Home | Alimentatie Berekenen
Hoe wordt alimentatie berekend?

Direct advies?

Neem contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00

Hoe wordt alimentatie berekend?

Om de alimentatie te berekenen, wordt er gekeken naar wat je kunt missen. Dit wordt ook wel de draagkracht genoemd. Daarnaast wordt gekeken naar de behoefte. Dit is wat je ex-partner nodig heeft of kinderen nodig hebben om van te leven.

Alimentatie wordt berekend op het moment dat je deze aanvraagt. Beide partners moeten uiteindelijk netto ongeveer evenveel overhouden.

De hoogte van de kinderalimentatie of partneralimentatie verandert ieder jaar. Dit komt doordat er dan een nieuwe indexering van de alimentatie bekend wordt.

Hoe je een berekening kunt maken van de alimentatie, lees je hieronder.

Alimentatie berekenen partner

De behoefte is ongeveer 60% van het netto besteedbare gezinsinkomen tijdens het huwelijk. De draagkracht is het actuele inkomen van degene die alimentatie moet betalen minus de noodzakelijke onderhoudskosten. Het alimentatiebedrag kan nooit hoger zijn dan de draagkracht. Lees meer over het maken van een alimentatieberekening.

Alimentatie berekenen kind

Kinderalimentatie berekenen kan door eerst de behoefte van de kinderen vast te stellen. Daarna wordt gekeken naar wat ouders kunnen missen om bij te dragen in de kosten. Dit heet de draagkracht.

Na rato van de draagkracht wordt bepaald hoeveel beide ouders bijdragen. Hierbij wordt ook gekeken naar de verdeling van onder meer de zorgkosten, de opvoedingskosten en het kindgebonden budget.

Wanneer alimentatie opnieuw berekenen?

Als er sprake is van een gewijzigde situatie is een herberekening van de alimentatie zinvol. Een gewijzigde situatie is bijvoorbeeld:

  • een flink inkomstenverlies;
  • werkloosheid;
  • hertrouwen en/of kinderen erbij krijgen;
  • een verhoging van inkomsten.

Neem in een van deze situaties contact met ons op. Wij helpen je graag verder en kijken gericht naar jouw situatie. De klantadviseur die je aan de telefoon krijgt, selecteert een mediator of advocaat. Deze houdt rekening met de draagkracht van beide ouders wanneer de hoogte van de alimentatie wordt berekend.

Alimentatie berekenen online

Via een van onze modules op onze website kun je online gratis een berekening van kinder- en partneralimentatie maken. Dit is slechts een indicatie. Neem contact met ons op als je een nauwkeurige berekening wilt. Hierbij wordt rekening gehouden met alle bijdragen in de kosten.

Zo kan een exacte hoogte van het bedrag worden bepaald. We brengen je dan in contact met een familierecht advocaat.

Alimentatie berekenen co ouderschap

Bij co-ouderschap maken beide ouders ongeveer evenveel kosten voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. De ouder die het meest verdient, levert een bijdrage aan de ander. Op deze wijze verschillen de financiële situaties van beide ouders zo min mogelijk.

Alimentatie berekenen ondernemer

Om de draagkracht van een ondernemer te berekenen, wordt gekeken naar de winst uit de onderneming. Deze wordt bepaald aan de hand van de jaarstukken. Het is belangrijk om voor de berekening een advocaat in te schakelen. Neem hiervoor contact met ons op.