Home | Verdeling na scheiding | Huwelijkse voorwaarden

Direct advies?

Neem contact met ons op.

 • Gratis adviesgesprek
 • Direct een jurist aan de lijn
 • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 18:00

Alles wat je moet weten over huwelijkse voorwaarden

Trouwen op huwelijkse voorwaarden? Dan maak je afspraken over hoe bepaalde zaken geregeld en verdeeld worden bij een scheiding. Dit is anders dan wanneer je trouwt in gemeenschap van goederen.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Trouw je op huwelijkse voorwaarden? Dan maak je bijzondere afspraken voor het huwelijk. Het is een overeenkomst tussen echtgenoten waarin wordt bepaald welke bezittingen en schulden van wie zijn. Hier kan de ander dan bij een scheiding geen aanspraak op maken.

Er zijn verschillende varianten van huwelijkse voorwaarden, de meest voorkomende zijn:

 1. Koude uitsluiting (erfenissen en schenkingen blijven gescheiden)
 2. Bij koude uitsluiting is er geen sprake van gemeenschap van goederen. Hierbij delen beide partners geen inkomsten, vermogen of schulden. Het bezit blijft dus privé.
 3. Beperkte gemeenschap
 4. Bij beperkte gemeenschap van goederen is er een gemeenschappelijk deel en een privédeel. Je kan bijvoorbeeld kiezen om de woning samen te delen.
 5. Verrekenstelsels (periodiek/finaal)
 6. Bij een ‘periodiek verrekenbeding’ wordt er aan het eind van het jaar verrekend wat jij en je partner verdiend hebben, zodat ieder een gelijk deel van de inkomsten over houdt. Bij een ‘finaal verrekenbeding’ wordt er pas verrekend aan het einde van het huwelijk bij echtscheiding of door overlijden.

De huwelijkse voorwaarden moeten door een notaris worden vastgelegd in een akte. Als dit niet gebeurt, zijn de voorwaarden niet geldig. Verder zal de notaris de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister inschrijven.

Zijn jullie al gehuwd en willen jullie toch huwelijkse voorwaarden afspreken? Dit kan ook ten tijde van het huwelijk. Hiervoor hebben jullie geen rechter nodig.

Er moet wel een akte van verdeling opgesteld worden. Hierin wordt afgesproken wat van wie is.

Maken jullie tijdens het huwelijk huwelijkse voorwaarden? Dan is dit duurder voor jullie.

Wanneer huwelijkse voorwaarden opstellen?

Het is verstandig om bij bepaalde omstandigheden huwelijkse voorwaarden op te stellen:

 • Heb jij of je partner een eigen onderneming? Bij financiële problemen kunnen schuldeisers van de ondernemer geen aanspraak maken op het vermogen van de partner;
 • Als jij of je partner veel schulden heeft, deze zullen dan bij de schuldenaar blijven;
 • Heb jij of heeft jouw partner veel eigen vermogen? Dan blijft dat ook gescheiden.

Huwelijkse voorwaarden kun je voordat je gaat trouwen of tijdens het huwelijk opstellen.

Soorten huwelijkse voorwaarden

Sinds 1 januari 2018 is er een nieuwe wet ingetreden. De wet zorgt ervoor dat stellen die nu trouwen en niets bijzonders hebben geregeld: automatisch in beperkte gemeenschap van goederen trouwen.

Dit geldt ook voor stellen die kiezen voor een geregistreerd partnerschap. De mogelijkheid:  ‘gemeenschap van goederen getrouwd’ bestaat nog steeds.

Wat kan je regelen in de huwelijkse voorwaarden?

In de huwelijkse voorwaarden kun je een omschrijving geven van wat het gemeenschappelijk- en privé bezit is. Denk hierbij aan: spaargeld, inboedel, waardevolle spullen etc. Je kan hierin ook afspraken maken over alimentatie. Het is dus niet mogelijk om af te zien van de partneralimentatie in de huwelijkse voorwaarden.

Wat zijn de kosten?

Bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden is een notaris nodig. De notaris legt dit vast in een notariële akte. Hier zijn dan ook kosten aan verbonden. Er zijn verschillende prijzen voor het opstellen van de huwelijkse voorwaarden.

Elk notariskantoor hanteert andere prijzen. Daarom is er geen eenduidig antwoord te geven op hoeveel huwelijkse voorwaarden kosten. De kosten zijn gemiddeld tussen de €500,- en €1200,- euro.

Wanneer kies je hiervoor? Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn wanneer je om financiële of godsdienstige redenen geen echtscheiding wilt. Scheiden van tafel en bed is dan ook alleen mogelijk wanneer je getrouwd bent en niet bij een geregistreerd partnerschap. Als je om financiële redenen ervoor kiest om te scheiden van tafel en bed is het ook nog een mogelijkheid om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Geldigheid huwelijkse voorwaarden, aanpassen, opheffen en opvragen

Huwelijkse voorwaarden zijn geldig als ze door een notaris worden vastgesteld. Per januari 2012 kan je bij de notaris de huwelijkse voorwaarden wijzigen en opheffen.

Huwelijkse voorwaarden worden ingeschreven in het Huwelijksgoederenregister. Het HGR houdt de registraties bij volgens het Besluit Huwelijksgoederenregister 1969. Je kan het register kosteloos inzien.