10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Verdeling na scheiding | Kosten huishouding

Huishoudingskosten tijdens scheidingsprocedure

Je gaat scheiden en vraagt je af wie zolang welke kosten betaalt. Bijvoorbeeld: wie betaalt de boodschappen? Of wie betaalt de hypotheek tijdens de echtscheidingsprocedure?
Lees op deze pagina alle details over de kosten van de huishouding tijdens de echtscheidingsprocedure.

Tijdens het huwelijk heb je de huishoudelijke kosten waarschijnlijk samen met je partner gedeeld. Met huishoudelijke kosten worden de boodschappen, woonlasten, gas en elektriciteit, verzekeringen etc. bedoeld. In de meeste gevallen wordt dit van een gezamenlijke rekening betaald.

Als de echtscheidingsprocedure start, komt de vraag naar voren wie wat betaalt zolang de echtscheiding nog niet definitief is. Wie blijft er in de tussentijd in het huis wonen, en hoe moeten de huishoudelijke kosten worden verdeeld?

Beiden in de woning

Als je allebei in de woning blijft wonen, dan moet je de kosten ook samen blijven voldoen. Het is verstandig om een gezamenlijke rekening aan te houden waarvan de kosten worden voldaan. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat de kosten worden voldaan naar verhouding van ieders inkomen.

Een van beiden blijft in de woning

Als één van jullie in de woning blijft dan wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen de eigenaarslasten en gebruikerslasten.
De gebruikerslasten zoals gas, water en licht, telefoonkosten en dergelijke komen meestal voor rekening van de gebruiker, dus bijvoorbeeld degene die in het huis woont. De boodschappen doe je toch al apart, zodat dat vaak vanzelf wordt opgelost.

De eigenaarslasten, zoals de hypotheekrente en de verzekeringen blijf je vaak wel samen (50/50) voldoen totdat de echtscheiding geregeld is en alles is verdeeld. Daarnaast is het mogelijk om af te spreken dat de gebruiker van de woning aan de niet-gebruiker een redelijke vergoeding betaalt, de gebruikersvergoeding.

Omdat over dit onderwerp vaak (onnodige) discussies ontstaan, is het verstandig om een advocaat te vragen om advies over hoe je de tijdelijke verdeling van de kosten van het huishouden het beste kunt regelen. Probeer altijd praktisch en redelijk te zijn.

Direct advies?

Neem dan contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-21:00
085 019 2020

Of laat ons jou terugbellen.

Op werkdagen bellen we je binnen 1 uur terug.

    Wilt u ons inschakelen?

    Neem dan contact met ons op:

    • Gratis adviesgesprek
    • Direct een jurist aan de lijn
    • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

    Of laat ons u terugbellen

      Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug