Toonaangevend in rechtshulp
Gespecialiseerde advocaten
Juridische zaken behandeld
Toonaangevend in rechtshulp
Gespecialiseerde advocaten
Juridische zaken behandeld
De burgerlijke stand maakt registratie op van belangrijke gebeurtenissen in je leven. Denk hierbij aan geboorte, huwelijk, echtscheiding, geregistreerd partnerschap, beëindiging van geregistreerd partnerschap en overlijden. Je kan een afschrift of uittreksel van deze registratie bij de gemeente aanvragen.
Wat voor soort akten zijn er?
De volgende soorten akten worden ingeschreven in de burgerlijke stand:
Waarom is het van belang dat een scheidingsakte wordt opgenomen in de burgerlijke stand?
Zoals je weet gaat een echtscheiding via de rechter. Daarbij heb je verplicht een echtscheidingsadvocaat nodig. Nadat de rechter een scheiding heeft uitgesproken ben je nog niet officieel gescheiden. De scheiding moet nog ingeschreven worden in de registers van de burgerlijke stand. Om de scheiding officieel te maken moet dit binnen 9 maanden – nadat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken – ingeschreven worden. Als dat niet gebeurt, dan is de echtscheiding niet rechtsgeldig en dan moet de hele echtscheidingsprocedure opnieuw worden gevoerd.
Akte van berusting
Jij en je ex-partner zullen na een echtscheidingsprocedure een akte van berusting moeten tekenen. Daarin verklaar jij en je ex-partner dat jullie het eens zijn met het feit dat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken. Hierin verzoeken jullie ook om de ambtenaar van de burgerlijke stand de echtscheiding in te schrijven in de burgerlijke stand. De ambtenaar schrijft dit in nadat hij van beide ex-partners heeft ontvangen.
In sommige gevallen tekent één van de ex-partners de akte niet, de echtscheiding kan dan pas worden geregistreerd wanneer geen van de twee ex-partners tegen de echtscheiding zelf in hoger beroep is gegaan. Hiervoor is er een termijn van drie maanden.
Hoger beroep na akte van berusting
Je kan ook na een akte van berusting in hoger beroep gaan. Bijvoorbeeld als je het niet eens bent met alimentatie of verdeling van schulden en/of bezittingen. Denk ook aan een ouderschapsplan en/of omgangsregeling. Dan kan je in hoger beroep gaan om datgene waarover je het niet eens bent te wijzigen.
Neem dan contact met ons op.
Op werkdagen bellen we je binnen 1 uur terug.