Home | Alimentatie | Alimentatie wijzigen
Alimentatie wijzigen

Direct advies?

Neem contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 18:00

Wanneer kan ik de alimentatie wijzigen?

Een eerder vastgelegd of afgesproken bedrag aan kinder- of partneralimentatie kan gewijzigd worden. Om een aanpassing door te kunnen voeren moeten er wel gewijzigde omstandigheden zijn. Bijvoorbeeld een inkomenswijziging, werkloosheid, verandering van de verblijfplaats van de kinderen of een verandering van de kosten. Als de situatie is veranderd, dan kun je een wijzigingsverzoek bij de rechtbank indienen. Dat doe je samen met een advocaat. De rechter beoordeelt de gewijzigde omstandigheden en er zal een nieuwe alimentatieberekening worden gemaakt.

Wijziging partneralimentatie

Op verzoek van een van beide ex-echtgenoten kan de rechter de partneralimentatie wijzigen, dus verhogen, verlagen of op nihil stellen. Er moet volgens de wet sprake zijn van een ‘wijziging van omstandigheden’. Dit begrip staat niet in de wet en het kan dus gaan om een breed scala aan omstandigheden. In de praktijk zal het vaak gaan om een wijziging van financiële omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werkloosheid. Maar ook niet-financiële omstandigheden kunnen tot een aanpassing van de alimentatie leiden. Bijvoorbeeld als de alimentatieontvanger gaat samenwonen met een nieuwe partner, dan kan de alimentatieverplichting komen te vervallen.

Wijziging kinderalimentatie / hoogte van de kinderalimentatie

Ook de kinderalimentatie kan aangepast of veranderd. Om financiële redenen (wijziging inkomens), maar ook als de kosten van de kinderen zijn gestegen. Dat kan betekenen dat om de paar jaar opnieuw gekeken moet worden naar de kinderalimentatie.