Kamer: voorstel korte partneralimentatie

De partneralimentatie moet soberder en mag niet langer meer duren dan hooguit vijf jaar. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66 noemen het huidige systeem achterhaald, oneerlijk en ouderwets. De drie partijen hebben een voorstel tot wetswijziging  bij de Raad van State ingediend.

In januari van dit jaar trad de Wet hervorming kindregelingen in werking. Hiermee kwam het fiscaal voordeel, de aftrekbaarheid van kinderalimentatie, te vervallen. Nu wordt ook de partneralimentatie onder de loep genomen. De drie initiatiefnemers vinden de huidige regeling met betrekking tot partneralimentatie hopeloos ouderwets: gescheiden mensen moeten zichzelf kunnen redden.

Sinds 1994 is de meestverdienende partner verplicht de ex-partner alimentatie te betalen, als de ene partner voldoende ‘draagkracht’ heeft en de eisende partij niet voldoende inkomsten heeft om aan een zekere welstand te voldoen. Hiervoor geldt een maximum voor huwelijken waaruit kinderen zijn geboren en voor kinderloze huwelijken die langer dan 5 jaar hebben geduurd. Voor korte, kinderloze huwelijken is de alimentatieplicht korter: maximaal de duur van het huwelijk.

Het kamervoorstel past in de visie van de participatiemaatschappij: ontvangers van alimentatie moeten proberen van die alimentatie af te komen en zo snel mogelijk financieel zelfstandig worden door te participeren in het arbeidsproces.
Wel willen de partijen uitzonderingen maken, bijvoorbeeld voor oudere partners die tijdens een lang huwelijk nooit hebben gewerkt. Zij vormen, ook gezien de hoge leeftijd, geen aantrekkelijke partij voor de arbeidsmarkt, waardoor het niet waarschijnlijk is dat zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.
Overigens kent de rechter volgens de huidige regeling bij 1 op de 6 scheidingen partneralimentatie toe.


Advies nodig? Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bel 085 – 029 10 00 Lokaal tarief Direct iemand aan de lijn.
7 dagen per week, ook 's avonds.
Geheel vrijblijvend!


Of stel uw vraag.
Wij bellen u binnen één werkdag terug.
Stel uw vraag

De dienstverlening van Echtscheiding.nl wordt beoordeeld met een 9.1 (678 beoordelingen) De hoogste score is een 10.