Home | Familierecht advocaat
Familierecht advocaat

Direct advies?

Neem contact met ons op.

 • Gratis adviesgesprek
 • Direct een jurist aan de lijn
 • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00

Wat doet een familierecht advocaat?

Een familierecht advocaat houdt zich bezig met de juridische aspecten van allerlei familiebetrekkingen wanneer jij en je partner uit elkaar gaan. Denk aan een echtscheiding, het ouderlijk gezag, adoptie van een kind maar ook aan zaken zoals het wijzigen van een voornaam, of als er na de scheiding afspraken niet worden nagekomen. Dit soort zaken gaat naar de rechtbank en daar kan de advocaat de zaak vertegenwoordigen. Ook kan een advocaat gemaakte afspraken laten bekrachtigen door een rechter.

Is een advocaat verplicht bij familierecht?

In Nederland is het in veel gevallen noodzakelijk om een advocaat binnen het familierecht in te schakelen. Denk hierbij aan scheiden, alimentatie, omgangsregelingen, et cetera. Lees hieronder wat een familierecht advocaat doet en wanneer het verstandig of zelfs noodzakelijk is om een van onze advocaten in te schakelen.

Voor een aantal zaken is het verplicht om je te laten bijstaan door een advocaat. Deze verplichting geldt voor de volgende gevallen:

 • echtscheidingsprocedure
 • scheiding van tafel en bed
 • ontbinden van een geregistreerd partnerschap
 • omgang/gezag over het kind tussen beide ouders
 • gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechter
 • vaststellen, wijzigen of stopzetten van de alimentatie
 • vaststellen of ontkennen van het vaderschap
 • aanvragen van adoptie
 • wijzigen van een voornaam

Dit betekent dus dat zonder het inschakelen van een advocaat bovenstaande dingen niet kunnen worden geregeld. Er is namelijk een verplichte procesvertegenwoordiging.

Er is een aantal zaken dat je wel zelf kunt regelen. Denk hierbij aan het maken van afspraken over een ouderschapsplan voor minderjarige kinderen.

Zelf afspraken maken hierover is niet verplicht maar wel verstandig. Een goede advocaat heeft meer kennis van zaken door ervaring en opleiding. Deze kan advies geven en een juridische hulp verlenen. Ook kan een advocaat een officiële alimentatieberekening maken, zowel kinderalimentatie als partneralimentatie.

Wat kost een advocaat familierecht?

Kom je niet in aanmerking voor een pro deo advocaat? Dan betaal je een uurtarief.

Dit tarief verschilt per advocaat. De kosten van een advocaat zijn vaak hoger wanneer een echtscheiding langer duurt. Als je snel goede afspraken kunt maken met je ex-partner, zullen de kosten lager zijn. Bel ons voor meer informatie hierover.

Advocaat van onvermogen familierecht

Wil je scheiden maar kun je de kosten zelf niet betalen?

Het is dan soms mogelijk dat je recht hebt op een ‘toevoeging’. Deze toevoeging is een subsidie vanuit de overheid waarmee de advocaatkosten worden betaald. Jij betaalt een kleine vaste bijdrage. Deze wordt bepaald aan de hand van jouw inkomen en vermogen.

Een advocaat die werkt op basis van toevoeging wordt ook wel Pro Deo advocaat genoemd. 

Bel ons om te achterhalen of je in aanmerking komt voor een toevoeging.

Vereniging van familierecht advocaten scheidingsmediators

Als een advocaat is aangesloten bij vFAS weet je zeker dat deze zeer gespecialiseerd is. vFAS is een organisatie waarbij gespecialiseerde advocaten zich kunnen aansluiten. Er gelden wel strenge regels. Een advocaat moet tenminste 5 jaar ervaring hebben en een gespecialiseerde vervolgopleiding van 3 jaar hebben gevolgd.

Ook nadat de advocaat zich heeft aangesloten, moet deze zich continu laten bijscholen. Zo blijft de advocaat altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Een goede familierecht advocaat bij jou in de buurt

Heb jij een familierecht advocaat nodig? Kijk op onze website welke gespecialiseerde advocaten bij jou in de buurt zijn: advocaten. Bel ons voor vrijblijvend contact waarbij we jou meer kunnen vertellen over de geschikte advocaat.