Home | Alimentatie | Alimentatie aanvragen
Hoe kan ik alimentatie aanvragen?

Direct advies?

Neem contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00

Hoe kan ik alimentatie aanvragen?

Optie 1: samen met je partner afspraken maken

Wanneer jullie als partners uit elkaar gaat, kunnen jullie samen afspraken maken over alimentatie voor de partner en voor het kind. Jullie kunnen samen naar een advocaat gaan en de gemaakte afspraken vast laten leggen. Een mediator kan hierbij ook goed helpen.

Optie 2: eenzijdig een advocaat inschakelen en alimentatie aanvragen

Lukt het niet om samen tot afspraken te komen? Dan kan degene die alimentatie ontvangt een advocaat inschakelen die de gegevens zal opvragen van de ex-partner. Daarmee kan er een alimentatie berekening plaatsvinden. Dit is een procedure die via de rechter gaat. Als de partners samen er niet uit komen, beslist de rechter welk bedrag aan alimentatie betaald zal worden.

Wanneer kan je alimentatie aanvragen?

Er zijn verschillende situaties wanneer je alimentatie zou kunnen aanvragen. Je kan partneralimentatie aanvragen wanneer je getrouwd bent of bij geregistreerd partnerschap. Verder zou dit ook nog kunnen als je samenwonend bent en hier in het samenlevingscontract afspraken over hebt gemaakt.

Als je samen kinderen hebt die jonger dan 18 jaar zijn dan heb je recht op kinderalimentatie. Ook kinderen van 18 tot 21 jaar hebben recht op kinderalimentatie, zij kunnen dit zelfstandig aanvragen. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van de draagkracht van de ouders en de behoefte van het kind.

Waar kan ik alimentatie aanvragen?

Alimentatie kan je aanvragen bij de rechter. Hiervoor heb je een advocaat nodig. Deze zal het verzoekschrift moeten indienen bij de rechtbank. Dit kan je niet zelf doen. Als je deze procedure wilt starten zou je eerst een berekening voor de alimentatie moeten doen.

Dit kun je zelf berekenen maar het is verstandiger om dit door een advocaat/mediator te laten doen. Deze is namelijk gespecialiseerd in het berekenen van alimentatie. Hij zal een officiële berekening maken op basis van het NIBUD, hierbij wordt gekeken naar draagkracht en behoefte.

Na het indienen van het alimentatie verzoek zou je ex-partner een verweer kunnen indienen. Als er geen verweerschrift is ingediend zal er ook geen zitting plaatsvinden en doet de rechter uitspraak. Als er een verweer is ingediend zal er een zitting plaatsvinden en zal de rechter hierna uitspraak doen.

Herziening alimentatie aanvragen

Na verloop van tijd is het mogelijk om alimentatie te herzien. Hiervoor is er wel een gewijzigde omstandigheid nodig. Het kan dus voorkomen dat door gewijzigde omstandigheden het afgesproken bedrag niet meer redelijk is. Schakel hiervoor altijd een advocaat in.

Alimentatie vermindering aanvragen

Ben jij degene die alimentatie betaalt en wil je een vermindering op de alimentatie? Je kan niet zomaar minder betalen. Dit mag namelijk nooit zonder voorafgaand overleg. Ga eerst in contact met de ex-partner en schakel daarna een advocaat in.

Verhoging alimentatie aanvragen

Ben jij degene die alimentatie ontvangt en wil je een verhoging op de alimentatie? Hiervoor heb je altijd een advocaat nodig. Samen met de advocaat vraag je de rechter om een herbeoordeling van de alimentatie.

Alimentatie aanvragen zonder advocaat

Zou je graag alimentatie willen regelen, maar zonder een advocaat? Dit zal dan bestaan uit een onderling afspraak met je ex-partner. Hiervoor moeten jij en je ex-partner met elkaar eens zijn over het te betalen bedrag. Jullie kunnen dit op papier zetten.

Let op: dit is geen officieel document of officieel afspraak. Dit betekent dat je de alimentatie niet kan afdwingen op het moment dat de ex-partner stopt met betalen.

Alimentatie aanvragen niet getrouwd

Heb ik recht op partneralimentatie als ik niet getrouwd ben? Zo ja, wat is dan de hoogte van de alimentatie? Indien je niet een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt, dan kom je alleen in aanmerking voor partneralimentatie als jullie dit hadden geregeld in de samenlevingscontract. Indien dit niet het geval is heeft u geen recht op alimentatie. Wel is het mogelijk om samen afspraken te maken omtrent alimentatie.

Hebben de kinderen recht op kinderalimentatie? Ook als de ouders niet getrouwd zijn? Ja, kinderen hebben altijd recht op kinderalimentatie. Ook als de ouders niet getrouwd zijn geweest. Als er een ouder is die meer dan 50% de verzorging en opvoeding van het kind op zich heeft, noemen we deze ouder de verzorgende ouder. Ouders kunnen onderling afspreken dat het kind 5 dagen per week bij de moeder blijft en in het weekend bij de vader. Of andersom natuurlijk. Deze afspraken moeten jullie in goed overleg maken.

Kinderalimentatie wordt betaald tot het kind 21 jaar is. Wij adviseren altijd om een advocaat in te schakelen in geval van alimentatie. Een advocaat kan ervoor zorgen dat de gemaakte afspreken officieel vast komen te staan. Op het moment dat de alimentatiebetaler stopt met betalen, kan je het Landelijk bureau inning onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen.

Alimentatie aanvragen met terugwerkende kracht

Dit is niet mogelijk.