Home | Vechtscheiding
Vechtscheiding

Wat is een vechtscheiding?

Wanneer een echtscheiding escaleert, wordt er gesproken van een vechtscheiding. Een echtscheiding verloopt helaas niet altijd soepel. Soms is het zo dat jij en je partner niet op één lijn liggen over de te maken afspraken waarna er ruzie ontstaat. Zoek bij een vechtscheiding zo snel mogelijk goede hulp van een advocaat of een scheidingsbemiddelaar (mediator).

Wat te doen bij een vechtscheiding

Om te zorgen dat de ruzie bij de vechtscheiding niet nog verder uit de hand loopt moet je zorgen voor goede hulp bij jullie scheiding. Goede begeleiding is erg belangrijk. Er moet namelijk bij een scheiding veel geregeld worden. Het is lastig om tot afspraken te komen wanneer jullie ruzie hebben. Ga daarom op zoek naar de juiste advocaat die je bij deze situatie kan helpen.

Een vechtscheiding met kinderen

In het geval van een vechtscheiding ontstaat er vaak ruzie over de kinderen. 

Betrek je kinderen niet bij de ruzie. Bij een scheiding zijn kinderen vaak onderdeel van de strijd, zij worden soms zelfs als machtsmiddel ingezet. Dit is nooit de bedoeling. Psychisch kan een scheiding veel impact hebben op kinderen. Belangrijk is daarom dat je de kinderen niet opzet tegen de andere ouder. Blijf altijd kijken naar de belangen van het kind, jullie kinderen staan centraal.

Vertel je kinderen wat er gaat komen. Bereid je kinderen daarentegen wel goed voor op de gevolgen van de scheiding. Leg uit dat ze soms bij de ene ouder zijn, en soms bij de andere ouder. Vertel ze dat ze misschien gaan verhuizen of dat ze één van hun ouders misschien minder vaak gaan zien dan de andere ouder.

Het ligt natuurlijk erg aan de leeftijd van de kinderen wát en hoe je het vertelt. Wees eerlijk, vertel het eenvoudig en benoem de positieve punten. Laat alle details en problematiek er buiten.

Uiteindelijk zullen er afspraken gemaakt moeten worden over de kinderen, zoals kinderalimentatie en een omgangsregeling. Dit zijn ook vaak de punten waarover geen overeenstemming kan worden bereikt. Zoek daarom hulp van een advocaat.

Voorkom een vechtscheiding

Vechtscheidingen duren langer, kosten meer geld en leveren veel psychische schade en soms zelfs lichamelijke schade op. Een vechtscheiding kan je daarom het best proberen te voorkomen. Het is belangrijk dat je goed blijft communiceren met je toekomstige ex partner. Luister naar elkaar en probeer in oplossingen te denken. Kijk vooruit en probeer in overleg afspraken over de toekomst te maken. Uiteindelijk zullen er toch afspraken op papier moeten komen.

 

Hulp bij vechtscheiding

Zoek bij een echtscheiding zo snel mogelijk hulp. Het belangrijk om op tijd een goede familierecht advocaat of een scheidingsbemiddelaar (mediator) in te schakelen. Het doel van een advocaat is juist om problemen te voorkomen in een vroeg stadium. Een advocaat of scheidingsbemiddelaar (mediator) kan duidelijkheid geven, rust brengen in de situatie en alle afspraken op papier zetten.

Als je contact opneemt met onze juridische adviseurs nemen ze de situatie met je door en bieden zij een luisterend oor. Ze beantwoorden jouw vragen en brengen je als dit nodig is in contact met een beschikbare advocaat of mediator bij jou in de buurt.