10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Echtscheidingsblogs | Ondertrouw naar voorgenomen huwelijk

Ondertrouw is melding voorgenomen huwelijk

Wat is in ondertrouw gaan? Het aangeven van jullie voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap is de eerste officiële stap om te kunnen trouwen. Sinds 1 september 2015 hoeven stellen die willen trouwen of een geregistreerd partnerschap aan willen gaan, niet meer naar het gemeentehuis om daar in ondertrouw te gaan. Een melding van het voornemen van jullie huwelijk volstaat.

De huwelijksaangifte is hiermee komen te vervallen. Een stel dat voornemens was te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maakte via een meldingsformulier hun voornemen bij de gemeente kenbaar. Dit kon in persoon op het gemeentehuis zijn of elektronisch via internet. De melding werd gedaan bij een ambtenaar van de gemeente waar iemand woont of bij die van de gemeente waarin men wilde trouwen dan wel een partnerschap af wilde sluiten.

De melding moest minimaal 14 dagen voor de geplande datum plaatsvinden. In de periode tussen de melding en het huwelijk kon de betreffende gemeente de persoonsgegevens van het toekomstig paar controleren. Het stel ontving een elektronische bevestiging van de aanmelding. De ‘toestemming’ van de gemeente bleef maximaal een jaar geldig. De digitale aangifte was gratis. Als jullie gaan trouwen of als men wilt trouwen hoeven zij dit dus nu niet meer te melden per gemeente.

Het schrappen hiervan is een gevolg van de gefaseerde invoering van de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand. Met deze wet is het mogelijk om de burgerlijke stand – uiteindelijk – volledig te digitaliseren.

Direct advies?

Neem dan contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-21:00
085 019 2020

Of laat ons jou terugbellen.

Op werkdagen bellen we je binnen 1 uur terug.

    Wilt u ons inschakelen?

    Neem dan contact met ons op:

    • Gratis adviesgesprek
    • Direct een jurist aan de lijn
    • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

    Of laat ons u terugbellen

      Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

      ‘In ondertrouw gaan’ bestaan niet meer

      Sinds 1 september 2015 is een eeuwenoude traditie verdwenen: het in ondertrouw gaan bij een voorgenomen huwelijk. Van oudsher is dit ontstaan als officiële aankondiging van een voorgenomen huwelijk (en later ook van het geregistreerd partnerschap). De dag van ondertrouw stond symbool voor het begin van de bruidsdagen, de periode waarin de aanstaande echtelieden zich konden voorbereiden op het leven samen.

      Wie nu van plan is te trouwen kan gewoon digitaal de voornemens aankondigen. Een melding bij de gemeente volstaat. Dit kan zijn door het meldingsformulier aan de balie van de gemeente waar men gaat trouwen in te vullen, maar een melding via internet is ook mogelijk. In tegenstelling tot de oude huwelijksaangifte is de elektronische aangifte gratis.