10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Scheiden met kinderen | Omgangsregeling

Omgangsregeling

Als je uit elkaar gaat en je hebt minderjarige kinderen, dan is het van belang om afspraken te maken over de kinderen. In het ouderschapsplan staan alle afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Ook maak je in het ouderschapsplan afspraken over de verdeling van de kosten van de kinderen. Een ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor gehuwde en geregistreerde ouders die gaan scheiden. Ook samenwonende ouders met gezamenlijk gezag zijn – als zij uit elkaar gaan – verplicht om een ouderschapsplan te maken.

Inhoud ouderschapsplan

In het ouderschapsplan staan in ieder geval de volgende afspraken:

  • Hoe de zorg en opvoeding wordt verdeeld (ook wel ‘zorgregeling’ genoemd);
  • hoe je de omgang met de kinderen regelt (ook wel omgangsregeling genoemd);
  • op welke manier je elkaar informeert over belangrijke zaken (zoals schoolkeuze, kinderalimentatie en medische behandeling etc.).

Je kunt het ouderschapsplan is het ook mogelijk andere punten vast te stellen, denk hierbij aan bepaalde regels (zoals de bed-tijden, huiswerk) of straffen. Over het contact met de beide families kan ook iets worden opgenomen in het ouderschapsplan.

Het is de keuze van de ouders zelf hoe deze omgangsregeling wordt vastgelegd. Een voorbeeld van een veel voorkomende regeling is dat de kinderen één keer per twee weken een weekend en de helft van alle vakanties en feestdagen bij de niet-verzorgende ouder zijn. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een omgangsregeling in de vorm van co-ouderschap. De zorg en opvoeding wordt dan voor de helft gedeeld. Een omgangsregeling kan standaard zijn, maar kan ook maatwerk zijn.

Coaching kinderen

Vergeet bij de echtscheiding en het afspreken van de omgangsregeling de kinderen niet. Kinderen hebben namelijk behoefte aan rust en regelmaat. Een mogelijkheid waar we je graag op attenderen is coaching van de kinderen bij echtscheiding.

De inhoud van de omgangsregeling

In principe zijn jullie als ouders vrij om zelf te bepalen wat voor soort omgangsregeling jullie willen. Wettelijk is namelijk alleen bepaald dàt er recht op omgang is. De invulling hiervan wordt vrij gelaten. Het is mogelijk om te kiezen voor een ‘standaard’ omgangsregeling: één keer per twee weken omgang en de helft van alle vakanties en feestdagen. Het kan ook zijn, om verschillende redenen, dat ouders graag willen dat alles is vastgelegd in de omgangsregeling. Het is dan mogelijk om een maatwerkregeling af te spreken. Raadpleeg een advocaat wat betreft de mogelijkheden. Het belangrijkste van een maatwerkregeling is dat de uitvoering van zo’n regeling uiteindelijk voor iedereen praktisch haalbaar is. Denk daarom goed na voordat je een omgangsregeling afspreekt. Met name voor de kinderen is het heel vervelend en belastend als afspraken steeds moeten worden afgezegd of wijzigingen worden doorgevoerd. Als jullie zijn getrouwd en gaan scheiden dan hebben jullie wel verplicht een advocaat nodig. Deze zal gelijk met jullie kijken naar de mogelijkheden van een  omgangsregeling. Als jullie er samen niet uitkomen met de afspraken kunnen jullie de rechter vragen om een beslissing te maken. De rechter dan de belangen van het kind voorop stellen. Als jullie kinderen hebben die ouder dan 12 jaar zijn dan zal de rechter luisteren naar wat de kinderen zelf willen.

 

Co-ouderschap

Een andere vorm van een omgangsregeling is het co-ouderschap. Bij co-ouderschap wonen de kinderen evenveel bij beide ouders. De omgang is dan 50%-50% verdeeld. Ook hierbij zijn weer verschillende mogelijkheden om uitvoering te geven aan de omgangsregeling. Zo kunnen de ouders afspreken dat de kinderen de ene week bij de vader zijn en de andere week bij de moeder zijn. Het is echter ook mogelijk om de week te delen. Dan zijn de kinderen bijvoorbeeld van zondag tot woensdag bij de moeder en van woensdag tot zondag bij de vader.
Het is wel goed om te weten dat het heel belangrijk is voor een co-ouderschapsregeling dat de ouders goed met elkaar kunnen communiceren en in staat zijn om één lijn te trekken richting de kinderen. Het is erg belangrijk dat de kinderen zich goed voelen bij de regeling. Dit vereist veel overleg en een goede omgang met je ex partner. Helaas is dat vaak een probleem, zeker kort na de scheiding. Weeg daarom van tevoren de voor- en nadelen van een co-ouderschapsregeling heel goed af.

Omgangsregeling met andere personen

Tot slot is het ook belangrijk om te weten dat het wettelijk recht op omgang ook geldt voor personen die in een nauwe persoonlijke relatie tot het kind staan. Daarbij moet je denken aan familieleden die het kind goed kennen (bijv. opa en oma), of verzorgers die het kind langer (meer dan een jaar) gekend heeft. Een rechter zal altijd kijken of er inderdaad sprake is van een intieme band, een familieband alleen is niet genoeg. Voor grootouders geldt, dat ze een belangrijke bijdrage moeten hebben geleverd aan de verzorging van de kinderen.

 

Of laat ons jou terugbellen.

Op werkdagen bellen we je binnen 1 uur terug.

Wilt u ons inschakelen?

Neem dan contact met ons op:

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug