Home | Scheiden | Voorlopige voorziening
Voorlopige voorziening

Voorlopige voorziening

Wil jij scheiden maar kom je er niet uit met je partner? Moet er met spoed een tijdelijke beslissing worden gemaakt totdat de scheiding officieel is? Een voorlopige voorziening kan hierbij de oplossing zijn.

Wat is een voorlopige voorziening?

Met een voorlopige voorziening kun je de rechter vragen om een voorlopige beslissing te nemen als er tijdens de scheiding dingen geregeld moeten worden die niet lang(er) op zich kunnen laten wachten. Denk hierbij aan afspraken omtrent de woning, de kinderen en alimentatie. Een voorlopige voorziening komt van pas wanneer er dringend een beslissing moet worden gemaakt en jij hier met je partner niet uitkomt. 

Wanneer een voorlopige voorziening?

Een voorlopige voorziening is niet voor allerlei kwesties bedoeld. Je kunt de rechter vragen om een voorlopige uitspraak te doen over de volgende onderwerpen:

  1. wie in de woning mag verblijven tijdens de echtscheidingsprocedure;
  2. wie de dagelijkse spullen mag gebruiken (inboedel);
  3. het verblijf van de kinderen tijdens de echtscheidingsprocedure;
  4. vaststelling van omgangs- en gezagsregelingen omtrent de kinderen;
  5. de hoogte van partneralimentatie en kinderalimentatie.

Hoe werkt een voorlopige voorziening?

Allereerst moet er een verzoek tot voorlopige voorziening worden ingediend bij de rechtbank. Deze moet worden ingediend door een advocaat. Hierna moet het echtscheidingsverzoek binnen 4 weken zijn ingediend. Gebeurt dit niet op tijd? Dan vervalt de voorlopige voorzieningen uitspraak en moet je weer opnieuw beginnen. De voorlopige voorziening heeft een beperkte geldigheidsduur deze vervalt namelijk bij de uitspraak van de rechter over de scheiding.

Wat als je partner een voorlopige voorziening is gestart? Wat kan je hiertegen doen?

Als je partner een voorlopige voorziening is gestart en de rechter zich heeft uitgesproken dan kun je hiertegen niet in hoger beroep gaan. Wel kun je, met hulp van een familierecht advocaat, tussentijds om een wijziging van de voorlopige voorziening vragen. Dit is alleen mogelijk als er in de uitspraak van de rechter van verkeerde omstandigheden is uitgegaan of als de situatie ingrijpend is veranderd.