Co-ouderschap na echtscheiding: welke voorwaarden?

Als ouders besluiten om na een echtscheiding door middel van co-ouderschap voor hun kind(eren) te gaan zorgen, dan wordt de zorg voor hun kinderen verdeeld. Er wordt vastgelegd op welke dagen ze bij welke ouder wonen. Een co-ouderschapsregeling werkt over het algemeen alleen als de ouders met elkaar in gesprek blijven, kunnen overleggen en vooral: als er geen strijd is.

Onlangs heeft het Gerechtshof in Den Bosch een opvallende uitspraak gedaan. De inzet van de ouders van twee minderjarige kinderen was het co-ouderschap. De vader had de Rechtbank verzocht een co-ouderschap vast te leggen; dit verzoek werd afgewezen. Vader ging in hoger beroep en droeg onder meer als argument aan dat een co-ouderschapsregeling in het belang van de kinderen zou zijn en dat de communicatie tussen hem en zijn ex-partner sterk verbeterd was. De moeder stond hier niet achter. Zij vond dat er onvoldoende respect en vertrouwen is en dat er geen grote stappen waren gezet om de communicatie te verbeteren.

Uitspraak Gerechtshof over co-ouderschap

Om tot een gerede uitspraak te komen heeft het Gerechtshof Den Bosch de voorwaarden voor een co-ouderschap op een rijtje gezet: er moet sprake zijn van een goede ouderschapsrelatie, wederzijds respect en goede afstemming en communicatie tussen de ouders. Vervolgens stelde het Gerechtshof vast dat de communicatie tussen de ouders weliswaar was verbeterd, maar dat ze nog niet konden voldoen aan de voorwaarden. Hierdoor wees het Gerechtshof het verzoek van de vader af.

De uitspraak is gepubliceerd op www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:GHSHE:2014:4262.

Advies nodig? Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bel 085 – 029 10 00 Lokaal tarief Direct iemand aan de lijn.
7 dagen per week, ook 's avonds.
Geheel vrijblijvend!


Of stel uw vraag.
Wij bellen u binnen één werkdag terug.
Stel uw vraag

De dienstverlening van Echtscheiding.nl wordt beoordeeld met een 9.1 (678 beoordelingen) De hoogste score is een 10.