Home | Scheiden
Scheiden

Alles wat je moet weten over scheiden

Wat te doen als je wilt scheiden?

Als jij en je partner uit elkaar gaan, bespreken jullie hoe jullie de echtscheiding willen aanvragen. Je kunt samen één advocaat (mediator) in te schakelen.

Mediation is aan te raden wanneer jullie samen nog kunnen overleggen. Komen jij en je partner er niet uit? Dan is het verstandig om een eigen advocaat in te schakelen.

De situatie van een scheiding verandert soms. Als mediation niet lukt, moeten beide partners alsnog een eigen advocaat inschakelen.

Eenzijdig scheiden

Kunnen jij en je (ex-)partner niet meer samen afspraken maken? Dan is het verstandig om een eigen advocaat in te schakelen.

Jouw advocaat dient een eenzijdig verzoekschrift tot een echtscheiding in bij de rechtbank. Daarna kan je partner met een eigen advocaat een verweerschrift in te dienen.

Vervolgens vindt er een zitting plaats. Hierbij hoort de rechter jullie beide standpunten aan. Op basis hiervan wordt een beslissing genomen. Klik hier voor meer informatie.

Mediation bij scheiding

Als je gaat scheiden, maak je idealiter samen met je (ex-)partner afspraken voor de echtscheiding. Jullie gaan dan samen naar een advocaat of mediator. Jullie moeten samen met elkaar kunnen overleggen en hetzelfde over de scheiding denken.

Samen naar een advocaat gaan is zinvol aangezien het tijd en geld bespaart. Klik hier voor meer informatie.

Scheiden van tafel en bed

De meeste mensen scheiden van tafel en bed vanwege financiële of religieuze redenen. Het is dan niet mogelijk om een formele echtscheiding door te zetten. Scheiden van tafel en bed is alleen mogelijk bij huwelijk, niet bij geregistreerd partnerschap.

Bij scheiden van tafel en bed om financiële redenen kun je huwelijkse voorwaarden opstellen. Oudere huwelijken zijn vaak tot stand gekomen in gemeenschap van goederen.

Scheiding aanvragen

Een scheiding kun je eenzijdig aanvragen of gezamenlijk aanvragen. Bij een eenzijdige scheiding schakelt ieder een eigen advocaat in. Als jullie samen scheiden, stappen jullie naar een mediator.

Wat kost scheiden?

De kosten van een familierecht advocaat hangen af van je situatie. Soms heeft een advocaat meer tijd nodig om iets uit te zoeken, dit kost meer geld.

Is er sprake van kinderen, een eigen bedrijf, veel vermogen of schulden? Dan is de advocaat langer voor je bezig , de de scheidingskosten zijn dan hoger.

Naast de advocaatkosten zijn er standaardkosten die gemaakt worden bij een scheiding. Denk hierbij aan griffiekosten. Dit zijn kosten voor uittreksels en het inschrijven van een scheiding. 

Bij eenzijdige scheidingen moeten er twee advocaten apart worden betaald.

Soms heb je recht op een ‘toevoeging’, ook wel gefinancierde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een deel van de advocaatkosten. Je moet zelf wel een eigen bijdrage betalen.

Hoe lang duurt scheiden?

Scheiden kan snel gaan, maar ook heel lang duren. Soms hebben je ex partner en jij alles al besproken. Het verzoekschrift kan dan snel worden ingediend.

Hierna moet je wachten op de uitspraak van de rechter. Vervolgens kan de scheiding worden ingeschreven bij de gemeente.

Wordt er eenzijdig een verzoekschrift ingediend? Dan kan de zaak lang duren. Na het eerste verzoekschrift heeft de ander de tijd om een verweerschrift in te dienen.

Hierna vindt er een zitting plaats. Vervolgens moet soms nog maanden op een uitspraak wachten.

Na de uitspraak van de rechter heb je drie maanden om in hoger beroep te gaan. Dit kan alleen wanneer je je niet in de zaak berust.

Wil je een advocaat of mediator inschakelen? Een van onze juridisch adviseurs helpt je graag telefonisch verder.