10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Scheidingshulp | Scheidingsmediator

Mediator scheiding

Waarvoor heb je een scheidingsmediator nodig? Wat kan een scheidingsmediator voor je betekenen? En in welke gevallen is het verstandig om een scheidingsmediator in te schakelen? Dat lees je allemaal hier. Wij hebben speciaal voor jou uiteengezet wat een scheidingsmediator voor jou kan betekenen. Een belangrijk aspect is bijvoorbeeld of je nog goed kan communiceren met jouw (ex-)partner. Hebben jullie samen kinderen? In dat geval is het aangeraden om hoog oplopende conflicten te voorkomen. De scheidingsmediator zou je hierbij kunnen helpen. Hij of zij kan ook de scheiding aanvragen voor jullie. Ook wel mediator scheiding genoemd. Via scheiding mediation verloopt de procedure snel en efficiënt. Dat kan veel kosten besparen.

Wat kan de scheidingsmediator voor je betekenen? 

Je bent getrouwd of je hebt een geregistreerd partnerschap en je gaat scheiden. Er moet dan veel geregeld worden. Jij en je partner moeten afspraken maken. De scheidingsmediator kan jou en je partner begeleiden gedurende jullie scheiding. Hij of zij helpt jullie bij onderwerpen als de verdeling van de zorg en opvoeding van de kinderen, spaargeld en/of schulden, koopwoning enzovoort. Ook kan de scheidingsmediator ervoor zorgen dat jullie scheiding zo goed mogelijk verloopt, waarbij ook de kosten zoveel mogelijk worden beperkt. Het eindeloos doorprocederen is voor geen van beiden een plezier. De mediator scheiding bemiddelt en zorgt ervoor dat jullie samen in goed overleg tot afspraken komen.

In welke gevallen is het verstandig om naar de scheidingsmediator/mediator scheiding te gaan?

Zijn jullie ‘on speaking terms’ en het samen volledig met elkaar eens over hoe jullie de scheiding willen regelen? Dan kunnen jullie samen een afspraak met de scheidingsmediator (tevens: advocaat) maken. De scheidingsmediator behartigt beide belangen en kiest geen partij. Hij of zij adviseert over het juridische deel en schrijft de gemaakte afspraken op in een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan (als er kinderen zijn). Het is dus belangrijk dat jullie goed communiceren. Of dat jullie in ieder geval samen eruit willen. Een scheidingsmediator wordt vooral aangeraden als er kinderen zijn.

Scheiding mediation (door advocaat of mediator)

Gaat de communicatie tussen jullie wel goed maar zijn jullie het niet over alle punten eens? Dan kunnen jullie een afspraak met een mediator maken (dit kan een advocaat zijn die ook mediation doet).

De mediator helpt met het oplossen van geschilpunten en zorgt dat er goede afspraken worden gemaakt die ook op de lange termijn stand houden. Hij helpt jullie om een oplossing te vinden en kiest geen partij. Ook adviseert de mediator over het juridische deel en maakt samen met jullie het echtscheidingsconvent en ouderschapsplan (als er kinderen in het spel zijn). Zeker als jullie samen kinderen hebben is scheiden in goed overleg aan te raden.

De scheidingsmediator zorgt ervoor dat beide partijen zich gehoord voelen en helpt goede afspraken te maken. Jullie worden dus begeleidt bij het maken van afspraken, waarbij jullie ook geïnformeerd worden over de eventuele juridische gevolgen.

Tags: mediator scheiding

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug.
Bel mij terug

Wilt u ons inschakelen?

Neem dan contact met ons op:

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Gezamenlijk echtscheidingsverzoek: ‘Wij hebben het scheidingsconvenant ondertekend, wat staat ons nu te wachten?’ 

Nadat jullie allebei het echtscheidingsconvenant (en/of ouderschapsplan) hebben ondertekend zorgt de advocaat of mediator er voor dat de echtscheiding officieel wordt. Voor het indienen van de scheiding heb je altijd en advocaat nodig. Vaak is een mediator zelf ook een advocaat.  Als dit niet het geval is zal de mediator in contact staan met een advocaat die de scheiding bij de rechtbank indient. Via ons een scheidingsmediator inschakelen? Deze personen zijn ook een echtscheidingsadvocaat.  De rechter bekrachtigt de gemaakte afspraken en neemt alleen nog de formele scheidingsbeslissing. Daarna wordt de echtscheiding ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand. De echtscheiding is nu definitief en er wordt niet meer doorgeprocedeerd.  Een advocaat of mediator kan je van A tot Z door de echtscheiding helpen.

Belangrijke aspecten: echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan

Alle afspraken in verband met de scheiding worden vastgelegd in een overeenkomst. Hiermee weten partners waar ze aan toe zijn en dat zij elkaar aan de gemaakte afspraken kunnen houden. Dit wordt ook wel echtscheidingsconvenant genomen. De belangrijkste afspraken in het convenant gaan over de kinderen (ouderlijk gezagomgangkinderalimentatie), de partneralimentatie, de koop- of huurwoning, de verdeling van de bezittingen, de schulden en de pensioenrechten. Wil je nog andere specifieke zaken regelen dan kan dit ook in het convenant. Heb je kinderen met je partner dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

 

Tags: gaan jullie, via een advocaat, goede mediator, via mediation, voordelen van mediation, mediator scheiding