Home | Eenzijdig scheiden
Kan je eenzijdig scheiden?

Kun je eenzijdig scheiden?

Je wilt scheiden maar je partner niet. Het lukt dan vaak niet om samen goede afspraken te maken waar jullie beiden achter staan.

Zelf verdere stappen ondernemen kan de oplossing zijn. Je hebt in dit geval een eigen advocaat nodig. Via je advocaat dien je een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank.

Scheiding eenzijdig aanvragen

Via een eenzijdig verzoek kun je een procedure starten bij de rechter. Het maakt niet uit dat je partner hier niet aan meewerkt. Samen met je eigen advocaat stel je een verzoekschrift tot eenzijdig scheiden voor de rechter.

Naast het verzoek tot echtscheiding kan er een verzoek tot nevenvoorzieningen worden gedaan. Dit zijn zaken die samenhangen met de scheiding. Denk aan wie er in het huis blijft wonen, een ouderschapsplan voor minderjarige kinderen en partneralimentatie en/of kinderalimentatie. Eenzijdig scheiden is een mogelijkheid als samen scheiden geen optie is.

Hoe lang duurt een eenzijdige scheiding?

Het is goed om te beseffen dat een eenzijdige scheiding meestal langer duurt dan een gezamenlijke scheiding. Is het eerste verzoekschrift tot echtscheiding ingediend? Dan heeft de ander zes weken de tijd om een verweerschrift in te dienen.

De advocaat van je partner kan ook op zijn beurt uitstel vragen na de eerste zes weken. Vervolgens vindt er een zitting bij de rechter plaats en doet de rechter daarna uitspraak.

Na de uitspraak van de rechter kun je nog binnen drie maanden in hoger beroep gaan.

Soms duurt het dan nog een halfjaar voordat je scheiding staat ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Voorwaarden eenzijdige scheiding

Het (eenzijdige) scheidingsproces begint met het indienen van een verzoekschrift bij de rechter. Hiervoor heb je een advocaat nodig. Verder zijn er geen voorwaarden verbonden aan eenzijdig scheiden. 

Kosten eenzijdige scheiding

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel een eenzijdige scheiding precies kost. Bij een eenzijdige scheiding liggen de kosten vaak hoger dan bij een scheiding waarbij goed overleg mogelijk is.

Zowel jij als je ex partner moeten advocaatkosten maken. Als er veel zaken zijn waar jullie niet samen uitkomen zullen de kosten oplopen. De advocaat zal dan meer tijd moeten besteden aan de echtscheiding. 

Nadeel eenzijdige scheiding

De belangrijkste nadelen van een eenzijdige scheiding zijn de langere duur van het scheidingsproces en de hogere kosten. Daarom kiezen tegenwoordig steeds meer mensen voor een gezamenlijke advocaat of mediator om de scheiding te regelen.

Hulp nodig?

Het Juridisch Netwerk Nederland staat voor je klaar. We gebruiken de kennis en ervaring van de bij ons aangesloten familierecht advocaten en mediators. Neem contact met ons op! Dan zoeken we een geschikte advocaat of mediator die bij jouw situatie past.