Home | Scheiden | Gemeenschap van goederen
Wat is trouwen in gemeenschap van goederen?

Alles wat je moet weten over gemeenschap van goederen

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen of ga je in gemeenschap van goederen trouwen? Dan hebben jullie misschien een koophuis of gezamenlijke schulden. Bij scheiding krijgen jullie dan te maken met een verdeling van bezittingen en schulden.

Ook wil je misschien weten hoe het zit met je eigen bedrijf. Lees op deze pagina alles over de verdeling bij gemeenschap van goederen.

Wat is trouwen in gemeenschap van goederen?

Ben je voor 1 januari 2018 een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan ben je in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Dat betekent dat alle bezittingen én schulden van jullie samen zijn. Het gemeenschappelijke vermogen wordt dan gelijk over jullie verdeeld.

Gemeenschap van goederen wetswijziging

Sinds 1 januari 2018 geldt de beperkte gemeenschap van goederen als standaard. Als je na 1 januari 2018 getrouwd bent, ben je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Er gelden dan andere regels met betrekking tot de verdeling van het gezamenlijke bezit.

Sommige bezittingen en schulden vallen buiten de wettelijke gemeenschap van goederen. Schenkingen vallen hier soms bijvoorbeeld onder. Dit moet dan wel in een onderhandse akte zijn vastgelegd.

Als jij en je partner gaan trouwen en niets afspreken zijn jullie getrouwd in een beperkte gemeenschap van goederen.

De bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van jullie samen waren, vallen onder gemeenschap van goederen. Ook bezittingen en schulden die jij en je partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap verkrijgen, vallen onder gemeenschap van goederen.

Trouwen in gemeenschap van goederen eigen huis

Ben je getrouwd voor 1 januari 2018? En heb je geen huwelijkse voorwaarden afgesproken? Dan zijn alle bezittingen die je al had vóór het huwelijk nu ook van je partner. In geval van een scheiding heeft de andere partner 50% recht op jouw woning.

Je kunt samen met jou ex-partner afspraken maken over wie er in het huis blijft wonen. Indien jij in het huis blijft wonen, zul je de ander uit moeten kopen. 

Gemeenschap van goederen huis op 1 naam

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd voor 1 januari 2018 vallen alle bezittingen en schulden in de gemeenschap. Dit betekent dat jij en je ex-partner allebei recht hebben op 50% van de woning. Ook als het huis alleen op de naam van je ex-partner staat.

Bewoon je een huurwoning en staat de naam van jouw partner op het huurcontract? Als je getrouwd bent ben je automatisch medehuurder. Jij hebt dus evenveel recht op het bewonen van de huurwoning als jouw partner.

Getrouwd in gemeenschap van goederen eigen zaak

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is een bedrijf altijd gemeenschappelijk eigendom. Bij een scheiding moeten de partners de onderneming gelijk verdelen. Het maakt niet uit of het om een bv, een eenmanszaak of een vof gaat.

Deze gelijke verdeling geldt in principe ook als je wel op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd maar er nooit tussendoor is verrekend. Het verdelen of verrekenen van een onderneming is een lastige klus. Hierbij is het handig om een advocaat in te schakelen. 

Scheiden gemeenschap van goederen

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen en je gaat scheiden, moet er een echtscheidingsconvenant worden opgesteld. Hierin staan alle afspraken over de verdeling van de gemeenschap. Al jullie individuele bezittingen worden gemeenschappelijk bezit. Deze moeten eerlijk verdeeld worden.

Verschil tussen huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen

Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken over bezittingen en/of schulden. Deze worden afgesproken voor het huwelijk. Bezittingen en/of schulden blijven gescheiden.

Hoe werkt het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Ga dan naar de pagina over huwelijkse voorwaarden.

Bij gemeenschap van goederen vallen de bezittingen en schulden onder de gezamenlijke gemeenschap. Deze zijn dan van jou en je partner samen

Wat is beperkte gemeenschap van goederen?

Ben je getrouwd na 1 januari 2018? Dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen.

Al je persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór het trouwen had, blijven van jou alleen. Goederen en schulden die je na het trouwen krijgt, zijn van jou en je ex samen. Erfenissen en schenkingen die je voor of tijdens het huwelijk ontvangt, vallen ook buiten de gemeenschap van goederen.

Beperkte gemeenschap van goederen onderneming

Zijn jij en je partner na 1 januari 2018 getrouwd en heeft een van beide een onderneming? Dan zal deze niet onder de gemeenschap van goederen vallen.

De partner die de onderneming heeft zal echter wel een deel van zijn winst als vergoeding moeten betalen aan de andere partner. Dit wordt gedaan om te compenseren voor salaris dat in de gemeenschap van goederen valt. 

Als ondernemer is het daarom nog steeds verstandig om te kijken naar trouwen op huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Dit om eventuele risico’s uit te sluiten.

Geregistreerd partnerschap huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen

Ben je getrouwd na 1 januari 2018? En heb je geen huwelijkse voorwaarden afgesproken? Dan zijn alle bezittingen die je al had voor het huwelijk, alleen van jou.

In geval van een scheiding heeft de andere partner geen recht op jouw onderneming. Deze blijft alleen van jou.

Getrouwd in gemeenschap van goederen veranderen

Als je al getrouwd bent in gemeenschap van goederen kun je hierna alsnog kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Dit is gebruikelijk als je bijvoorbeeld een bedrijf gaat starten.

Deze huwelijkse voorwaarden moet je opstellen bij de notaris. Deze stelt dan een ‘akte van verdeling’ op. Daarin wordt duidelijk van welke partner het vermogen en de schulden zijn.

Gemeenschap van goederen ontbinden

De gemeenschap van goederen loopt door totdat er iets gebeurt waardoor deze wordt ontbonden. Hierbij kan worden gedacht aan de echtscheiding of het overlijden van een van de echtgenoten.

Wordt de gemeenschap van goederen wordt ontbonden? Dan zullen alle goederen verdeeld moeten worden.

Ben je getrouwd voor 1 januari 2018? Jij en je partner hebben dan hetzelfde aandeel in de verdeling. Alle goederen zullen 50/50 moeten worden verdeeld.

Voor wat betreft schulden uit de gemeenschap van goederen blijven beide echtgenoten aansprakelijk, ook na de ontbinding van de gemeenschap van goederen.

Als je na 1 januari 2018 bent getrouwd, geldt de beperkte gemeenschap van goederen.

Huwelijkse voorwaarden omzetten naar gemeenschap van goederen

Het is mogelijk om huwelijkse voorwaarden om te zetten naar een gemeenschap van goederen. Voor het omzetten van de huwelijkse voorwaarden is goedkeuring van de rechter nodig.