10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Verdelen na scheiding | Beperkte gemeenschap van goederen

Beperkte gemeenschap van goederen

Ben je na 1 januari 2018 getrouwd, dan ben je automatisch getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Ben je vóór 1 januari 2018 getrouwd, dan ben je automatisch getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Lees hieronder meer informatie over scheiden bij huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen.

Als je gaat trouwen kun je ervoor kiezen om op huwelijkse voorwaarden te trouwen of om in gemeenschap van goederen te trouwen. Wanneer er geen huwelijkse voorwaarden zijn overeengekomen ben je in gemeenschap van goederen getrouwd. Als je na 1 januari 2018 bent getrouwd ben je automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Maar wat houdt dit precies in? 

Per 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Voor huwelijken die voor het gelden van de nieuwe wet op 1 januari 2018 zijn gesloten geldt automatisch de algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden na de huwelijkssluiting van beide echtgenoten samen zijn.  Bij de scheiding moet alles 50-50 worden verdeeld.

Voor partners die op of na 1 januari 2018 zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan geldt er een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat niet alle bezittingen en schulden automatisch in de wettelijke gemeenschap van goederen vallen. Alleen bezittingen en/of schulden die voor het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) van jullie samen waren en de toekomstige gezamenlijke bezittingen en schulden vallen in de gemeenschap van goederen. De persoonlijke bezittingen die van jou alleen waren voor het huwelijk vallen dus buiten de gemeenschap van goederen. 

Hoe zit het met schenkingen en erfenissen?

Alle schenkingen en erfenissen die jij voor of tijdens het huwelijk ontvangt, zijn alleen van jou. Hier kan jouw partner geen aanspraak op maken. Hier kan uiteraard van worden afgeweken als de schenker anders aangeeft of in het testament wat anders is aangegeven. 

Ik wil niet trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. Hoe kan ik dit regelen? 

Als jij en je partner niet in beperkte gemeenschap van goederen willen trouwen, dan kunnen jullie alsnog kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen. Dit wordt geregeld door middel van huwelijkse voorwaarden. Hierbij kan een familierecht advocaat je goed helpen. 

Goed om te weten:

Houd altijd een goede administratie bij. In geval van een scheiding worden bezittingen en/of inkomens die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd of verdiend, verdeeld tussen jou en je partner. In sommige gevallen kan het onduidelijk zijn welke bezittingen precies van jou of je partner zijn. Een dergelijke situatie kan voor frustratie en problemen zorgen. 

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug.
Bel mij terug

Wilt u ons inschakelen?

Neem dan contact met ons op:

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug