Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?

U kunt zelf afspreken met uw ex-partner hoe lang u partneralimentatie betaalt. Deze periode kunt u ook laten vastleggen door de rechter. Wanneer de vastgestelde periode eindigt, stopt uw betalingsverplichting. Als u over de duur van de betaling geen afspraken heeft gemaakt, gelden er andere regels.

Partneralimentatie zonder einddatum

Als er geen einddatum is vastgelegd voor de partneralimentatie, hangt het af van het moment dat de betalingsregeling is ingegaan wanneer uw betalingsverplichting ophoudt. Er is hierbij een verschil of de regeling is ingegaan voor of na 1 juli 1994.

Alimentatiebetaling ingegaan na 1 juli 1994

Vanaf 1 juli 1994 gelden er wettelijke termijnen voor de maximale duur van partneralimentatie. Wanneer de termijn die op uw situatie van toepassing is verstreken, dan houdt uw betalingsverplichting automatisch op. De termijnen zijn:

  • Periode van 12 jaar
    Deze periode geldt voor een huwelijk met kinderen of voor een huwelijk zonder kinderen dat langer heeft geduurd dan 5 jaar.
  • Periode van maximaal 5 jaar
    Deze periode geldt voor een huwelijk zonder kinderen dat korter heeft geduurd dan 5 jaar. Uw betalingsverplichting duurt net zo lang als uw huwelijk heeft geduurd.

Regels partneralimentatie - ook voor geregistreerd partnerschap

Bovenstaande regels gelden ook als een geregistreerd partnerschap via de rechter eindigt. Als uw geregistreerd partnerschap eindigt buiten de rechter om, moet u zelf in de beëindigingovereenkomst een afspraak maken over de duur dat de partneralimentatie wordt betaald.

Alimentatiebetaling ingegaan voor 1 juli 1994

Als de alimentatiebetaling is ingegaan voor 1 juli 1994 en er geen einddatum is vastgelegd, dan eindigt uw betalingsverplichting niet automatisch. Als u de betaling wilt stopzetten, dan kunt u een verzoek indienen bij de rechter.

Start betaling partneralimentatie

U begint met het betalen van alimentatie als de scheiding officieel is. Een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap is officieel wanneer de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Bij een scheiding van tafel en bed is dit wanneer de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.

Wijziging situatie ex-partner

Uw partneralimentatieplicht eindigt ook als de persoonlijke of financiële situatie van uw ex-partner wijzigt. Dit is het geval in de volgende situaties:

  • Uw ex-partner gaat meer verdienen en kan daardoor in zijn of haar eigen onderhoud voorzien.
  • Uw ex-partner trouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen met een nieuwe partner.
  • Uw ex-partner is overleden.

Advies nodig? Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bel 085 – 029 10 00 Lokaal tarief Direct iemand aan de lijn.
7 dagen per week, ook 's avonds.
Geheel vrijblijvend!


Of stel uw vraag.
Wij bellen u binnen één werkdag terug.
Stel uw vraag

De dienstverlening van Echtscheiding.nl wordt beoordeeld met een 9.1 (678 beoordelingen) De hoogste score is een 10.