10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Alimentatie | Alimentatieberekening

Alimentatieberekening

Bij een scheiding kun je te maken krijgen met alimentatie. Dat kan kinderalimentatie zijn als sprake is van minderjarige kinderen. Of partneralimentatie. Meestal betaalt de ex-partner die het meeste verdient de alimentatie. Als je gaat scheiden dan maakt jouw advocaat of mediator een officiële alimentatieberekening. Hiermee bereken je de behoefte aan alimentatie en de draagkracht. De draagkracht is de financiële ruimte van de alimentatiebetaler om alimentatie te kunnen betalen. Er wordt gekeken naar jullie situatie ten tijde van de scheiding.

Recht op alimentatie

Partneralimentatie

Ben je getrouwd, of heb je een geregistreerd partner? Dan is er na de scheiding recht op partneralimentatie. Ben je samenwonend met een samenlevingscontract waarin partneralimentatie is geregeld? Dan heb je ook recht op partneralimentatie. Als je samenwonend bent zonder een samenlevingscontract heb je geen recht op partneralimentatie. 

Kinderalimentatie

Zijn er na de scheiding minderjarige kinderen, dan zullen er afspraken moeten worden gemaakt over de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen.

Jongmeerderjarigen

Ouders zijn verplicht om bij te dragen in de kosten van hun jongmeerderjarige kinderen van 18 tot 21 jaar.

Regels voor de alimentatieberekening

Er wordt rekening gehouden met de behoefte aan alimentatie. De behoefte wordt berekend op basis van het gezinsinkomen. Hoeveel een ouder kan bijdragen in de kosten wordt ook bepaald door de financiële ruimte die er is; de draagkracht. De alimentatieberekening wordt gebaseerd op de zogenaamde Trema-normen. Dit zijn regels die door de rechtbanken zijn opgesteld en die jaarlijks worden herzien. 

Belang van een familierecht advocaat bij een alimentatieberekening

Alimentatie berekenen is belangrijk. Daaruit volgt waar je als alimentatiegerechtigde recht op hebt en wat je als alimentatiebetaler kan betalen (draagkracht). Er zijn veel tools op internet waarmee je een alimentatieberekening kunt maken. Veel van deze tools geven een goede indicatie van de alimentatie. Als je online een berekening kunt maken is het natuurlijk van belang om er wat mee te kunnen doen. Wil je precies weten hoeveel? Dan zal er een officiële alimentatieberekening moeten worden gemaakt. Familierecht advocaten zijn gespecialiseerd in het maken van officiële alimentatieberekeningen. Een gespecialiseerde familierecht advocaat kan voor jou een alimentatieberekening maken. Een advocaat kan je ook helpen bij een gewijzigde situatie, waarbij de alimentatie ook gewijzigd moet worden. Een gewijzigde situatie is bijvoorbeeld:

  • een flink inkomstenverlies,
  • werkloosheid,
  • hertrouwen en/of kinderen erbij krijgen,
  • een verhoging van inkomsten.

Een familierecht advocaat kan de afspraken officieel vastleggen. Het is verstandig om deze afspraken ook te laten bekrachtigen door de rechtbank. Ingeval de afspraken niet worden nagekomen, kun je de alimentatie laten innen door het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Je hoeft dan niet een aparte gerechtelijke procedure te starten. 

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug.
Bel mij terug