Alles wat je moet weten over mediation
Kunnen je partner en jij nog goed met elkaar communiceren? Regel de echtscheiding in dat geval via hulp van een mediator. Deze helpt je op een juridische en oplossingsgerichte wijze tijdens de mediation.
Wat is mediation?
Mediation werkt door middel van het voeren van gesprekken tussen twee partijen en een bemiddelaar (de mediator). De mediator is gespecialiseerd in conflictoplossing en voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen.
De mediator helpt partijen bij het maken van afspraken rondom onderwerpen die conflicten zouden kunnen veroorzaken. De mediator laat beide partijen verhaal doen en probeert een middenweg tussen de twee partijen te vinden.
Wat is mediation bij echtscheiding?
Als je gaat scheiden kun je kiezen om gebruik te maken van een mediator of een advocaat. Als je nog op goede voet bent met je partner raden wij je aan om samen een mediator in te schakelen. Zo kun je proberen er samen uit te komen.
Ook in het geval van gezamenlijke kinderen met je partner is het beter om te scheiden via mediation. Zo kunnen jullie er toch uitkomen zonder dat het een vechtscheiding wordt.
Verder zorgt de mediator ervoor dat alle afspraken wat betreft de scheiding vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. Dit is een document waarin alle afspraken staan over de scheiding.
Wat kost mediation bij scheiding?
Bij mediation heb je soms recht op gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel gesubsidieerde mediation genoemd. Dit is een subsidie vanuit de overheid waarmee de kosten voor een advocaat of mediator worden betaald. Het enige dat jij hoeft te betalen is een eigen bijdrage aan de advocaat of mediator. De inkomensgrenzen en de hoogtes van de eigen bijdragen voor een mediator of een advocaat vind je op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.
Hoelang duurt scheiden via mediation?
Scheiden via mediation is meestal sneller afgerond dan via een eigen advocaat. Doordat je samen probeert oplossingen te vinden, verloopt de scheiding sneller dan wanneer je eigen advocaat steeds moet reageren op de advocaat van de ander.
Als het convenant is opgemaakt, gaat dit samen met het verzoekschrift naar de rechtbank. Je hoeft dus niet zelf naar de rechtbank voor een zitting. Dit scheelt dus een hoop tijd en geld!
Waarom mediation?
Een van de voordelen van mediation is dat het goedkoper is. Daarnaast is de echtscheidingsprocedure meestal sneller afgerond met mediation. Dit komt doordat je partner en jij samen proberen om tot een oplossing te komen. Een bemiddelaar is neutraal, ondersteunt en adviseert jullie over alle belangrijke zaken wat betreft de scheiding.
Is de overeenkomst door jullie beiden is ondertekend? Dan is de echtscheidingsprocedure alleen nog maar een formaliteit. De kosten van een mediator zijn lager dan wanneer je een eigen advocaat inschakelt. Verder bespaar je niet alleen kosten, maar ook tijd en energie.
Is mediation verplicht?
Mediation is niet verplicht. Mediation is wel de meest voordelige en efficiënte manier van scheiden. Problemen worden onderling opgelost in plaats van in de rechtbank.
Wat als mediation mislukt?
Lukt mediation uiteindelijk niet? Dan moeten jullie beiden een eigen advocaat inschakelen om de echtscheiding te regelen. Dit wordt ook wel eenzijdig scheiden genoemd.
Mediation is alleen mogelijk als jullie samen tot overeenstemming kunnen komen en met de door jullie gemaakte afspraken akkoord gaan. Heb je recht op een toevoeging? Dan heb je na een mislukt mediation traject waarschijnlijk weer recht op een nieuwe toevoeging voor een eigen advocaat.