10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Scheiden | Scheiding aanvragen

Hoe werkt een scheiding aanvragen?

Hoe werkt een scheiding aanvragen?Een scheiding vraag je aan met een verzoekschrift, die je advocaat naar de rechtbank stuurt. Hiermee begint de echtscheidingsprocedure. Naast het verzoek om te scheiden, kun je in het verzoekschrift vragen om een extra voorziening: nevenvoorziening. In een nevenvoorziening staan alle afspraken die samenhangen met de scheiding. Je kunt dit ook in een apart verzoekschrift of verweerschrift doen.

Scheiding aanvragen

In Nederland ben je verplicht om een advocaat in te schakelen bij het aanvragen van een echtscheiding. Dit noemen we “verplichte procesvertegenwoordiging”. Het eerste wat je dus moet doen, als je een scheiding wilt aanvragen, is een advocaat inschakelen. Let op: je kunt het beste een advocaat inschakelen die gespecialiseerd is in het familierecht. Ook wel een echtscheidingsadvocaat genoemd. De advocaat gaat samen met jou en/of je partner de scheiding aanvragen bij de rechtbank. Hierin staat het verzoek aan de rechter om het huwelijk te ontbinden. Vervolgens doet de rechter hier een uitspraak over. In deze uitspraak zal door de rechter worden uitgesproken per welke datum jullie gescheiden zijn.

Nevenvoorziening bij echtscheiding

Je kunt de rechter ook vragen om te beslissen over afspraken die te maken hebben met de scheiding. Denk hierbij aan:

Op welke manieren kan ik een scheiding aanvragen?

Er zijn twee manieren waarop je kunt scheiden, namelijk:

Samen scheiden, met één advocaat of mediator

Dit noemen we een “gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding”. Als jij en je partner goed met elkaar kunnen overleggen over de verloop van de scheiding dan is dit de beste optie. Het is dan wel van belang dat jullie op één lijn zitten. Jullie kunnen dan samen naar een advocaat/mediator gaan en deze zal jullie helpen bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant en eventueel het ouderschapsplan. Als dit is vastgelegd en door jullie is ondertekend, dan is de volgende stap de scheiding aanvragen bij de rechtbank. Vaak ben je dan binnen enkele weken officieel gescheiden.  

Eenzijdig scheiden, met ieder een eigen advocaat

Dit noemen we een “eenzijdig verzoek tot echtscheiding“. Komen jullie er samen niet uit om afspraken te maken of praten jullie niet meer met elkaar? Dan kun je het beste een eigen advocaat inschakelen. De advocaat komt dan alleen voor jouw belangen op. Deze stelt een verzoekschrift op en gaat de scheiding aanvragen bij de rechter en vraagt de rechter om hier een beslissing over te nemen. Je (ex-)partner kan ook een eigen advocaat inschakelen. De advocaat van je (ex)partner kan op de scheidingsaanvraag reageren met een verweerschrift. Vervolgens vindt er een zitting plaats waar je de situatie kunt toelichten aan de rechter. De rechter stelt aan jullie beiden vragen. De uitspraak van de rechter wordt na de zitting schriftelijk naar de advocaten verstuurd. Ook dit kan enkele weken duren.

Verzoek tot echtscheiding indienen

Een verzoek voor een echtscheiding dien je in via een verzoekschrift bij de rechtbank in het gebied waar jij of je partner woont. Het verzoekschrift stuur je via je advocaat naar de rechtbank. Als je niet in Nederland woont, maar je partner wel, dan stuur je via je advocaat het verzoek naar de rechtbank in het gebied waar je partner woont. Woont geen van beiden in Nederland, dan moet je het verzoek sturen naar de rechtbank in Den Haag. Je kunt in dat geval alleen in Nederland een echtscheiding aanvragen als jij en je partner beiden de Nederlandse nationaliteit hebben.

Wanneer ben ik officieel gescheiden?

Je bent officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand (bij de gemeente). Je advocaat zorgt hier voor. De inschrijving in de registers van de burgerlijke stand kan pas ingeschreven worden als jij en je ex-partner niet in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. De scheiding kan eerder ingeschreven worden als beiden de “akte van berusting” hebben ondertekend. Onderteken je de akte van berusting niet, dan moet je drie maanden wachten tot na de uitspraak, zodra de hoger beroepstermijn is verlopen. 

Wat kan ik doen vóórdat ik de scheiding aanvraag?

Voordat jullie de scheiding aanvragen, is het verstandig om samen met je partner een overzicht te maken van de zaken die geregeld moeten worden en dit op papier zetten. Bijvoorbeeld over:

Kan ik met spoed een scheiding aanvragen?

Soms kun je de beslissing van de rechter niet afwachten. Dan is het mogelijk om een spoedprocedure te starten. Je kunt een voorlopige beslissing aan de rechter vragen over bijvoorbeeld de kinderen of alimentatie. Dit wordt een “voorlopige voorziening” genoemd. Dit is een tijdelijke regeling, totdat de scheidingsprocedure helemaal is afgerond.

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug.
Bel mij terug

Wilt u ons inschakelen?

Neem dan contact met ons op:

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Kan ik een internationale scheiding aanvragen?

Wil je de scheiding aanvragen in Nederland, terwijl jij zelf niet in Nederland woont. Dan is dit mogelijk als je partner wel in Nederland woont. De advocaat stuurt dan het verzoek tot echtscheiding naar de rechtbank in de regio van waar je partner woont. Willen jullie de scheiding aanvragen in Nederland, terwijl jullie geen van beiden in Nederland wonen? Dan kan dit als jullie beiden de Nederlandse nationaliteit hebben. Het aanvragen van de scheiding moet dan bij de rechtbank in Den Haag.

Er zijn dus twee gevallen waarbij je de internationale scheiding kunt aanvragen in Nederland:

  • Beiden wonen niet in Nederland, maar hebben beiden de Nederlandse nationaliteit;
  • Een van beiden woont in Nederland.