Home | Eenzijdig scheiden
Kan je eenzijdig scheiden?

Kun je eenzijdig scheiden?

Stel jij wilt scheiden, maar je partner wil dit niet. Het lukt niet om samen goede afspraken te maken. Zelf verdere stappen ondernemen kan de oplossing zijn. Je kunt eenzijdig scheiden door middel van een verzoekschrift bij de rechtbank. Je hebt dan een eigen advocaat nodig.

Scheiding eenzijdig aanvragen

Als jouw partner niet wil scheiden, maar jij wel, is dit mogelijk via een procedure bij de rechter. Samen met je eigen advocaat stel je een verzoekschrift tot eenzijdig scheiden op dat wordt ingediend bij de rechter.

Naast het verzoek tot echtscheiding kan er een verzoek tot nevenvoorzieningen worden gedaan. Dit zijn zaken die samenhangen met de scheiding, bijvoorbeeld wie er in het huis blijft wonen, een ouderschapsplan voor minderjarige kinderen, partneralimentatie en/of kinderalimentatie, et cetera. Eenzijdig scheiden is een mogelijkheid als samen scheiden geen optie is.

Hoe lang duurt een eenzijdige scheiding?

Goed om te beseffen is dat een eenzijdige scheiding meestal langer duurt dan een gezamenlijke scheiding. Nadat het eerste verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend, heeft de ander zes weken de tijd om een verweerschrift in te dienen. Zijn of haar advocaat kan ook nog eens uitstel vragen na de eerste zes weken. Vervolgens vindt er een zitting bij de rechter plaats en doet de rechter daarna uitspraak. Na de uitspraak van de rechter is er nog een mogelijkheid om binnen drie maanden in hoger beroep te gaan. Al met al is het mogelijk dat je ruim een half jaar verder bent voordat de scheiding officieel kan worden ingeschreven.

Voorwaarden eenzijdige scheiding

Het (eenzijdige) scheidingsproces begint met het indienen van een verzoekschrift bij de rechter. Hiervoor heb je een advocaat nodig. Verder zijn er geen voorwaarden verbonden om eenzijdig te kunnen scheiden. 

Kosten eenzijdige scheiding

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel een eenzijdige scheiding precies kost. Bij een eenzijdige scheiding liggen de kosten vaak hoger dan bij een scheiding waarbij goed overleg mogelijk is. Zowel jij als je ex partner moeten advocaatkosten maken. Als er veel zaken zijn waar jullie niet samen uitkomen zullen de kosten oplopen. De advocaat zal dan meer tijd moeten besteden aan de echtscheiding. 

Nadeel eenzijdige scheiding

De belangrijkste nadelen van een eenzijdige scheiding zijn de langere duur van het scheidingsproces en de hogere kosten. Daarom kiezen tegenwoordig steeds meer mensen voor een gezamenlijke advocaat of mediator om de scheiding te regelen.