Home | Hulp bij scheiding | Familierecht advocaat

Direct advies?

Neem contact met ons op.

 • Gratis adviesgesprek
 • Direct een jurist aan de lijn
 • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 18:00

Wat is een familierecht advocaat?

Een familierecht advocaat houdt zich bezig met de juridische aspecten van allerlei familiebetrekkingen. Denk aan een echtscheiding, het ouderlijk gezag, adoptie van een kind maar ook aan zaken zoals het wijzigen van een voornaam, of als er na de scheiding afspraken niet worden nagekomen. Dit soort zaken gaan naar de rechtbank en daar kan de advocaat dan de zaak vertegenwoordigen.

Wat kan zo’n advocaat voor jou betekenen?

In Nederland is het in veel gevallen noodzakelijk om een advocaat binnen het familierecht in de hand te nemen. Denk hierbij aan scheiden, alimentatie, omgangsregelingen, et cetera. Lees hieronder wat een familierecht advocaat doet en wanneer het verstandig of zelfs noodzakelijk is om één van onze advocaten in te schakelen.

Goede ondersteuning en juridische hulp bij een proces is heel belangrijk. Een advocaat heeft de juridische kennis in huis om ervoor te zorgen dat jouw belang zo goed mogelijk behartigt wordt tijdens een gerechtelijk proces. Naast dat het in veel gevallen verplicht is om een advocaat in te schakelen, kunnen advocaten ook goed advies en begeleiding geven als je in een lastige situatie zit en niet meer weet wat te doen.

Advocaat verplicht bij familierecht?

Voor een aantal zaken is het verplicht om je te laten bijstaan door een advocaat. Deze verplichting geldt voor de volgende gevallen:

 • Echtscheidingsprocedure
 • Scheiding van tafel en bed
 • Ontbinden van een geregistreerd partnerschap
 • Omgang/gezag over het kind
 • Vaststellen, wijzigen of stopzetten van de alimentatie
 • Vaststellen of ontkennen van het vaderschap
 • Aanvragen van adoptie
 • Wijzigen van een voornaam

Dit betekent dus dat zonder een advocaat in te schakelen deze dingen niet mogelijk zijn. Er is namelijk een verplichte procesvertegenwoordiging.

Bij welke zaken is het niet verplicht, maar wel verstandig om een advocaat in te schakelen?

Sommige zaken kan je in principe zelf regelen. Denk hier bijvoorbeeld aan het afspraken maken over een ouderschapsplan.

Het is niet verplicht, maar wel verstandig om dan de expertise van een goede advocaat in te schakelen. Zij kunnen advies geven en een juridische kijk op de zaak werpen. Ook kan een advocaat een officiële alimentatieberekening maken, zowel kinderalimentatie als partneralimentatie.

Wat kost een advocaat familierecht?

Kom je niet in aanmerking voor een pro deo advocaat? Dan betaal je een uurtarief. Dit verschilt per advocaat. Bel ons voor meer informatie.

Familierecht advocaat pro deo

Wil je scheiden, maar kan je het zelf niet betalen? Bel ons om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dat is een subsidie vanuit de overheid waarmee de advocaatkosten worden betaald. Jij betaalt een vaste bijdrage. Dit wordt bepaald aan de hand van jouw inkomen.

Internationaal familierecht advocaat

Wij hebben ook een familierecht advocaat in de netwerk die zich bezig houdt met het internationale familierecht.

Een familierecht advocaat bij jouw in de buurt nodig?

Heb jij een familierecht advocaat nodig? Kijk op de website welke familierecht advocaten bij jou in de buurt zijn: advocaten.