Home | Alimentatie wijzigen
Alimentatie wijzigen

Direct advies?

Neem contact met ons op.

 • Gratis adviesgesprek
 • Direct een jurist aan de lijn
 • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00

Alimentatie wijzigen

Een eerder vastgelegd of afgesproken bedrag aan partneralimentatie en/of kinderalimentatie kan gewijzigd worden door jou of je ex. Op het moment dat je de alimentatie wilt aanpassen, moeten er wel gewijzigde omstandigheden zijn. Denk aan werkloosheid, verandering van de verblijfplaats van de kinderen of een verandering van de kosten.

Is je situatie veranderd? Dan kun je een wijzigingsverzoek indienen bij de rechtbank. Een advocaat is dan verplicht.

De rechter beoordeelt de gewijzigde omstandigheden en er zal een nieuwe berekening gemaakt moeten worden. Vervolgens komt er een rechterlijke uitspraak.

Wanneer alimentatie wijzigen

De alimentatie blijft niet altijd hetzelfde. Er kunnen zich veranderingen voordoen die van invloed zijn. Een verandering die van invloed is op de draagkracht kan een goede reden zijn om de alimentatie te wijzigen. De financiële situatie is namelijk veranderd.

Het afgesproken bedrag  is dan niet meer redelijk is. Een jullie moet dan een nieuw bedrag laten vastleggen.

De volgende gebeurtenissen zouden een goede reden kunnen zijn om de alimentatie te wijzigen:

 • ontslag of werkloosheid
 • hogere reiskosten of hypotheeklasten na noodzakelijke verhuizing
 • wijziging omgangsregeling
 • verandering kosten
 • het aangaan van nieuw of ander werk met ander inkomen
 • pensionering
 • partner hertrouwt
 • partner gaat geregistreerd partnerschap aan met een nieuwe partner
 • partner gaat samenwonen met een nieuwe partner
 • verkeerd of onjuiste gebruikte gegevens bij scheiding

Dit zijn enkele voorbeelden van redenen voor een wijziging van de alimentatie. Deze wijzigingen gelden zowel voor de betaler als de ontvanger van de alimentatie.

Hoogte alimentatie wijzigen

Als jullie samen de alimentatie willen aanpassen kunnen jullie in goed overleg nieuwe afspraken maken. Lukt dit niet? Dan kunnen jullie er ook voor kiezen om samen in gesprek te gaan met een mediator. De mediator kan helpen om afspraken te maken waar jullie het beiden mee eens zijn.

Lukt het maken van nieuwe afspraken met een mediator ook niet? Dan kan dit via een advocaat. De advocaat zal dan proberen opnieuw de hoogte van alimentatie vast te stellen op basis van jouw situatie.

De advocaat neemt hiervoor contact op met je ex-partner om de juiste gegevens te krijgen. Ook zal de wijziging worden besproken.

Het kan voorkomen dat een ex-partner niet mee wil werken aan de wijziging. In dit geval kun je naar de rechter. Je vraagt de rechter om de hoogte van de kinderalimentatie te veranderen. Hiervoor is een advocaat verplicht.

Bij een wijziging zal de rechter de draagkracht en behoefte beoordelen. Hij doet dit door te kijken of er gewijzigde omstandigheden zijn. Vervolgens probeert hij de achterhalen of dit buiten jouw schuld om is gebeurd. Als dit niet geval is, dan zal de rechter niet akkoord gaan met een wijziging van de alimentatie.

Wil je zelf een indicatie krijgen van het nieuwe alimentatiebedrag na de wijziging? Maak dan zelf een online berekening van de kinderalimentatie en/of de partneralimentatie.

Alimentatie wordt niet betaald

Wordt de alimentatie steeds niet op tijd of helemaal niet betaald door je ex-partner? Dan kun je een beroep doen op het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. In tegenstelling tot jou kunnen zij wel geld innen bij je ex-partner. Ze leggen dan soms een dwangsom op.