10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Alimentatie

Alimentatie

Ga je scheiden, dan is het belangrijk om samen met je partner afspraken te maken over de alimentatie. Lukt dat niet, dan kun je een beslissing vragen aan de rechter. In eerste instantie zou samen afspraken maken jullie doel moeten zijn. Een advocaat kan jou hier goed bij helpen. Hij of zij kan een alimentatie berekening maken. Als (ex-)partner heb je mogelijk recht op partneralimentatie en/of kinderalimentatie. Hoeveel dat is, hangt af van verschillende factoren. Er wordt rekening gehouden met het inkomen van beide partners. De hoogte van de alimentatie moet redelijk zijn. Dat betekent dat degene die alimentatie betaalt zelf ook rond moet komen.

Heb je hulp nodig bij het regelen of wijzigen van alimentatie? Neem direct contact op, we helpen je graag verder.
Bel 085 – 029 10 00. Of stuur ons uw gegevens en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug.

Behoefte en draagkracht

De hoogte van de alimentatie hangt af van jouw financiële behoefte en wat je (ex-)partner kan betalen (de draagkracht). Dus wat de ex partner overhoudt na het betalen van al haar of zijn vaste lasten.

Er gelden verschillende voorwaarden voor kinderalimentatie en voor partneralimentatie. Om precies te weten hoeveel alimentatie je moet betalen of zal ontvangen, is het handig om een berekening te laten maken. Onderling een afspraak maken is natuurlijk ook mogelijk, wij raden dit wel af. Bij een onderlinge afspraak wordt er geen rekening gehouden met de TREMA-normen, geformuleerd door de Hoge Raad. De TREMA-normen zijn bepaalde randvoorwaarden waarbij rekening wordt gehouden met vaste lasten en bijzondere omstandigheden. Omdat dit een ingewikkelde berekening is en uniek voor elk gezin, is het belangrijk dat deze berekening wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde familierecht advocaat.

Kinderalimentatie

Ben jij de verzorgende ouder na de scheiding? Dan heb je meestal recht op kinderalimentatie. Kinderen van gescheiden ouders hebben tot en met 21 jaar recht op kinderalimentatie. Het maakt niet uit of jullie gehuwd zijn geweest of een samenwoning hebben beëindigd. Beide ouders zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de kinderen en dienen een bijdrage te leveren aan de kosten van de opvoeding. Hoeveel kinderalimentatie de verzorgende ouder kan ontvangen hangt af van wat de behoefte is en wat de (ex-)partner kan betalen. Samen met de ex-partner kun je ook onderling een bepaald bedrag afspreken. Dit kan je alleen afdwingen als het officieel is vastgelegd. Wij adviseren je daarom altijd een berekening te laten maken, zodat je precies weet waar je recht op hebt.

Partneralimentatie

Je komt in aanmerking voor partneralimentatie als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en gaat scheiden. Jij verdient minder dan je partner en komt niet rond van het eigen inkomen. Jouw partner beschikt wel over voldoende inkomen om alimentatie te betalen. Dan kan de ex-partner een bijdrage leveren in de kosten van levensonderhoud.  Ben je samenwonend en gaan jullie uit elkaar? Dan kom je alleen in aanmerking voor partneralimentatie als jullie dat hebben afgesproken in een samenlevingsovereenkomst. De hoogte van de partneralimentatie is afhankelijk van wat de behoefte is en wat de (ex-)partner kan betalen. Voor echtscheidingen die voor 1 januari 2020 zijn ingediend geldt er een wettelijk termijn van 12 jaar partneralimentatie. Echtscheidingsverzoeken die na 1 januari 2020 zijn ingediend is de duur verkort naar vijf jaar. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen. Dat lees je op de volgende pagina: partneralimentatie. Je kunt alimentatie ook onderling afspreken bij de advocaat of notaris. Wel biedt een alimentatieaanvraag via de rechter, waarbij je verplicht een advocaat nodig hebt, veel meer mogelijkheden. Denk hierbij aan een ex-partner waarvan niet zeker is of hij/zij zal betalen, met een beschikking kan de deurwaarder dan veel meer voor je betekenen.

Alimentatieberekening

Ben jij degene die alimentatie ontvangt of betaalt? Wil je de alimentatie officieel aanvragen of wijzigen? Neem dan contact met ons op voor een goede familierecht advocaat die je hierbij helpt. De advocaat maakt een officiële alimentatieberekening, waarna de vervolgstappen kunnen worden genomen.

Wijziging van alimentatie

Het komt vaak voor dat de situatie na de scheiding wijzigt. Bijvoorbeeld een wijziging van de inkomsten van 1 of van beide partners. Ook kan de gezinssituatie veranderen doordat de kinderen bij de andere ouder gaan wonen. Of een van de partners gaat samenwonen met een nieuwe partner. Is er sprake van een wijziging van de situatie dan kun je de alimentatie opnieuw laten berekenen en nieuwe afspraken maken. Komen jullie er niet uit? Dan kun je de rechter vragen om de alimentatie te wijzigen. Dat doe je samen met jouw advocaat. Kinder- en of partneralimentatie met terugwerkende kracht is zelden mogelijk.

Alimentatie en belastingen

Kinderalimentatie en belasting

Als ouders zijn jullie verplicht om jullie kinderen te onderhouden. Dat geldt ook voor beiden als jullie uit elkaar gaan. Daarom betaalt jij of je ex-partner soms kinderalimentatie. Dit is een financiële bijdrage dat jij of je ex-partner betaalt aan de ouder die de fulltime zorg over het kind heeft. Kinderalimentatie levert voor de partner die het ontvangt geen fiscale voor of nadelen op. De belastingdienst ziet kinderalimentatie namelijk niet als inkomen, maar als bijdrage in de kosten van de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Voor degene die de kinderalimentatie betaalt is er wel een fiscaal voordeel. De kosten die u maakt voor het levensonderhoud van de kinderen zijn gedeeltelijk aftrekbaar van de belastingen.

 

Partneralimentatie en belasting

Ben jij degene die partneralimentatie betaalt aan je ex-partner? Dan mag je die partneralimentatie in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Partneralimentatie is deels aftrekken. Je mag 46% van het bedrag aan partneralimentatie aftrekken van de aangifte inkomstenbelasting. Voor het jaar 2021 is dit tarief 43%.Ben je degene die partneralimentatie ontvangt? Dan moet je partneralimentatie in je aangifte inkomstenbelasting aangeven als inkomen.

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug.
Bel mij terug