10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Scheiden | Ieder een eigen advocaat

Ieder een eigen advocaat

Gaat de communicatie tussen jou en je partner niet meer soepel? Zijn er teveel onoplosbare meningsverschillen? Dan kun je het beste voor een eigen advocaat kiezen. Een eigen echtscheiding advocaat behartigt uitsluitend jouw belangen in de echtscheiding procedure. Lees op deze pagina alles over scheiden met ieder een eigen advocaat.

Als je wil scheiden en er niet samen met je partner uit komt, kun je een eigen advocaat in de arm nemen. Een eigen advocaat behartigt alleen jouw belangen en adviseert wat je het beste kunt doen om de echtscheiding zo goed mogelijk te regelen.

Een eigen advocaat

Met je eigen advocaat kun je een eenzijdig verzoekschrift om te scheiden indienen. Samen met de advocaat verzoek je de rechter om een beslissing te nemen over de echtscheiding, de alimentatie, de kinderen, de verdeling et cetera. Jouw partner krijgt dan de gelegenheid om – ook met een eigen advocaat – een verweerschrift in te dienen. Vervolgens vindt er een zitting bij de rechter plaats waar de standpunten samen met de advocaten kunnen worden toegelicht. Daarna doet de rechtbank uitspraak. Deze uitspraak wordt een beschikking genoemd. Nadat de beschikking door de rechtbank is afgegeven en beide partners berusten in de uitspraak, kan deze worden ingeschreven in het register van de Burgerlijke Stand. De scheiding is dan officieel een feit. Deze procedure duurt langer dan 4-6 weken en afhankelijk van de complexiteit van de zaak kan zo’n procedure oplopen tot meer dan 6 maanden.

Eenzijdig verzoek om te scheiden

In het verzoekschrift tot echtscheiding kun je ook verzoeken doen met betrekking tot de verdeling van de bezittingen, de omgangsregeling met de kinderen en de hoogte van een eventuele kinder– of partneralimentatie. De andere partij kan zich verweren maar ook tegen verzoeken indienen. De rechter zal  alle verzoeken en verweren beoordelen en daar per onderdeel uitspraak over moeten doen.

Zitting

Wanneer zowel het verzoekschrift als het verweerschrift door de rechter zijn ontvangen, wordt een zitting ingepland. Tijdens de zitting zal de rechter nog vragen stellen aan jou en je (ex-)partner en ook zal de echtscheiding advocaat de gelegenheid krijgen om jouw standpunten uit te leggen en toe te lichten.

Beslissing rechter

Na de zitting neemt de rechter meestal binnen een aantal weken een beslissing. De advocaat krijgt de beslissing te horen en deelt deze met jou mee. Pas nadat de echtscheidingsuitspraak vervolgens is ingeschreven bij de Burgerlijke Stand ben je officieel gescheiden.

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug.