10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Echtscheidingsblogs | Scheiding van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed

Wil je wel uit elkaar maar niet scheiden? Bijvoorbeeld om godsdienstige of financiële redenen? Dan is het mogelijk om van tafel en bed te scheiden. Je blijft dan officieel getrouwd.

Een scheiding van tafel en bed zorgt ervoor dat je volgens de wet officieel getrouwd blijft. Door de scheiding van tafel en bed gelden bepaalde rechten en plichten die verbonden zijn aan het huwelijk niet meer. Je kan alleen scheiden van tafel en bed als je getrouwd bent en niet wanneer je een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.

Scheiden van tafel en bed – rechten en plichten die vervallen

Enkele voorbeelden van rechten en plichten die vervallen wanneer jij en je partner gaan scheiden van tafel en bed zijn:

  • De gemeenschap van goederen wordt ontbonden
  • Het ouderlijk gezag over de kinderen blijft bij beide ouders
  • Je kunt het ouderdomspensioen verdelen
  • Samenwonen met een nieuwe partner kan, maar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan kan niet
  • Jij en je ex-partner zijn geen fiscaal partners meer

Wanneer scheiding van tafel en bed?

Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn als iemand om godsdienstige of financiële redenen geen echtscheiding wil.  De scheiding van tafel en bed wordt ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Het is mogelijk om je hele leven gescheiden van tafel en bed te blijven. Je kan er ook voor kiezen om het huwelijk definitief te ontbinden. Je kunt het huwelijk pas definitief ontbinden na drie jaar vanaf het ingaan van de scheiding van tafel en bed. Bij ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed is het huwelijk definitief beëindigd en kunnen de huwelijkspartners opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

De procedure voor een scheiding van tafel en bed

Wanneer jij en je partner het besluit hebben genomen om te gaan scheiden van tafel en bed volgt een procedure. Hoewel het scheiden van tafel en bed een aparte vorm van scheiden is, lijkt de procedure van een scheiding van tafel en bed op die van een gewone scheiding. Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. Ook de bezittingen worden verdeeld op de manier van een ‘gewone’ echtscheiding.