Ondertrouw wordt melding voorgenomen huwelijk

Vanaf 1 september 2015 hoeven stellen die willen trouwen of een geregistreerd partnerschap aan willen gaan, niet meer naar het gemeentehuis. Een melding van het voornemen volstaat.

De huwelijksaangifte ofwel ondertrouw is hiermee komen te vervallen. Een stel dat voornemens is te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maakt via een meldingsformulier hun voornemen bij de gemeente kenbaar. Dit kan in persoon op het gemeentehuis zijn of elektronisch via internet. De melding wordt gedaan bij een ambtenaar van de gemeente waar iemand woont of bij die van de gemeente waarin men wil trouwen danwel een partnerschap af wil sluiten.

De melding moet minimaal twee weken voor de geplande datum plaatsvinden. In die twee weken kan de betreffende gemeente de persoonsgegevens van het toekomstig paar controleren. Het stel ontvangt een elektronische bevestiging van de aanmelding. De ‘toestemming’ van de gemeente blijft een jaar geldig. De digitale aangifte is gratis.

Het schrappen van de ondertrouw is een gevolg van de gefaseerde invoering van de Wet
elektronische dienstverlening burgerlijke stand. Met deze wet is het mogelijk om de burgerlijke stand – uiteindelijk – volledig te digitaliseren.

‘In ondertrouw gaan’ bestaan niet meer

Sinds 1 september van dit jaar is een eeuwenoude traditie verdwenen: het in ondertrouw gaan bij een voorgenomen huwelijk. Van oudsher is dit ontstaan als officiële aankondiging van een voorgenomen huwelijk (en later ook van het geregistreerd partnerschap). De dag van ondertrouw stond symbool voor het begin van de bruidsdagen, de periode waarin de aanstaande echtelieden zich konden voorbereiden op het leven samen.

Wie nu van plan is te trouwen kan gewoon digitaal de voornemens aankondigen. Een melding bij de gemeente volstaat. Dit kan zijn door het meldingsformulier aan de balie van de gemeente waar men gaat trouwen in te vullen, maar een melding via internet is ook mogelijk. In tegenstelling tot de oude huwelijksaangifte is de elektronische aangifte gratis.

Advies nodig? Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bel 085 – 029 10 00 Lokaal tarief Direct iemand aan de lijn.
7 dagen per week, ook 's avonds.
Geheel vrijblijvend!


Of stel uw vraag.
Wij bellen u binnen één werkdag terug.
Stel uw vraag

De dienstverlening van Echtscheiding.nl wordt beoordeeld met een 9.1 (678 beoordelingen) De hoogste score is een 10.