10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Scheiden | Scheiding aanvragen

Scheiding aanvragen

Heb jij besloten om te gaan scheiden of overweeg je dit? Dan vraag je je vast af, waar je in hemelsnaam moet beginnen. Geen paniek, wij geven hier antwoord op!

Hoe vraag ik een scheiding aan?

In Nederland ben je verplicht om een advocaat in te schakelen bij het aanvragen van een echtscheiding. Dit noemen we “verplichte procesvertegenwoordiging”. Het eerste wat je dus moet doen als je wilt scheiden is een familierecht advocaat inschakelen. 

De advocaat gaat samen met jou en/of je partner een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Hierin staat het verzoek aan de rechter om het huwelijk te ontbinden. Vervolgens doet de rechter hier een uitspraak over. In deze uitspraak zal door de rechter worden uitgesproken per welke datum jullie gescheiden zijn.

Op welke manieren kan ik scheiden?

Er zijn 2 opties:

  1. Samen scheiden met één advocaat/mediator: dit noemen we een “gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding”. Als jij en je partner goed met elkaar kunnen overleggen over de verloop van de scheiding dan is dit de beste optie. Het is dan wel van belang dat jullie op één lijn zitten. Jullie kunnen dan samen naar een advocaat/mediator gaan en deze zal jullie helpen bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant en eventueel het ouderschapsplan. Als dit is vastgelegd en door jullie is ondertekend, dan wordt de echtscheiding ingediend bij de rechtbank. Vaak ben je dan binnen enkele weken officieel gescheiden.  
  2. Scheiden met ieder een eigen advocaat: dit noemen we een “eenzijdig verzoek tot echtscheiding”. Komen jullie er samen niet uit om afspraken te maken of praten jullie niet meer met elkaar? Dan kun je het beste ieder een eigen advocaat inschakelen. De advocaat komt dan alleen voor jouw belangen op. Deze stelt een verzoekschrift op en vraagt de scheiding aan bij de rechter en vraagt de rechter om hier een beslissing over te nemen. Je (ex-)partner kan ook een eigen advocaat inschakelen. De advocaat van je (ex)partner kan op de scheidingsaanvraag reageren met een verweerschrift. Vervolgens vindt er een zitting plaats waar je de situatie kunt toelichten aan de rechter. De rechter stelt aan jullie beiden vragen. De uitspraak van de rechter wordt na de zitting schriftelijk naar de advocaten verstuurd. Ook dit kan enkele weken duren.

Wanneer ben ik officieel gescheiden?

Je bent officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand (bij de gemeente). Je advocaat zorgt hier voor. De inschrijving in de registers van de burgerlijke stand kan pas ingeschreven worden als jij en je ex-partner niet in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. De scheiding kan eerder ingeschreven worden als beiden de “akte van berusting” hebben ondertekend. Onderteken je de akte van berusting niet, dan moet je drie maanden wachten tot na de uitspraak, zodra de hoger beroepstermijn is verlopen. 

Wat kan ik doen vóórdat ik de scheiding aanvraag?

Je kunt samen met je partner een overzicht maken van de zaken die geregeld moeten worden en dit op papier zetten. Bijvoorbeeld over:

Kan ik een spoedprocedure aanvragen?

Soms kun je de beslissing van de rechter niet afwachten. Dan is het mogelijk om een spoedprocedure te starten. Je kunt een voorlopige beslissing aan de rechter vragen over bijvoorbeeld de kinderen of alimentatie. Dit wordt een “voorlopige voorziening” genoemd. Dit is een tijdelijke regeling totdat de scheidingsprocedure helemaal is afgerond.

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug.

Wilt u ons inschakelen?

Neem dan contact met ons op:

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Kan ik een internationale scheiding aanvragen?

Als jij zelf niet in Nederland woont maar jouw partner wel, dan is het mogelijk om in Nederland te scheiden. De advocaat stuurt dan het verzoek tot echtscheiding naar de rechtbank in de regio waar je partner woont. Wonen jullie geen van beiden in Nederland, maar willen jullie wel in Nederland scheiden? Dan moet het verzoek naar de rechtbank in Den Haag gestuurd worden. Je kunt in dat geval alleen in Nederland een scheiding aanvragen als jullie beiden de Nederlandse nationaliteit hebben. Is een van de twee genoemde situaties het geval, dan spreken we van een internationale scheiding.