Belasting

Een echtscheiding heeft grote financiële gevolgen. De echtscheidingsprocedure kost geld en er worden afspraken gemaakt over kinderalimentatie, partneralimentatie en de woning. De belastingdienst komt ook om de hoek kijken.

Kosten echtscheiding en belasting

De kosten van de echtscheidingsprocedure zijn niet aftrekbaar van de belasting. Ook de administratiekosten die u heeft moeten maken bij de bank om de alimentatiebetaling te starten is niet aftrekbaar.

Partneralimentatie en belasting

Als u partneralimentatie moet betalen mag u deze alimentatie wel aftrekken van uw inkomensbelasting. Als u partneralimentatie ontvangt dan moet u daarover loonbelasting betalen. Als er voor wordt gekozen om de partneralimentatie ineens af te kopen dan heeft dit ook fiscale consequenties. Als u duidelijkheid wil hoe een en ander belastingtechnisch zit, raadpleeg dan uw advocaat of financieel deskundige.

Kinderalimentatie en belasting

Kinderalimentatie levert voor de partner die het ontvangt geen fiscale voor of nadelen op. De belastingdienst ziet kinderalimentatie namelijk niet als inkomen, maar als bijdrage in de kosten van de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Voor degene die de kinderalimentatie betaalt is er wel een fiscaal voordeel. De kosten die u maakt voor het levensonderhoud van de kinderen zijn gedeeltelijk aftrekbaar van de belastingen. Een advocaat kan u hier meer over vertellen.

Advies nodig? Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bel 085 – 029 10 00 Lokaal tarief Direct iemand aan de lijn.
7 dagen per week, ook 's avonds.
Geheel vrijblijvend!


Of stel uw vraag.
Wij bellen u binnen één werkdag terug.
Stel uw vraag

De dienstverlening van Echtscheiding.nl wordt beoordeeld met een 9.1 (678 beoordelingen) De hoogste score is een 10.