Echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken rond de echtscheiding en de omgangsregeling worden vastgelegd.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Als u gaat scheiden dan legt u alle afspraken met uw (ex-)partner vast in een overeenkomst. Deze overeenkomst wordt een echtscheidingsconvenant genoemd. Het gaat bijvoorbeeld over de partneralimentatie, kinderalimentatie, de kinderen, de verdeling en het pensioen.

Wie maakt het echtscheidingsconvenant?

Het echtscheidingsconvenant kunt u samen met een mediator of advocaat opstellen. Samen met u worden de mogelijkheden besproken om alles zo goed mogelijk vast te leggen. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken zodat wordt voorkomen dat er na de echtscheiding problemen ontstaan. Laat u daarom altijd professioneel adviseren en bijstaan bij het echtscheidingsconvenant.

Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

U kunt scheiden zonder echtscheidingsconvenant. Voor de scheiding is het wel verplicht om een advocaat in te schakelen. Een advocaat is namelijk bevoegd om een echtscheidingsverzoek bij de rechtbank in te dienen. Vaak wordt het echtscheidingsconvenant meegestuurd met het echtscheidingsverzoek. De rechtbank wordt dan gevraagd om het convenant onderdeel te laten uitmaken van de uitspraak. Op die manier krijgt het echtscheidingsconvenant dan een executoriale titel. Dit betekent dat de gemaakte afspraken juridisch kunnen worden afgedwongen. Bijvoorbeeld via een deurwaarder.

Ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant

Als u minderjarige kinderen heet dan bent u verplicht om een ouderschapsplan te maken. In het ouderschapsplan staan alle afspraken die u maakt over de kinderen. Bijvoorbeeld afspraken over de omgangsregeling, de verzorging en opvoeding van de kinderen.

Advies nodig? Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bel 085 – 029 10 00 Lokaal tarief Direct iemand aan de lijn.
7 dagen per week, ook 's avonds.
Geheel vrijblijvend!


Of stel uw vraag.
Wij bellen u binnen één werkdag terug.
Stel uw vraag

De dienstverlening van Echtscheiding.nl wordt beoordeeld met een 9.1 (678 beoordelingen) De hoogste score is een 10.