Home | Scheiding aanvragen
Hoe werkt een scheiding aanvragen?

Direct advies?

Neem contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00

Hoe werkt een scheiding aanvragen?

Een scheiding vraag je aan met een verzoekschrift dat je advocaat naar de rechtbank stuurt. Hiermee begint de echtscheidingsprocedure. Naast het verzoek om te scheiden kun je via het verzoekschrift vragen om een extra voorziening: de nevenvoorziening. In een nevenvoorziening staan alle afspraken die samenhangen met de scheiding. Je kunt dit ook in een apart verzoekschrift of verweerschrift doen.

Scheiding aanvragen Nederland

In Nederland ben je verplicht om een advocaat in te schakelen bij het aanvragen van een echtscheiding. Dit noemen we ‘verplichte procesvertegenwoordiging’. Je zult dus als eerst een advocaat moeten inschakelen. Let op: je kunt het best een advocaat inschakelen die gespecialiseerd is in het familierecht. Dit wordt ook wel een familierecht advocaat genoemd.

Scheiding eenzijdig aanvragen

Komen jullie er samen niet uit om afspraken te maken of praten jullie niet meer met elkaar? Dan kun je het beste een eigen advocaat inschakelen. De advocaat komt dan alleen voor jouw belangen op.

De advocaat zal een verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Hier zal de rechter uitspraak over doen.

Je (ex-)partner kan ook een eigen advocaat inschakelen. De advocaat van je (ex-)partner reageert dan op de scheidingsaanvraag met een verweerschrift.

Vervolgens vindt er een zitting plaats waarin je de situatie kunt toelichten aan de rechter. De rechter stelt vragen aan jullie beiden. De uitspraak van de rechter wordt na de zitting schriftelijk naar de advocaten verstuurd. Ook dit kan enkele weken duren.

Scheiding aanvragen met kind

Als je gaat scheiden en samen minderjarige kinderen hebt, is het van belang dat beide partners duidelijke afspraken maken omtrent de kinderen. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Het is verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Waar scheiding aanvragen?

Om een scheiding aan te vragen heb je een advocaat nodig. Deze zal het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. De rechter zal een uitspraak doen om het huwelijk te ontbinden. Hierna moet de scheiding alleen nog ingeschreven worden bij de gemeente.

Aanvraag scheiding rechtbank

De advocaat gaat samen met jou en/of je partner de scheiding aanvragen bij de rechtbank. De advocaat verzoekt de rechter dan schriftelijk om het huwelijk te ontbinden. Vervolgens doet de rechter hier een uitspraak over. In deze uitspraak zal door de rechter worden uitgesproken per welke datum jullie gescheiden zijn.

Als jullie gaan scheiden moet het verzoek voor een echtscheiding bij de rechtbank worden gedaan in de regio waar jij of je partner woont. Het verzoekschrift stuur je via je advocaat naar de rechtbank. Als jij niet in Nederland woont maar je partner wel, zal de advocaat het verzoekschrift indienen bij de rechtbank waar je partner woont.

Woont geen van jullie beiden in Nederland? Dan moet je het verzoek naar de rechtbank in Den Haag sturen. Hierbij moeten jij en je partner wel de Nederlandse nationaliteit hebben.

Scheiding aanvragen bij gemeente

Je bent officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers. Deze inschrijving is in de registers van de burgerlijke stand (bij de gemeente). Je advocaat zorgt hiervoor. Dit kan alleen gebeuren wanneer jij en je ex-partner niet in hoger beroep treden.

De scheiding kan eerder ingeschreven worden als beiden de ‘akte van berusting’ hebben ondertekend. Onderteken je de akte van berusting niet, dan moet je drie maanden wachten tot na de uitspraak.

Wat kost een scheiding aanvragen?

Als je wilt scheiden zijn hier kosten aan verbonden. Je hebt namelijk een advocaat nodig.

De advocaat zal op basis van jouw situatie een betalingsvoorstel doen. Dit doet deze nadat duidelijk is hoeveel tijd er in jouw zaak gaat zitten.

De meeste advocaten maken gebruik van een uurtarief. Soms is het ook mogelijk om van tevoren een vaste prijs voor de scheiding af te spreken.

Hoe lang duurt een scheiding aanvragen?

De duur van een scheidingsaanvraag is afhankelijk van jou en je partner. Als jullie in goed overleg afspraken kunnen maken, zal de scheiding snel worden afgerond (binnen 4-6 weken na indiening van het echtscheidingsverzoek).

Als jij en je partner hier niet uitkomen, zal het langer duren voordat de afspraken gemaakt zijn. Hierdoor duurt het ook langer voordat het scheidingsverzoek wordt ingediend bij de rechtbank. De procedure duurt dan een stuk langer (gemiddeld 3-9 maanden).

Aanvragen scheiding tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed zal het huwelijk nog in stand blijven. Je bent dan wel uit elkaar maar volgens de wet ben je nog getrouwd. De scheidingsprocedure bij een scheiding van tafel en bed is vergelijkbaar met een normale scheidingsprocedure.

Je hebt voor het aanvragen van een scheiding van tafel en bed een advocaat nodig. Deze zal het verzoek tot scheiding van tafel en bed indienen bij de rechtbank.

Online scheiding aanvragen

Je kunt er ook voor kiezen om online je scheiding aan te vragen. Als jij en je partner op goede voet zijn, zou dit sneller en goedkoper kunnen zijn. Je zult dan zelf veel moeten regelen.

Dit kan later wel tot problemen leiden. Wij raden dan ook aan om een advocaat in arm te nemen.