Wanneer is de echtscheiding definitief?

Een echtscheiding is pas definitief als de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

De uitspraak van de rechter wordt echtscheidingsbeschikking genoemd. De echtscheidingsbeschikking is onherroepelijk op het moment dat er geen bezwaar of beroep meer gemaakt kan worden, of wanneer er geen bezwaar meer gemaakt zal worden.

Registratie scheiding - binnen zes maanden

Zodra de echtscheidingsbeschikking onherroepelijk is geworden, zal de beschikking binnen 6 maanden geregistreerd moeten worden bij de burgerlijke stand van de gemeente waar uw huwelijk gesloten is. Uw advocaat regelt dit. Als de beschikking niet binnen 6 maanden wordt geregistreerd, is de beschikking niet meer rechtsgeldig en blijft uw huwelijk in stand.

Vermelding echtscheiding op huwelijksakte

Op uw huwelijksakte wordt de melding toegevoegd dat u bent gescheiden. U kunt van de huwelijksakte met de vermelding van de echtscheiding een afschrift opvragen bij de gemeente. De huwelijksakte met de vermelding van echtscheiding kunt u zien als het 'bewijs' van echtscheiding.

Opvragen echtscheidingsakte

Het kan gebeuren dat er aan u wordt gevraagd een scheidingsakte te tonen, bijvoorbeeld bij een procedure om uw naam te wijzigen. U kunt deze akte opvragen bij de burgerlijke stand van de gemeente waar uw huwelijk is gesloten.

Advies nodig? Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bel 085 – 029 10 00 Lokaal tarief Direct iemand aan de lijn.
7 dagen per week, ook 's avonds.
Geheel vrijblijvend!


Of stel uw vraag.
Wij bellen u binnen één werkdag terug.
Stel uw vraag

De dienstverlening van Echtscheiding.nl wordt beoordeeld met een 9.1 (660 beoordelingen) De hoogste score is een 10.