Home | Scheiden
Scheiden

Alles wat je moet weten over scheiden

Als je uit elkaar gaat of je hebt besloten om te gaan scheiden zijn er veel dingen die geregeld moeten worden. Lees hier alles over de hoofdzaken die bij een scheiding komen kijken.

Wat te doen als je wilt scheiden?

Als jij en je partner uit elkaar gaan is het belangrijk dat jullie bespreken hoe jullie de echtscheiding willen aanvragen. Er is de mogelijkheid om samen naar één advocaat te gaan, dit wordt een mediator genoemd. Dit is aan te raden als jullie samen tot afspraken kunnen komen. Wanneer jij en je partner er samen niet uitkomen is het verstandig om een eigen advocaat in de arm te nemen.

Eenzijdig scheiden

Wanneer jij en je (ex-)partner niet met elkaar overweg kunnen en het niet eens worden over bepaalde onderwerpen is het verstandig om een eigen advocaat te nemen, die alleen jouw belang behartigt bij de echtscheiding. Als je een eigen advocaat hebt dan dien je samen met je eigen advocaat een eenzijdig verzoekschrift tot een echtscheiding in bij de rechtbank. Daarna krijgt je partner de gelegenheid om – ook met een eigen advocaat – hiertegen een verweerschrift in te dienen. Vervolgens vindt er een zitting plaats waarbij de rechter jullie beide standpunten aanhoort en op basis hiervan een beslissing zal nemen. Meer informatie.

Mediation bij scheiding

In de meest ideale situatie maak je samen met je (ex-)partner afspraken omtrent de echtscheiding. Jullie gaan dan samen naar een advocaat/mediator. Het is van belang dat jullie enigszins met elkaar kunnen overleggen en dat jullie in grote lijnen hetzelfde denken over de afwikkeling van de scheiding. Er moeten namelijk samen afspraken gemaakt worden. Samen naar een advocaat gaan zal vaak voordelig zijn omdat er gezamenlijk beslissingen worden genomen. Dit scheelt in tijd en energie en hierdoor ook kosten. Lees hier meer over mediation bij echtscheiding. Meer informatie

Scheiden van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn wanneer je om financiële of godsdienstige redenen geen echtscheiding wilt. Scheiden van tafel en bed is dan ook alleen mogelijk wanneer je getrouwd bent en niet bij een geregistreerd partnerschap. Als je om financiële redenen ervoor kiest om te scheiden van tafel en bed is het ook nog een mogelijkheid om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Lees hier meer over de scheiding van tafel en bed.

Online scheiden

Online scheiden bestaat niet. Er moet altijd een advocaat bij betrokken worden, maar het gaat dan om de manier waarop. Als er geen zaken zijn zoals een koophuis, kinderen of eigen bedrijven waar naar gekeken moet worden, is dit een optie. Dit betekent dat de communicatie hoofdzakelijk via de mail en de telefoon zal gaan. Maar verder is de procedure gelijk aan de echtscheiding. Het verzoekschrift wordt ingediend bij de rechtbank en de rechter zal de scheiding vervolgens uitspreken.

Snel scheiden

Hoe snel een scheiding kan, verschilt per situatie. Mediation is sneller dan ieder een eigen advocaat. Doordat jullie zelf onderling overleg kunnen voeren over de meeste dingen, scheelt dit een hoop tijd bij de advocaat. Als je ieder een eigen advocaat in de hand neemt, kan er soms behoorlijk wat tijd overheen gaan als de advocaten op elkaar moeten reageren. Ook mag de andere partij nog een verweerschrift indienen bij de rechtbank als reactie op het eenzijdig verzoekschrift. De termijnen kunnen zich dus gaan opstapelen.

Scheiding aanvragen

Een scheiding kan je eenzijdig aanvragen of samen. Bij de eenzijdige scheiding neemt ieder een eigen advocaat. Willen jullie samen naar een advocaat, dan kan je kiezen voor mediation.

Wat kost scheiden?

Een familierechtadvocaat kost natuurlijk geld. Hoeveel, dat ligt per situatie anders. Als er geen kinderen zijn, weinig te verdelen en geen ingewikkelde aspecten, dan hoeft een scheiding niet veel te kosten. Zijn er wel kinderen, eigen bedrijf, veel vermogen en/of schulden dan moet er door de advocaat naar veel dingen worden gekeken. Hoe langer de advocaat bezig is, hoe meer geld het kost. Naast de advocaatkosten zijn er standaardkosten die gemaakt worden bij een scheiding. Denk hierbij aan griffiekosten, kosten voor uittreksel en de kosten voor het inschrijven van een scheiding. 

Als jullie er onderling uitkomen, scheelt dit ook in de advocaatkosten. De advocaat heeft dan minder werk aan de scheiding, en er hoeft er maar één aan te pas te komen. Hebben jullie allebei een eigen advocaat, moeten er natuurlijk ook twee advocaten betaald worden. 

Daarnaast is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Een toevoeging is door de overheid gefinancierde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een deel van de advocaatkosten. Zelf ben je alleen verantwoordelijk voor de eigen bijdrage.

Hoe lang duurt scheiden?

Scheiden kan snel gaan, maar het kan ook heel lang duren. Als onderling alles al is afgesproken en er geen discussiepunten meer zijn, kan het verzoekschrift snel worden ingediend. Hierna is het wachten op de uitspraak van de rechter, waarna de scheiding kan worden ingeschreven in het Register voor Burgerregistratie. 

Wordt er eenzijdig een verzoekschrift ingediend, dan kan de zaak nog lang duren. Na het eerste verzoekschrift heeft de ander de tijd om een verweerschrift in te dienen. Hierna vindt er een zitting plaats. Dit kan een aantal maanden duren. Na de uitspraak van de rechter heb je drie maanden om in hoger beroep te gaan. Dit is alleen als je je niet in de zaak berust. De termijnen kunnen zich op deze manier dus behoorlijk opstapelen.