Home | Voorlopige voorziening echtscheiding
Voorlopige voorziening

Voorlopige voorziening betekenis

Met een voorlopige voorziening kun je de rechter vragen om een tijdelijke beslissing te nemen. Dit kan bij dringende gevallen die niet langer op zich kunnen laten wachten. Denk hierbij aan afspraken omtrent de woning, de kinderen en alimentatie.

Wil jij scheiden maar kom je er niet uit met je partner? Moet er zo snel mogelijk een tijdelijke beslissing worden gemaakt totdat de scheiding officieel is? Dan kan een voorlopige voorziening de oplossing zijn. Je hebt een echtscheidingsadvocaat nodig om de voorlopige voorziening aan te vragen.

Voorlopige voorziening echtscheiding

Een voorlopige voorziening is niet voor allerlei kwesties bedoeld. Aangezien er snel een uitspraak van de rechter volgt, lijkt deze voorziening op een kort geding. Je kunt de rechter vragen om een korte termijn voorlopige uitspraak te doen over de volgende onderwerpen:

  • wie in de woning mag verblijven tijdens de scheiding;
  • wie de dagelijkse spullen mag gebruiken (inboedel);
  • het verblijf van de kinderen tijdens de scheiding;
  • vaststelling van regelingen over omgang en gezag betreffende de kinderen;
  • de hoogte van partneralimentatie en kinderalimentatie.
  • de hoogte van partneralimentatie en kinderalimentatie.

Procedure voorlopige voorziening

Alleen een echtscheidingsadvocaat kan namens jou een voorlopige voorziening aanvragen door het indienen van een verzoekschrift.

Nadat de advocaat het verzoekschrift bij de rechtbank heeft ingediend, wordt door de rechtbank een zitting gepland. De zitting wordt ongeveer binnen drie tot vier weken na indiening van het verzoekschrift gepland. Je partner kan tegen het verzoek verweer voeren. Ook voor het verweer is een advocaat nodig.

Ongeveer twee weken na de zitting doet de rechtbank uitspraak.

Voorlopige voorziening aanvragen

Allereerst moet er een verzoek tot voorlopige voorziening worden ingediend bij de rechtbank. Het indienen hiervan doet een advocaat. De voorlopige voorziening kan alleen aangevraagd worden als onderdeel van een echtscheiding.

Als de echtscheidingsprocedure nog niet is gestart, kun je toch al een voorlopige voorziening aanvragen. Het echtscheidingsverzoek moet dan binnen vier weken zijn ingediend. Gebeurt dit niet op tijd? Dan vervalt de uitspraak van de voorlopige voorziening en moet je weer opnieuw beginnen. 

Wij brengen je graag in contact met een familierecht advocaat. Onze advocaten kunnen je helpen bij het aanvragen van een voorlopige voorziening. Onze juridische adviseurs staan je graag te woord om je vragen te beantwoorden.

Uitspraak voorlopige voorziening

Bezwaar of beroepsprocedure

Is je partner een voorlopige voorziening gestart en de rechter een uitspraak gedaan? Dan kun je hiertegen geen bezwaar maken door in hoger beroep te gaan. Bezwaar en beroep zijn bij een voorlopige voorziening dus uitgesloten.

Je kunt wel met hulp van een familierecht advocaat tussentijds om een wijziging vragen. Dit kan alleen als is uitgegaan van verkeerde omstandigheden. Het is ook mogelijk wanneer een situatie ingrijpend is veranderd.

Daarnaast kan het zo zijn dat de rechter bij de uiteindelijke scheiding andere regelingen zal treffen.

Duur voorlopige voorziening echtscheiding

Een voorlopige voorziening is tijdelijk. De geldigheidsduur is beperkt. Hoelang deze voorziening precies duurt, is afhankelijk van de duur van de echtscheiding. De beslissing is wel bindend voor de periode van voorlopige voorziening.

De voorziening blijft gelden totdat de scheiding rond is en er afspraken zijn gemaakt.

Kosten voorlopige voorziening

Als je hulp krijgt van een advocaat, betaal je vaak een vast bedrag per uur. Heb je een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan worden de kosten van de advocaat misschien (gedeeltelijk) vergoed.

Deze vergoeding heet een toevoeging. Je betaalt dan nog wel een eigen bijdrage, maar niet het uurtarief. De overheid betaalt dit voor jou. 

Als je zaak bij de rechter wordt ingediend, moet je griffierechten betalen. Dit zijn de proceskosten van de rechtbank. Meestal betaal je deze kosten aan je advocaat en zorgt deze dat de rechtbank wordt betaald.

Krijg je een vergoeding (toevoeging) voor de advocaatkosten? Dan hoef je misschien minder griffierechten te betalen. De advocaat kan lagere griffierechten voor je aanvragen.

Een voorlopige voorziening is een aparte procedure naast de echtscheiding. Je betaalt dan naast de kosten voor de echtscheiding nog een keer de griffierechten en advocaatkosten.

Heb je recht op een toevoeging? Dan kan je advocaat een tweede toevoeging aanvragen. Je betaalt dan dus nog een keer enkel de eigen bijdrage.

Geldigheid voorlopige voorziening echtscheiding

Een voorlopige voorziening is geldig wanneer de rechter zijn uitspraak heeft gedaan. Is een voorlopige voorziening aangevraagd? Dan moet binnen vier weken ook het verzoek voor de echtscheiding zijn ingediend.

Ontvangt de rechtbank dit echtscheidingsverzoek niet binnen vier weken? Dan komt de voorziening te vervallen en is deze niet meer geldig.

De voorlopige voorziening blijft geldig totdat de rechter de echtscheiding uitspreekt. Daarna zal deze vervallen. De nieuwe uitspraak van de rechter zal nu gelden.