Home | Hulp bij scheiding | Familierecht advocaat
Familierecht advocaat

Direct advies?

Neem contact met ons op.

 • Gratis adviesgesprek
 • Direct een jurist aan de lijn
 • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00

Wat doet een familierecht advocaat?

Een familierecht advocaat houdt zich bezig met de juridische aspecten van allerlei familiebetrekkingen. Denk aan een echtscheiding, het ouderlijk gezag, adoptie van een kind maar ook aan zaken zoals het wijzigen van een voornaam, of als er na de scheiding afspraken niet worden nagekomen. Dit soort zaken gaan naar de rechtbank en daar kan de advocaat dan de zaak vertegenwoordigen.

Advocaat verplicht bij familierecht?

In Nederland is het in veel gevallen noodzakelijk om een advocaat binnen het familierecht in de hand te nemen. Denk hierbij aan scheiden, alimentatie, omgangsregelingen, et cetera. Lees hieronder wat een familierecht advocaat doet en wanneer het verstandig of zelfs noodzakelijk is om één van onze advocaten in te schakelen.

Voor een aantal zaken is het verplicht om je te laten bijstaan door een advocaat. Deze verplichting geldt voor de volgende gevallen:

 • Echtscheidingsprocedure
 • Scheiding van tafel en bed
 • Ontbinden van een geregistreerd partnerschap
 • Omgang/gezag over het kind
 • Vaststellen, wijzigen of stopzetten van de alimentatie
 • Vaststellen of ontkennen van het vaderschap
 • Aanvragen van adoptie
 • Wijzigen van een voornaam

Dit betekent dus dat zonder een advocaat in te schakelen deze dingen niet mogelijk zijn. Er is namelijk een verplichte procesvertegenwoordiging.

Er zijn een aantal zaken die je wel zelf kan regelen. Denk hier bijvoorbeeld aan het afspraken maken over een ouderschapsplan.

Dit is niet verplicht, maar wel verstandig om dan de expertise van een goede advocaat in te schakelen. Zij kunnen advies geven en een juridische kijk op de zaak werpen. Ook kan een advocaat een officiële alimentatieberekening maken, zowel kinderalimentatie als partneralimentatie.

Wat kost een advocaat familierecht?

Kom je niet in aanmerking voor een pro deo advocaat? Dan betaal je een uurtarief. Dit verschilt per advocaat. Bel ons voor meer informatie.

De kosten van een advocaat zijn vaak hoger als een echtscheiding langer duurt. Als je snel goede afspraken kan maken met je ex-partner zullen de kosten lager zijn.

Familierecht advocaat Pro Deo

Wil je scheiden, maar kan je het zelf niet betalen?

Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dat is een subsidie vanuit de overheid waarmee de advocaatkosten worden betaald. Jij betaalt een vaste bijdrage. Dit wordt bepaald aan de hand van jouw inkomen en vermogen.

Dit wordt ook wel Pro Deo genoemd. 

Bel ons om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een toevoeging. 

Internationaal familierecht advocaat

Woont jouw partner in het buitenland? Of woon jij zelf in het buitenland en je weet niet of je wel in Nederland kunt scheiden? Als je hier vragen over kunnen wij jou verder helpen. Wij hebben ook een personen en familierecht advocaat in ons netwerk die zich bezig houdt met het internationale familierecht.

Een familierecht advocaat bij jouw in de buurt nodig?

Heb jij een familierecht advocaat nodig? Kijk op de website welke gespecialiseerde advocaten bij jou in de buurt zijn: advocaten. Bel ons voor vrijblijvend contact waarin wij jou meer kunnen vertellen over de geschikte advocaat.