Home | Alimentatie aanvragen
Hoe kan ik alimentatie aanvragen?

Direct advies?

Neem contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00

Alimentatie aanvragen

Er bestaan twee vormen van alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie.

Op partneralimentatie kun je recht hebben als jullie getrouwd zijn en uit elkaar gaan. De alimentatie wordt dan gelijk bij de echtscheiding al geregeld. Later kan dit bedrag nog worden aangepast als de omstandigheden zijn veranderd. Denk dan aan bijvoorbeeld een verandering in de loon of opnieuw samenwonen.

Als er kinderen zijn kan er ook altijd recht zijn op kinderalimentatie. Dit komt omdat de ouders altijd een zorgplicht over de kinderen dragen. Kinderalimentatie wordt betaald om bij te dragen van de verzorging en opvoeding van het kind. De verplichting kan blijven bestaan tot het kind 21 jaar is geworden.

Hoe kan ik alimentatie aanvragen

Optie 1: samen met je partner afspraken maken

Wanneer jullie als partners uit elkaar gaat, kunnen jullie samen afspraken maken over alimentatie voor de partner en voor het kind. Jullie kunnen samen naar een advocaat gaan om de gemaakte afspraken vast te laten leggen. Een mediator kan hierbij ook goed helpen.

Optie 2: eenzijdig een advocaat inschakelen en alimentatie aanvragen

Lukt het niet om samen tot afspraken te komen? Dan kan degene die alimentatie ontvangt een advocaat inschakelen die de gegevens zal opvragen van de ex-partner.

Daarmee kan er een alimentatie berekening plaatsvinden. Dit is een procedure die via de rechter gaat. Als de partners samen er niet uit komen, beslist de rechter welk bedrag aan alimentatie betaald zal worden.

Wanneer kan ik alimentatie aanvragen

Er zijn verschillende situaties wanneer je alimentatie zou kunnen aanvragen. Je kan partneralimentatie aanvragen na de beëindiging van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Verder zou dit ook nog kunnen als je samenwonend bent en hier in het samenlevingscontract afspraken over hebt gemaakt.

Als je samen kinderen hebt die jonger dan 18 jaar zijn dan heb je recht op kinderalimentatie. Ook kinderen van 18 tot 21 jaar hebben recht op kinderalimentatie, zij kunnen dit zelfstandig aanvragen. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van de draagkracht van de ouders en de behoefte van het kind.

Waar kan ik alimentatie aanvragen

Alimentatie kan je aanvragen bij de rechter. Hiervoor heb je een advocaat nodig. Deze zal het verzoekschrift moeten indienen bij de rechtbank. Dit kan je niet zelf doen. Als je deze procedure wil starten zou je eerst een berekening voor de alimentatie moeten doen.

Dit kun je zelf berekenen maar het is verstandiger om dit door een advocaat/mediator te laten doen. Deze is namelijk gespecialiseerd in het berekenen van alimentatie. Hij zal een officiële berekening maken op basis van het NIBUD, hierbij wordt gekeken naar draagkracht en behoefte.

Na het indienen van het alimentatie verzoek zou je ex-partner een verweer kunnen indienen. Als er geen verweerschrift is ingediend zal er ook geen zitting plaatsvinden en doet de rechter uitspraak. Als er een verweer is ingediend zal er een zitting plaatsvinden en zal de rechter hierna de hoogte van de alimentatie bepalen.

Alimentatie aanvragen zonder advocaat

Zou je graag alimentatie willen regelen, maar zonder een advocaat? Dit zal dan bestaan uit een onderling afspraak met je ex-partner. Hiervoor moeten jij en je ex-partner met elkaar eens zijn over het te betalen bedrag. Jullie kunnen dit op papier zetten.

Let op: dit is geen officieel document of officieel afspraak. Dit betekent dat je de alimentatie niet kan afdwingen op het moment dat de ex-partner stopt met betalen.