Alimentatie

Gaat u scheiden, dan is het belangrijk om goede afspraken te maken over de alimentatie. Lukt dat niet, dan kunt u een beslissing vragen aan de rechter. Dat doet u samen met een advocaat. Als (ex-)partner heeft u mogelijk recht op partneralimentatie en/of kinderalimentatie. Hoeveel dat is, hangt af van verschillende factoren. Rekening wordt gehouden met het inkomen van beide partners. De hoogte van de alimentatie moet redelijk zijn.

Heeft u hulp nodig bij het regelen of wijzigen van alimentatie? Neem direct contact op, we helpen u graag verder.
Bel 085 – 029 10 00. Of stuur ons uw gegevens en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

Behoefte en draagkracht

De hoogte van de alimentatie hangt af van uw financiële behoefte en wat uw (ex-)partner kan betalen (de draagkracht). Er gelden verschillende voorwaarden voor partneralimentatie en voor kinderalimentatie.

Partneralimentatie

U komt in aanmerking voor partneralimentatie als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en gaat scheiden. U verdient minder dan uw partner en komt niet rond van uw eigen inkomen. Uw partner beschikt wel over voldoende inkomen om alimentatie te betalen. Bent u samenwonend en gaat u uit elkaar? Dan komt u alleen in aanmerking voor partneralimentatie als u dat heeft afgesproken in een samenlevingsovereenkomst.

Kinderalimentatie

Verzorgt u na de scheiding de kinderen? Dan heeft u meestal recht op kinderalimentatie. Het maakt niet uit of u gehuwd bent geweest of uw samenwoning hebt beëindigd. Beide ouders zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de kinderen. Hoeveel kinderalimentatie de verzorgende ouder kan ontvangen hangt af van wat u nodig heeft en wat uw (ex-)partner kan betalen.

Wijziging van alimentatie

Het komt vaak voor dat de situatie na de scheiding wijzigt. Bijvoorbeeld een wijziging van de inkomsten van 1 of van beide partners. Ook kan de gezinssituatie veranderen doordat de kinderen bij de andere ouder gaan wonen. Of een van de partners gaat samenwonen met een nieuwe partner. Is er sprake van een wijziging van de situatie dan kunt u de alimentatie opnieuw laten berekenen en nieuwe afspraken maken. Komt u er niet uit? Dan kunt u de rechter vragen om de alimentatie te wijzigen. U doet dat samen met uw advocaat.

Alimentatie en belastingen

Partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar voor de alimentatiebetaler. De alimentatie ontvanger moet het ontvangen bedrag optellen bij het inkomen en betaalt daar dus inkomstenbelasting over. Kinderalimentatie is niet fiscaal aftrekbaar en wordt ook niet belast bij de ontvanger.

Advies nodig? Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bel 085 – 029 10 00 Lokaal tarief Direct iemand aan de lijn.
7 dagen per week, ook 's avonds.
Geheel vrijblijvend!


Of stel uw vraag.
Wij bellen u binnen één werkdag terug.
Stel uw vraag

De dienstverlening van Echtscheiding.nl wordt beoordeeld met een 9.1 (678 beoordelingen) De hoogste score is een 10.