Home | Hulp bij scheiding | Echtscheidingsadvocaat
Echtscheidingsadvocaat

Direct advies?

Neem contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00

Wat is een echtscheidingsadvocaat?

Dit is een advocaat die gespecialiseerd is in de juridische begeleiding en afhandeling van echtscheidingen. Deze advocaat wordt ook wel een familierecht advocaat genoemd. Daarnaast zijn de meeste echtscheidingsadvocaten ook mediators. Hierdoor kunnen zij jou ook bijstaan in een echtscheiding mediation traject. Heb je direct een advocaat nodig neem dan contact met ons op!

Wanneer heb ik een echtscheidingsadvocaat nodig?

Als je wilt scheiden dan heb jij hulp van een advocaat nodig. Deze kan de scheiding voor jou aanvragen bij de rechter. Daarnaast is een advocaat erg handig omdat hij of zij exact weet welke zaken er allemaal geregeld moeten worden tijdens de scheiding.

Je kunt hierbij denken aan:

  • het verdelen van de bezittingen;
  • alle afspraken die moeten worden gemaakt over de kinderen;
  • wie blijft in de gezamenlijke woning wonen;
  • financiële kwesties zoals partner- of kinderalimentatie;
  • verdeling van de pensioenen.

Als al deze onderwerpen zijn besproken en op papier zijn gezet zal de advocaat het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechter. Hij of zij kent alle juridische valkuilen en zorgt ervoor dat de scheiding zo goed mogelijk verloopt. Bij een scheiding zijn er veel belangrijke zaken die geregeld moeten worden. Daarom is het van groots belang om een goede advocaat in te schakelen.

Wat kost een echtscheidingsadvocaat?

Over het algemeen is het bij de meeste advocaten zo dat een eerste intakegesprek gratis is. Hierna zal de advocaat samen met jouw duidelijke afspraken maken over de kosten. Er is geen duidelijk antwoord op voorhand te geven wat de kosten bij een scheiding gaan zijn. Dit verschilt namelijk per advocaat. Sommige advocaten werken op basis van een vast tarief en anderen op basis van een uurtarief.

Daarnaast hangt het af van de tijd en energie die een advocaat in jullie scheiding moet gaan stoppen. Dit bepaalt uiteindelijk ook wat de kosten gaan zijn. Naar aanleiding van het eerste gesprek dat je met een advocaat hebt, kan hij of zij een inschatting maken van het aantal uren dat nodig is voor de zaak. Hij of zij zal op basis daarvan dan met een betalingsvoorstel komen.

Echtscheidingsadvocaat pro deo

In Nederland is het mogelijk om subsidie te krijgen voor rechtsbijstand. Dit is mogelijk in het geval wanneer je de advocaatkosten niet kunt betalen. Niet alle advocaten werken op basis van gefinancierde rechtsbijstand. De advocaten die dit wel doen worden toevoeging of pro deo advocaat genoemd.

Het hangt van je inkomen en eigen vermogen af of je in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Er gelden namelijk verschillende inkomensgrenzen voor alleenstaanden, alleenstaanden met kinderen en gehuwden/samenwonenden. Als je in aanmerking komt voor een toevoeging (gefinancierde rechtsbijstand), dan moet je zelf eenmalig een eigen bijdrage aan de advocaat te betalen. De hoogte van de eigen bijdrage is ook weer afhankelijk van je inkomen en eigen vermogen.

De overige advocaatkosten die je maakt voor een echtscheidingsadvocaat worden dan vergoedt door de overheid.

Een echtscheidingsadvocaat bij jouw in de buurt nodig?

Heb jij hulp nodig bij het regelen van een echtscheiding? Dan brengen wij je graag in contact met gespecialiseerde familierecht advocaten/mediators.

Binnen ons netwerk werken vele advocaten met jarenlange ervaring. Zij zijn gespecialiseerd in echtscheidingen en zullen jou op professionele wijze helpen met de echtscheiding en ervoor zorgen dat dit goed geregeld wordt. Daarnaast helpen wij je graag bij het maken van de geschikte keuze voor een advocaat. Mocht je op zoek zijn naar een echtscheidingsadvocaat neem dan contact met ons op!