Home | Scheiden | Mediation
Wat is mediation?

Alles wat je moet weten over mediation

Kunnen jij en je partner nog goed met elkaar communiceren? Regel de echtscheiding in dat geval via hulp van een mediator. Een mediator helpt en kan jullie goed begeleiden bij alle zaken rondom de scheiding.

Wat is mediation?

Mediation werkt door middel van het voeren van gesprekken tussen twee partijen en een bemiddelaar (de mediator). De mediator is gespecialiseerd in conflictoplossing en voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Hij of zij helpt partijen bij het afspraken maken rondom onderwerpen die conflicten zouden kunnen opleveren. De mediator laat beide partijen verhaal doen en probeert een middenweg tussen twee partijen te vinden.

Wat is mediation bij echtscheiding?

Als je gaat scheiden kun je kiezen om gebruik te maken van een mediator of van een advocaat. Als je nog op goede voet bent met je partner, dan raden wij je aan om samen naar een mediator te gaan. Zo kun je proberen er samen uit te komen.

Ook in het geval dat je gezamenlijke kinderen hebt met je partner is het beter om te gaan scheiden middels mediation. Zo kunnen jullie er toch uitkomen zonder dat het een vechtscheiding wordt.

Verder zorgt de mediator ervoor dat alle afspraken omtrent de scheiding vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan omtrent de scheiding. Dit wordt ook wel een vaststellingsovereenkomst genoemd.

Wat kost mediation bij scheiding?

Bij een echtscheiding waar je een advocaat of mediator bij nodig hebt, kom je misschien in aanmerking voor de gesubsidieerde rechtsbijstand of gesubsidieerde mediation. Dit is een subsidie vanuit de overheid waarmee de kosten voor een advocaat of mediator worden betaald. Het enige dat jij hoeft te betalen is een eigen bijdrage aan de advocaat of mediator. De inkomensgrenzen en de hoogtes van de eigen bijdragen voor een mediator of een advocaat vind je op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Hoelang duurt scheiden via mediation?

Scheiden via mediation is meestal sneller afgerond dan via een eigen advocaat. Doordat je samen probeert oplossingen te vinden, is het sneller dan als je eigen advocaat steeds moet reageren op de advocaat van de ander.

Als het convenant is opgemaakt gaat dit samen met het verzoekschrift naar de rechtbank. Je hoeft dus niet zelf naar de rechtbank voor een zitting. Dit scheelt dus een hoop tijd en ook geld!

Waarom mediation?

Een van de voordelen van mediation is dat het goedkoper is. Daarnaast is de echtscheidingsprocedure meestal sneller afgerond met mediation, omdat jij en je partner samen proberen om tot een oplossing te komen. Een bemiddelaar is neutraal en ondersteunt en adviseert jullie over alle belangrijke zaken wat betreft de scheiding.

Als de overeenkomst door jullie beiden is ondertekend, dan is de echtscheidingsprocedure alleen nog maar een formaliteit. De kosten van een mediator zijn lager dan wanneer je een eigen advocaat inschakelt. Verder schelen niet alleen de kosten, het scheelt ook enorm qua tijd en energie.

Is mediation verplicht?

Nee, mediation is niet verplicht. Mediation is wel de meest voordelige en efficiënte manier om de echtscheiding te voldoen. Geschilpunten worden onderling opgelost in plaats van in de rechtbank. Zo worden er minder kosten gemaakt en de kans dat het op een vechtscheiding uitloopt is een stuk kleiner.

Wat als mediation mislukt?

Mocht mediation niet lukken, dan moeten jullie beiden een eigen advocaat inschakelen om de echtscheiding te regelen. Dit wordt ook wel eenzijdig scheiden genoemd. Mediation is alleen mogelijk als jullie samen tot overeenstemming kunnen komen en met de door jullie gemaakte afspraken akkoord gaan. Als je in aanmerking komt voor een toevoeging, dan heb je na een mislukte mediation-traject waarschijnlijk weer recht op een nieuwe toevoeging voor een eigen advocaat.