Kosten van de huishouding tijdens procedure

Rubriek :

U gaat scheiden en vraagt zich af wie zolang welke kosten betaalt?
Bijvoorbeeld: wie betaalt de boodschappen?
Of wie betaalt de hypotheek tijdens de echtscheidingsprocedure?
Lees op deze pagina alle details over de kosten van de huishouding tijdens de echtscheidingsprocedure.

Tijdens het huwelijk heeft u de huishoudelijke kosten waarschijnlijk samen met uw partner gedeeld. Met huishoudelijke kosten worden de boodschappen, woonlasten, gas en electriciteit, verzekeringen etc. bedoeld. In de meeste gevallen wordt dit van een gezamenlijke rekening betaald.

Als de echtscheidingsprocedure start komt de vraag naar voren wie wat betaalt zolang de echtscheiding nog niet definitief is. Wie blijft er in de tussentijd in het huis wonen, en hoe moeten de huishoudelijke kosten worden verdeeld?

Beide in de woning

Als u allebei in de woning blijft wonen, dan moet u de kosten ook samen blijven voldoen. Het is verstandig om een gezamenlijke rekening aan te houden waarvan de kosten worden voldaan. U kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat de kosten worden voldaan naar verhouding van ieders inkomen.

Heeft u vragen over de verdeling van de kosten terwijl u beide in de woning blijft, neem dan contact op via 085 – 029 10 00 of via het formulier.

Een van beide blijft in de woning

Als één van u beide in de woning blijft dan wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen de eigenaarslasten en gebruikerslasten.
De gebruikerslasten zoals gas, water en licht, telefoonkosten en dergelijke komen meestal voor rekening van de gebruiker, dus bijvoorbeeld degene die in het huis woont. De boodschappen doet u toch al apart, zodat dat vaak vanzelf wordt opgelost.

De eigenaarslasten, zoals de hypotheekrente en de verzekeringen blijft u vaak wel samen (50/50) voldoen totdat de echtscheiding geregeld is en alles is verdeeld. Daarnaast is het mogelijk om af te spreken dat de gebruiker van de woning aan de niet-gebruiker een redelijke vergoeding betaalt, de gebruikersvergoeding.

Omdat over dit onderwerp vaak (onnodige) discussies ontstaan is het verstandig om een advocaat te vragen om advies over hoe u de tijdelijke verdeling van de kosten van het huishouden het beste kunt regelen. Probeer altijd praktisch te zijn en redelijk.

Advies nodig? Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bel 085 – 029 10 00 Lokaal tarief Direct iemand aan de lijn.
7 dagen per week, ook 's avonds.
Geheel vrijblijvend!


Of stel uw vraag.
Wij bellen u binnen één werkdag terug.
Stel uw vraag

De dienstverlening van Echtscheiding.nl wordt beoordeeld met een 9.1 (678 beoordelingen) De hoogste score is een 10.