Direct advies?
Neem contact met ons op.
- Gratis adviesgesprek
- Direct een jurist aan de lijn
- Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00
Alimentatie aanvragen
Er bestaan twee vormen van alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie.
Je hebt recht op partneralimentatie als je partner en jij getrouwd zijn en uit elkaar gaan. De alimentatie wordt dan bij de echtscheiding al geregeld.
Later kan dit bedrag nog worden aangepast als de omstandigheden zijn veranderd. Denk dan aan een verandering in loon of door opnieuw samenwonen.
Zijn er kinderen? Dan is kinderalimentatie verplicht wanneer ouders uit elkaar gaan. Dit komt doordat de ouders altijd een zorgplicht over de kinderen dragen.
Kinderalimentatie wordt betaald om bij te dragen aan de verzorging en opvoeding van het kind. De verplichting kan blijven bestaan tot het kind 21 jaar is.
Hoe kan ik alimentatie aanvragen
Optie 1: samen met je partner afspraken maken
Gaan jullie als partners uit elkaar? Dan kunnen jullie samen afspraken maken over alimentatie voor de partner en voor het kind.
Jullie kunnen vervolgens samen naar een advocaat om de gemaakte afspraken vast te laten leggen. De begeleiding van een mediator is ook mogelijk.
Optie 2: eenzijdig een advocaat inschakelen
Lukt het niet om samen tot afspraken te komen? Dan kan degene die alimentatie ontvangt een advocaat inschakelen. Deze zal de gegevens van de ex-partner opvragen.
Hiermee kan er een alimentatie berekening plaatsvinden. Dit is een procedure die via de rechter plaatsvindt. Komen de partners er samen niet uit? Dan beslist de rechter welk alimentatie bedrag betaald moet worden.
Wanneer kan ik alimentatie aanvragen
Er zijn verschillende situaties wanneer je alimentatie zou kunnen aanvragen. Je kunt partneralimentatie aanvragen na de beëindiging van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Verder is dit ook mogelijk als je samenwonend bent en hier in het samenlevingscontract afspraken over hebt gemaakt.
Heb je samen kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Dan heeft een van de ouders recht op kinderalimentatie.
Ook kinderen van 18 tot 21 jaar hebben recht op kinderalimentatie. Zij kunnen dit zelfstandig aanvragen. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van:
- de draagkracht van de ouders – wat een ouder verdient en kan betalen;
- de behoefte van het kind – wat het kind nodig heeft.
Waar kan ik alimentatie aanvragen
Alimentatie kun je aanvragen bij de rechter. Hiervoor heb je een advocaat nodig. Deze zal het verzoekschrift moeten indienen bij de rechtbank. Dit kun je niet zelf doen.
Als je deze procedure wilt starten zou je eerst een berekening voor de alimentatie moeten (laten) maken.
Je kunt zelf de alimentatie berekenen. Het is echter verstandiger om dit door een advocaat of mediator te laten doen. Deze is namelijk gespecialiseerd in het berekenen van alimentatie.
De advocaat of mediator zal een officiële berekening maken op basis van de tremanormen van het NIBUD. Hierbij wordt gekeken naar draagkracht en behoefte.
Niet eens met de hoogte van alimentatie
Na het indienen van het verzoek tot alimentatie zou je ex-partner een verweer kunnen indienen bij de rechtbank. Als er geen verweerschrift is ingediend, zal er ook geen zitting plaatsvinden. Dan doet de rechter uitspraak.
Als er een verweer is ingediend, zal er wel een zitting plaatsvinden. Dan bepaalt de rechter hierna de hoogte van de alimentatie.
Alimentatie aanvragen zonder advocaat
Wil graag alimentatie regelen zonder bijkomst van een advocaat? Dan moet je onderling goede afspraken maken met je ex-partner. Hiervoor moeten jij en je ex-partner het met elkaar eens zijn over het te betalen bedrag. Het is aan te raden om de afspraken en het bedrag op papier zetten.
Let op! Een onderlinge afspraak die op papier is gezet, is geen officieel document of officiële afspraak. De alimentatie kun je dus niet afdwingen op het moment dat de ex-partner stopt met betalen.
Alimentatie niet betaald
Als je uit elkaar gaat, worden er afspraken gemaakt over de alimentatie. Soms zijn dit onderlinge afspraken en soms wettelijke afspraken. Wat moet je doen als deze afspraken niet worden nagekomen?
In dit geval kun je een beroep doen op het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Op de website van hen zie je wat de voorwaarden hiervoor zijn.