Home | Vechtscheiding
Vechtscheiding

Wat is een vechtscheiding?

Er wordt gesproken van een vechtscheiding wanneer een echtscheiding uit de hand loopt. Soms is het zo dat jij en je partner niet op een lijn zitten over de te maken afspraken. Hierdoor ontstaat ruzie.

Bij een vechtscheiding heb je zo snel mogelijk hulp nodig. Je moet dan gezamenlijk een scheidingsbemiddelaar (mediator) of een eigen advocaat inschakelen.

Wat te doen bij een vechtscheiding

Als je ex partner en jij uit elkaar gaan, moet er veel geregeld worden. Om te zorgen dat de ruzie bij de vechtscheiding niet verder escaleert, moet je zorgen voor goede hulp.

Goede begeleiding is dan erg belangrijk. Het is lastig om afspraken te maken wanneer jullie ruzie hebben. Ga daarom op zoek naar de juiste gespecialiseerde advocaat die je bij deze situatie kan helpen.

Een vechtscheiding met kinderen

In het geval van een vechtscheiding ontstaat er tussen de ouders vaak ruzie over de kinderen. Het is belangrijk dat beide ouders hun kinderen niet betrekken bij de ruzie.

Bij een scheiding zijn kinderen vaak onderdeel van de strijd. Zij worden soms zelfs als machtsmiddel ingezet. Dit is nooit de bedoeling. Een scheiding kan veel psychische impact hebben op kinderen.

Het is daarom belangrijk dat je de kinderen niet opzet tegen de andere ouder. Blijf altijd kijken naar de belangen van het kind. Tijdens een scheiding staan jullie kinderen centraal.

Vertel je kinderen eerlijk wat er gaat gebeuren. Bereid ze goed voor op de gevolgen van de scheiding. Leg uit dat ze soms bij de ene ouder zijn en soms bij de andere ouder verblijven. Vertel aan hen dat ze misschien gaan verhuizen of dat ze één van hun ouders misschien minder vaak gaan zien dan de andere ouder.

Het ligt natuurlijk erg aan de leeftijd van de kinderen wát en hoe je iets vertelt. Wees eerlijk. Vertel alles op een rustige en eenvoudige manier en benoem de positieve punten. Laat alle details en problematiek erbuiten.

Uiteindelijk zullen er afspraken gemaakt moeten worden over de kinderen. Denk aan kinderalimentatie en een omgangsregeling. Dit zijn ook vaak de punten waarover geen overeenstemming kan worden bereikt. Zoek daarom hulp van een advocaat.

Voorkom een vechtscheiding

Vechtscheidingen duren langer, kosten meer geld en leveren veel psychische schade en soms zelfs lichamelijke schade op. Een vechtscheiding kan je daarom het best proberen te voorkomen. Het is belangrijk dat je goed blijft communiceren met je toekomstige ex partner.

Luister naar elkaar en probeer in oplossingen te denken. Kijk vooruit en probeer in overleg afspraken over de toekomst te maken. Uiteindelijk zullen er toch afspraken op papier moeten worden gezet.

Hulp bij vechtscheiding

Zoek bij een echtscheiding zo snel mogelijk hulp. Het is belangrijk om op tijd een goede familierecht advocaat of een scheidingsbemiddelaar (mediator) in te schakelen. Het doel van een advocaat is om problemen te voorkomen in een vroeg stadium. Een advocaat of scheidingsbemiddelaar (mediator) kan duidelijkheid geven, rust brengen in de situatie en alle afspraken op papier zetten.

Als je contact opneemt met onze juridische adviseurs nemen ze de situatie met je door en bieden zij een luisterend oor. Ze beantwoorden jouw vragen en brengen je als dit nodig is in contact met een beschikbare advocaat of mediator bij jou in de buurt.