10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Scheiden | Mediation

Mediation bij een scheiding

Kunnen jij en je partner nog goed met elkaar communiceren? Regel de echtscheiding in dat geval via hulp van een mediator. Een mediator helpt en kan jullie goed begeleiden bij alle zaken omtrent de scheiding.

Wat is mediation?

Mediation is het voeren van gesprekken tussen jou, je ex-partner en een bemiddelaar (de mediator). De mediator is gespecialiseerd in conflictoplossing. Hij of zij kan jullie helpen om er samen uit te komen omtrent onderwerpen die geregeld moeten worden bij de scheiding. Deze laat jullie beiden het verhaal doen en probeert een middenweg tussen twee partijen te vinden. Zo kunnen jullie er toch uitkomen zonder dat het een vechtscheiding wordt. Verder zorgt de mediator ervoor dat alle afspraken omtrent de scheiding vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan omtrent de scheiding. Dit wordt ook wel een vaststellingsovereenkomst genoemd.

Waarom mediation?

Een van de voordelen van mediation is dat het goedkoper is. Daarnaast is de echtscheidingsprocedure meestal sneller afgerond met mediation, omdat jij en je partner samen proberen om tot een oplossing te komen. Een bemiddelaar is neutraal en ondersteunt en adviseert jullie over alle belangrijke zaken wat betreft de scheiding. Als de overeenkomst door jullie beiden is ondertekend, dan is de echtscheidingsprocedure alleen nog maar een formaliteit. De kosten van een mediator zijn lager dan wanneer je een eigen advocaat inschakelt. Verder schelen niet alleen de kosten, het scheelt ook enorm qua tijd en energie.

Wanneer is mediation aan te raden?

Als je gaat scheiden kun je kiezen om gebruik te maken van een mediator of van een advocaat. In het geval je on speaking terms bent met je partner en jullie zitten over het algemeen op één lijn wat betreft de afwikkeling van de scheiding, dan raden wij je aan om samen naar een mediator te gaan. Ook in het geval dat je gezamenlijke kinderen hebt met je partner is het beter om te gaan scheiden middels mediation.

Echtscheidingsconvenant: wat staat er in?

Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Dit convenant moet door beide partijen worden ondertekend. De belangrijkste afspraken die tijdens mediation in een convenant worden gemaakt:

  • wat betreft de kinderen zoals, ouderlijk gezag, omgang en kinderalimentatie;
  • afspraken over partneralimentatie;
  • over de gezamenlijke woning;
  • de verdeling van alle gemeenschappelijke bezittingen en schulden;
  • de verdeling van het pensioen;
  • eventueel andere zaken of geschillen.

Als er minderjarige kinderen zijn, dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Het ouderschapsplan stel je ook samen met je (ex-)partner op. Hierin staan alle afspraken omtrent de  kinderen. De mediator kan hier ook bij helpen.

Gemeenschappelijk verzoekschrift

Zodra jullie beiden een handtekening onder het convenant hebben gezet, is de echtscheiding nog slechts een formaliteit. De mediator stuurt het convenant en (eventueel) het ouderschapsplan naar een advocaat (tenzij de mediator zelf een familierecht advocaat is) om het gezamenlijk echtscheidingsverzoek in te dienen bij de rechtbank.

Wat als mediation niet lukt?

Mocht mediation niet lukken, dan moeten jullie beiden een eigen advocaat inschakelen om de echtscheiding te regelen. Dit wordt ook wel eenzijdig scheiden genoemd. Mediation is alleen mogelijk als jullie samen tot overeenstemming kunnen komen en met de door jullie gemaakte afspraken akkoord gaan. Als je in aanmerking komt voor een toevoeging, dan heb je na een mislukte mediation-traject waarschijnlijk weer recht op een nieuwe toevoeging voor een eigen advocaat.

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug.
Bel mij terug

Wilt u ons inschakelen?

Neem dan contact met ons op:

 • Gratis adviesgesprek
 • Direct een jurist aan de lijn
 • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Gesubsidieerde rechtsbijstand bij mediation

Bij een echtscheiding of een ander juridische procedure en je hebt een advocaat of mediator nodig, dan kun je misschien in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand of gesubsidieerde mediation. Dit is een subsidie vanuit de overheid waarmee de kosten voor een advocaat of mediator worden betaald. Het enige dat jij hoeft te betalen is een eigen bijdrage aan de advocaat of mediator. De inkomensgrenzen en de hoogtes van de eigen bijdragen voor een mediator of een advocaat vind je op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Drie aandachtspunten voor mediation bij echtscheiding:

1. Als je gaat scheiden en je wilt weten of je in aanmerking komt voor toevoeging (gefinancierde rechtsbijstand) dan wordt er alleen gekeken naar het inkomen van jou alleen. Het inkomen van je (ex-)partner wordt niet mee geteld.
2. Als je minderjarige kinderen hebt en zij staan op hetzelfde adres ingeschreven als jou, dan wordt er gekeken naar de inkomensgrens van een alleenstaande met kinderen. Ook als beide ouders op hetzelfde adres ingeschreven staan. Ook dan wordt voor beide ouders apart gekeken naar de inkomensgrens van een alleenstaande met kinderen. Veel mensen weten dit niet en denken daardoor dat zij niet in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand, terwijl dit wel zo is!
3. De eigen bijdrage bij mediation is veel lager dan de eigen bijdrage in geval beiden een eigen advocaat nemen.