Home | Alimentatie
Wat is alimentatie?

Alimentatie betekenis

Alimentatie is een bijdrage in de kosten die een ex-partner of kind kan gebruiken om van te kunnen leven. Er bestaan zowel kinderalimentatie als partneralimentatie.

Kinderalimentatie is een financiële bijdrage van de ene ouder aan de andere ouder voor de kosten van de opvoeding en verzorging van het kind.

Partneralimentatie is een financiële bijdrage in de kosten van de levensonderhoud van de ex-partner aan de andere ex-partner.

Alimentatie verplicht

De verplichting van kinderalimentatie kan bestaan als er kinderen zijn. Tijdens de relatie moeten beide ouders de kosten voor de zorg en opvoeding van kinderen betalen. Als jij en je ex-partner besluiten om uit elkaar te gaan, blijven jullie beiden hiervoor verantwoordelijk. In de praktijk betaalt de ene ouder vaak meer dan de andere ouder. Om dit in evenwicht te brengen kan kinderalimentatie verplicht worden.

Ook kan moet soms partneralimentatie betaald worden aan de ander ex-partner als je gaat scheiden. Dit wordt verplicht als je ex-partner niet in staat is om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. De leefstijl tijdens het huwelijk speelt ook een rol. Dit betekent dat als je ex-partner een inkomen heeft, partneralimentatie toch verplicht kan zijn. Jouw inkomen kan namelijk een stuk hoger zijn.

Wanneer mag ik stoppen met alimentatie

Voor degene die alimentatie betaalt, geldt bij kinderalimentatie dat deze verplichting stopt zodra het kind 21 jaar is geworden. Totdat het kind 18 jaar is ontvangt de ex-partner de kinderalimentatie. Vanaf 18 jaar ontvangen de kinderen kinderalimentatie rechtstreeks op hun rekening.

Voor de partneralimentatie geldt dat je mag stoppen met betalen als de termijn is verlopen of je partner gaat trouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap sluit.

De termijn voor de partneralimentatie afgesproken na 1 januari 2020 is 5 jaar. Deze termijn is korter als jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar heeft geduurd.

Als de partneralimentatie is afgesproken tussen 1 juli 1994 en 1 januari 2020 is dit maximaal 12 jaar. Dit termijn is korter als jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap korter was dan 5 jaar.

Als de partneralimentatie is afgesproken vóór 1 juli 1994 is bepalend wat jullie hebben afgesproken of de rechter heeft bepaald.

Wanneer hoef je geen alimentatie te betalen

Je hoeft geen kinderalimentatie te betalen als je geen tot nauwelijks inkomsten hebt. Je hoeft geen partneralimentatie te betalen als jullie dit onderling hebben afgesproken.

Hoeveel alimentatie moet ik betalen

De hoogte van partneralimentatie die je moet betalen, hangt af van de hoogte van jouw financiële behoefte. Met andere woorden, je betaalt alleen wanneer je genoeg inkomsten hebt. Ook hangt het af van wat de partner die alimentatie ontvangt, kan betalen. Dit noem je de draagkracht. Ook de ontvangende partner weet zo hoeveel partneralimentatie krijgen mogelijk is.

Advocaat alimentatie

Bij problemen over de alimentatie kan een advocaat nodig zijn. Hierover afspraken maken moet wel met een goede advocaat. Wij kunnen je hierbij helpen. Onze advocaten zijn gespecialiseerd en hebben veel ervaring. Zij kunnen voor jou een officiële alimentatieberekening laten maken.

Hoe wordt alimentatie berekend?

Voor de berekening van de hoogte van de kinderalimentatie wordt eerst gekeken naar de behoefte van de kinderen. De rechters hebben speciale tabellen hiervoor opgesteld. Dit zijn tremanormen.

Vervolgens wordt gekeken naar het bedrag dat de ex-partner kan missen. Dit is de draagkracht. Ook wordt rekening gehouden met de draagkracht van de ex-partner die de kinderen verzorgt.

Tot slot wordt de behoefte en draagkracht vergeleken. Hieruit vloeit een bedrag.

Voor de berekening van de partneralimentatie wordt gekeken naar wat je ex-partner nodig heeft, de behoefte, en wat jij kan betalen, draagkracht. Ook hiervoor wordt gebruik gemaakt van tremanormen.