Home | Alimentatie Berekenen
Hoe wordt alimentatie berekend?

Direct advies?

Neem contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00

Hoe wordt alimentatie berekend?

Om de alimentatie te berekenen wordt er gekeken naar wat u kunt missen. Dit wordt ook wel de draagkracht genoemd. Daarnaast wordt gekeken naar de behoefte. Dit is wat uw ex-partner of kinderen nodig hebben om van te leven. Alimentatie wordt berekend op het moment dat u het aanvraagt. Beide partners moeten uiteindelijk netto ongeveer even veel overhouden.

Alimentatie berekenen partner

De behoefte is ongeveer 60% van het netto besteedbare gezinsinkomen tijdens het huwelijk. De draagkracht is het actuele inkomen van degene die alimentatie moet betalen minus de noodzakelijke onderhoudskosten. Het alimentatiebedrag kan nooit hoger zijn dan de draagkracht.

Alimentatie berekenen kind

Kinderalimentatie wordt berekend door eerst de behoefte van de kinderen vast te stellen. Daarna wordt gekeken wat ouders kunnen missen om bij te dragen in kosten. Dit heet de draagkracht. Na rato van de draagkracht wordt bepaald hoeveel beide ouders bijdragen. Hierbij wordt ook gekeken naar de verdeling van de zorg en de kosten die daarbij horen.

Wanneer alimentatie opnieuw berekenen?

Als er sprake is van een gewijzigde situatie is een herberekening zinvol. Een gewijzigde situatie is bijvoorbeeld:

  • een flink inkomstenverlies,
  • werkloosheid,
  • hertrouwen en/of kinderen erbij krijgen,
  • een verhoging van inkomsten.

Neem in een van deze situaties contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Alimentatie berekenen online

Via een van onze modules kunt u online kinder- en partneralimentatie berekenen. Dit is slechts een indicatie. Neem contact met ons op indien u een nauwkeurige berekening wilt. Dan brengen wij u in contact met een familierecht advocaat.

Alimentatie berekenen co ouderschap

Bij co-ouderschap maken beide ouders ongeveer evenveel kosten voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. De ouder die het meest verdient levert een bijdrage aan de ander. Dit is zodat de financiële situaties van beide ouders zo min mogelijk verschillen.

Alimentatie berekenen ondernemer

Om de draagkracht van een ondernemer te bereken wordt gekeken naar de winst uit de onderneming. Deze wordt bepaald aan de hand van de jaarstukken. Het is belangrijk om voor de berekening een advocaat in te schakelen. Neem hiervoor contact met ons op.