Home | Scheiden | Vechtscheiding

Direct advies?

Neem contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 18:00

Vechtscheiding, wat is het?

Een echtscheiding verloopt helaas niet altijd soepel. Soms is het zo dat jij en je partner niet op één lijn liggen over de te maken afspraken waarna er ruzie ontstaat. Wanneer zo’n echtscheiding escaleert wordt er gesproken van een vechtscheiding. Het inschakelen van een mediator heeft dan weinig zin. Het is van belang dat beide partners een eigen advocaat in de arm nemen omdat het belangrijk is dat je goede begeleiding krijgt. Ben je op zoek naar goede begeleiding? Bel ons.

Kinderen en een vechtscheiding

In het geval van een vechtscheiding ruziën de ouders vaak over problemen omtrent de kinderen. Omgangsregelingen, het gezag en de kinderalimentatie zijn vaak zaken waarover geen overeenstemming wordt bereikt. De ouders zetten kinderen soms ook in als machtsmiddel. Dit is natuurlijk nooit in het belang van de kinderen. Kinderen lopen hier vaak veel emotionele schade door op.

Initiatieven van de rechtbank

Alle geschillen rond een scheiding worden voor dezelfde familierechter behandeld. Hierdoor krijgt de rechter een goed beeld van de situatie. In de provincie Noord-Nederland zijn er afspraken tussen deze familierechters, hulpverleners en gemeenten over hulp die ouders en kinderen kunnen krijgen. De rechters kunnen mensen verbinden aan hulpverleners en de gemeente financiert deze hulp waardoor mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben. Ook scheelt dit veel tijd tijdens de afhandeling van een zaak.

Hoe voorkom je een vechtscheiding? 

Het is belangrijk dat jij en je ex-partner goed met elkaar blijven communiceren. Leg de schuld niet alleen maar je ex-partner, maar luister ook naar de ander. Het heeft geen zin om te blijven hangen in het verleden. Kijk vooruit en probeer in overleg afspraken over de toekomst te maken. Een vechtscheiding voorkom je het best door vanaf het begin een echtscheidingsadvocaat of mediator in te schakelen. Je wordt bijgestaan door iemand die er verstand van heeft en er zullen geen misverstanden ontstaan met betrekking tot jouw juridische positie. Het doel van een advocaat of mediator is juist om problemen te voorkomen in een vroeg stadium.