Home | Alimentatie
Wat is alimentatie?

Alles wat je moet weten over alimentatie

Als je gaat scheiden worden er afspraken gemaakt over de alimentatie. Als ex-partner heb je mogelijk recht op partneralimentatie en/of kinderalimentatie. Lees hier alles wat je moet weten. 

Wat is alimentatie?

Alimentatie is een bedrag wat vastgesteld wordt na de scheiding. Dit wordt vastgesteld door middel van een berekening . Dit kan om kinderalimentatie gaan en/of partneralimentatie.

Kinderalimentatie is een financiële bijdrage aan de ander voor de kosten van de opvoeding.

Partneralimentatie is een financiële bijdrage in de kosten van levensonderhoud van je ex-partner. Je ex-partner kan een bijdrage leveren als hij of zij een hoger inkomen heeft.

Indexering alimentatie

Elk jaar wordt het vastgestelde bedrag geïndexeerd. Dit betekent dat het meegroeit met de gemiddelde loonstijging. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekent met hoeveel de bedragen stijgen. Zij baseren dit op basis van de landelijke ontwikkelingen van salarissen. 

Alimentatie aanvragen

Om alimentatie aan te vragen bij de rechtbank moet je een bedrag hebben. Door een alimentatieberekening te laten maken door een familierecht advocaat krijg je een definitief bedrag. Dit bedrag is gebaseerd op allerlei aspecten en eventueel afspraken die over de alimentatie zijn gemaakt. Vervolgens wordt dit bij de rechtbank ingediend, samen met het echtscheidingsverzoek. 

Wanneer heb ik recht op alimentatie?

Of je er recht op hebt ligt aan een aantal factoren. Met minderjarige kinderen zal er bijna altijd sprake zijn van recht op kinderalimentatie. Recht op partneralimentatie ligt aan of je in je eigen levensonderhoud kan voorzien. Hierbij wordt rekening gehouden met de levensstandaard die er tijdens het huwelijk was.

Wanneer hoef je geen alimentatie te betalen?

Je hoeft geen kinderalimentatie te betalen als de kinderen meerderjarig zijn. Als zij minderjarig zijn is er wel bijna altijd sprake van alimentatieplicht. Als je ex partner draagkrachtig genoeg is om in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien, hoef je vaak ook geen partneralimentatie te betalen.

Hoe lang moet ik alimentatie betalen?

Voor echtscheidingsverzoeken die vóór 1 januari 2020 zijn ingediend moet er 12 jaar partneralimentatie betaald worden. Dit is wettelijk vastgelegd. Per 1 januari 2020 is de wettelijke termijn van 12 jaar verkort naar 5 jaar. Als je een echtscheidingsverzoek na 1 januari 2020 hebt ingediend moet je dus 5 jaar partneralimentatie betalen.

Kinderalimentatie wordt in beginsel tot 21 jaar betaald. Nadat het kind achttien wordt, moet de kinderalimentatie op de rekening van het kind worden gestort.

Hoeveel alimentatie moet ik betalen?

De hoogte hangt af van jouw financiële behoefte. Het hangt ook af van wat jouw ex-partner kan betalen (de draagkracht). Dus wat de ex partner overhoudt na het betalen van al haar of zijn vaste lasten.

Als je een officiële berekening laat maken, komen daar precieze bedragen uit. Deze berekening is ingewikkeld en voor elk gezin uniek. Daarom is het belangrijk om dit te laten uitvoeren door een goede familierecht advocaat.

Is alimentatie verplicht?

Ja, het is verplicht als jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden. De advocaat berekent dan of je gaat betalen of juist gaat ontvangen.

Waren jullie alleen samenwonend, dan is alimentatie niet verplicht. Alleen als dit is afgesproken in een samenlevingscontract is het wel verplicht.

Wanneer alimentatie wijzigen?

Het komt vaak voor dat de situatie na de scheiding wijzigt. Bijvoorbeeld een wijziging van het inkomen. Of een van de partners gaat samenwonen met een nieuwe partner. Bij een wijziging kun je de alimentatie opnieuw laten berekenen en nieuwe afspraken maken.

Komen jullie er niet uit? Dan kun je de rechter vragen om de alimentatie te wijzigen.

Wat als mijn ex geen alimentatie betaalt?

Als je ex weigert te betalen, dan kan je het overdragen aan het LBIO. Zij gaan de alimentatie innen. Eerst zal het LBIO proberen door middel van een korte bemiddeling tussen de partijen eruit te komen. Lukt dit niet, dan zullen zij het innen voortzetten.