Home | Familierecht advocaat
Familierecht advocaat

Direct advies?

Neem contact met ons op.

 • Gratis adviesgesprek
 • Direct een jurist aan de lijn
 • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00

Wat doet een familierecht advocaat?

Een familierecht advocaat houdt zich bezig met de juridische aspecten van allerlei familiebetrekkingen. Denk aan een echtscheiding, het ouderlijk gezag, adoptie van een kind maar ook aan zaken zoals het wijzigen van een voornaam, of als er na de scheiding afspraken niet worden nagekomen. Dit soort zaken gaan naar de rechtbank en daar kan de advocaat dan de zaak vertegenwoordigen. Ook kan een advocaat gemaakte afspraken laten bekrachtigen door een rechter.

Is een advocaat verplicht bij familierecht?

In Nederland is het in veel gevallen noodzakelijk om een advocaat binnen het familierecht in de hand te nemen. Denk hierbij aan scheiden, alimentatie, omgangsregelingen, et cetera. Lees hieronder wat een familierecht advocaat doet en wanneer het verstandig of zelfs noodzakelijk is om één van onze advocaten in te schakelen.

Voor een aantal zaken is het verplicht om je te laten bijstaan door een advocaat. Deze verplichting geldt voor de volgende gevallen:

 • Echtscheidingsprocedure
 • Scheiding van tafel en bed
 • Ontbinden van een geregistreerd partnerschap
 • Omgang/gezag over het kind
 • Gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechter
 • Vaststellen, wijzigen of stopzetten van de alimentatie
 • Vaststellen of ontkennen van het vaderschap
 • Aanvragen van adoptie
 • Wijzigen van een voornaam

 

Dit betekent dus dat zonder een advocaat in te schakelen deze dingen niet mogelijk zijn. Er is namelijk een verplichte procesvertegenwoordiging.

Er zijn een aantal zaken die je wel zelf kan regelen. Denk hier bijvoorbeeld aan het afspraken maken over een ouderschapsplan voor minderjarige kinderen.

Dit is niet verplicht, maar wel verstandig om dan de expertise van een goede advocaat in te schakelen. Zij kunnen advies geven en een juridische hulp verlenen. Ook kan een advocaat een officiële alimentatieberekening maken, zowel kinderalimentatie als partneralimentatie.

Wat kost een advocaat familierecht?

Kom je niet in aanmerking voor een pro deo advocaat? Dan betaal je een uurtarief.

Dit verschilt per advocaat. Bel ons voor meer informatie. De kosten van een advocaat zijn vaak hoger als een echtscheiding langer duurt. Als je snel goede afspraken kan maken met je ex-partner zullen de kosten lager zijn.

Advocaat van onvermogen familierecht

Wil je scheiden, maar kan je het zelf niet betalen?

Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dat is een subsidie vanuit de overheid waarmee de advocaatkosten worden betaald. Jij betaalt een vaste bijdrage. Dit wordt bepaald aan de hand van jouw inkomen en vermogen.

Dit wordt ook wel Pro Deo genoemd. 

Bel ons om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een toevoeging.

Vereniging van familierecht advocaten scheidingsmediators

Als een advocaat is aangesloten bij vFAS weet je zeker dat deze zeer gespecialiseerd is. vFAS is een specialisatie organisatie waar advocaten zich kunnen aansluiten. Er gelden wel strenge regels. Een advocaat moet ten minste 5 jaar ervaring hebben en een specialisatie opleiding van 3 jaar hebben gevolgd.

Ook nadat de advocaat zich heeft aangesloten moet deze zich continu laten bijscholen. Zo blijft de advocaat altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Een goede familierecht advocaat bij jou in de buurt

Heb jij een familierecht advocaat nodig? Kijk op de website welke gespecialiseerde advocaten bij jou in de buurt zijn: advocaten. Bel ons voor vrijblijvend contact waarin wij jou meer kunnen vertellen over de geschikte advocaat.