Home | Scheiden | Gemeenschap van goederen
Wat is trouwen in gemeenschap van goederen?

Alles wat je moet weten over gemeenschap van goederen

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen of ga je in gemeenschap van goederen trouwen? En hebben jullie een koophuis of gezamenlijke schulden? Vraag je je af hoe al jullie bezittingen verdeeld gaan worden en hoe het zit met je eigen bedrijf? Lees op deze pagina alles over de verdeling bij gemeenschap van goederen.

Wat is trouwen in gemeenschap van goederen?

Als je voor 1 januari 2018 een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent aangegaan dan ben je in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Dat betekent dat alle bezittingen én schulden van jullie samen zijn. Als jij en je partner gaan scheiden moeten alle bezittingen gelijk verdeeld worden.

Gemeenschap van goederen wetswijziging

Sinds 1 januari 2018 geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Als je na 1 januari 2018 getrouwd bent, ben je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Er gelden dan andere regels met betrekking tot de verdeling van het gezamenlijke bezit.

Als jij en je partner gaan trouwen en niets afspreken zijn jullie getrouwd in een beperkte gemeenschap van goederen.

De bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u samen waren vallen in de gemeenschap van goederen. Ook bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap verkrijgen vallen in de gemeenschap van goederen.

Trouwen in gemeenschap van goederen eigen huis

Ben je getrouwd voor 1 januari 2018? En heb je geen huwelijkse voorwaarden afgesproken? Dan zijn alle bezittingen die je al had voor het huwelijk, nu ook van je partner. In geval van een scheiding heeft de andere partner 50% recht op jouw woning.

Je kunt samen met jou ex-partner afspraken maken over wie er in het huis blijft wonen. Indien jij in het huis blijft wonen zal je de ander uit moeten kopen. 

Gemeenschap van goederen huis op 1 naam

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd voor 1 januari 2018 vallen alle bezittingen en schulden in de gemeenschap. Dit betekent dat jij en je ex-partner allebei recht hebben op 50% van de woning. Ook als het huis alleen op de naam van je ex-partner staat.

Bewoon je een huurwoning en staat de naam van jouw partner op het huurcontract? Als je getrouwd bent ben je automatisch medehuurder. Jij hebt dus evenveel recht op het bewonen van de huurwoning als jouw partner.

Getrouwd in gemeenschap van goederen eigen zaak

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is een bedrijf altijd gemeenschappelijk eigendom. Bij een scheiding moeten de partners de onderneming gelijk verdelen. Het maakt niet uit of het om een bv, een eenmanszaak of een vof gaat.

Deze gelijke verdeling geldt in principe ook als u wel op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, maar er nooit tussendoor is verrekend. Het verdelen of verrekenen van een onderneming is een lastige klus. Hierbij is het handig om een advocaat in te schakelen. 

Scheiden gemeenschap van goederen

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen en je gaat scheiden moet er een echtscheidingsconvenant worden opgesteld. Hierin staan alle afspraken over de verdeling van de gemeenschap. Al jullie individuele bezittingen zijn gemeenschappelijk bezit geworden. Dit moet eerlijk verdeeld worden.

Verschil tussen huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen

Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken over bezittingen en/of schulden. Dit wordt afgesproken voor het huwelijk. Bezittingen en/of schulden blijven gescheiden.

Hoe werkt het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Ga dan naar de pagina over huwelijkse voorwaarden.

In een gemeenschap van goederen vallen de bezitten en schulden binnen de gezamenlijke gemeenschap. Deze zijn dan van jou en je partner samen.

Wat is beperkte gemeenschap van goederen?

Bent u getrouwd na 1 januari 2018? Dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen.

Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen. Goederen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Erfenissen en schenkingen die je voor of tijdens het huwelijk ontvangt vallen ook buiten de gemeenschap van goederen.

Beperkte gemeenschap van goederen onderneming

Zijn jij en je partner na 1 januari 2018 getrouwd en heeft een van beide een onderneming? Dan zal deze niet onder de gemeenschap van goederen vallen.

Echter zal de partner die de onderneming heeft wel een deel van zijn winst als vergoeding moeten betalen aan de andere partner. Dit om te compenseren voor salaris dat in de gemeenschap van goederen valt. 

Daarom is het als ondernemer nog steeds verstandig om te kijken naar trouwen op huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Dit om eventuele risico’s uit te sluiten.

Geregistreerd partnerschap huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen

Ben je getrouwd na 1 januari 2018? En heb je geen huwelijkse voorwaarden afgesproken? Dan zijn alle bezittingen die je al had voor het huwelijk, alleen van jou.

In geval van een scheiding heeft de andere partner geen recht op jouw onderneming. Dit blijft gescheiden.

Getrouwd in gemeenschap van goederen veranderen

Als je al getrouwd bent in gemeenschap van goederen kun je hierna alsnog kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Dit is gebruikelijk als je bijvoorbeeld een bedrijf gaat starten.

Deze huwelijkse voorwaarden moet je opstellen bij de notaris. Deze stelt dan een akte van verdeling op. Daarin wordt duidelijk welke bepaalde zaken en welke schulden van welke partner zijn.

Gemeenschap van goederen ontbinden

De gemeenschap van goederen loopt door totdat er iets gebeurt waardoor het wordt ontbonden. Hierbij kan worden gedacht aan de echtscheiding of het overlijden van een van de echtgenoten.

Als de gemeenschap van goederen wordt ontbonden dan zullen alle goederen verdeeld moeten worden.

Ben je getrouwd voor 1 januari 2018? Jij en je partner hebben dan hetzelfde aandeel in de verdeling. Alle goederen zullen 50/50 moeten worden verdeeld. Voor wat betreft schulden uit de gemeenschap van goederen blijven beide echtgenoten aansprakelijk, ook na de ontbinding van de gemeenschap van goederen.

Als je na 1 januari 2018 bent getrouwd geldt de beperkte gemeenschap van goederen.

Huwelijkse voorwaarden omzetten naar gemeenschap van goederen

Het is mogelijk om huwelijkse voorwaarden om te zetten naar een gemeenschap van goederen. Het omzetten van de huwelijkse voorwaarden behoeft de goedkeuring van de rechter.