Home | Scheiden met kinderen
Scheiden met kinderen

Direct advies?

Neem contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 21:00

Scheiden met kinderen

Ga je scheiden van je partner? Dan zal er veel geregeld moeten worden. Heb je samen kinderen?

Dan zul je ook over hen afspraken moeten maken. Als ouder ben je wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Lees hier verder wat er allemaal bij komt kijken.

Wat te regelen bij scheiding met kind

Wanneer jij en je partner besloten hebben om uit elkaar te gaan, leven jullie beiden straks als gescheiden ouders.

Realiseer je dat bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap de vader ook gezag krijgt over de kinderen indien dit nog niet het geval was.

Het is belangrijk om afspraken te maken over je kinderen tijdens en na de scheiding. De afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Deze zullen gaan over:

  • de verdeling van zorg- en opvoedingstaken;
  • kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen;
  • de omgangsregeling.

Omgangsregeling

Als je uit elkaar gaat, moet je weten wat het hoofdverblijf van je kind wordt. Jonge kinderen hebben vaak een hoofdverblijf. De niet-inwonende ouder heeft wel recht op omgang. Afspraken over de omgang worden vastgelegd in een omgangsregeling.

Je kunt ook kiezen voor co ouderschap. Ex partners gaan dan om en om op de kinderen passen. Dit is de oplossing wanneer een ouder het kind evenveel wil blijven zien als de andere ouder.

De omgang is dan dus voor 50/50 verdeeld. Je kind zal voor de helft van de tijd bij de ene ouder verblijven, en voor de andere helft van de tijd bij de andere ouder.

Kinderalimentatie

Als ouder heb je tot het 21e levensjaar van je kind een onderhoudsplicht. Deze blijft bestaan als beide ouders gaan scheiden.

Om de kosten van verzorging te financieren, bestaat er kinderalimentatie. Dit is een officiële berekening die de advocaat zal maken.

Kinderalimentatie wordt vastgesteld op basis van de behoefte van het kind en de draagkracht van beide ouders.

De behoefte van het kind wordt bepaald aan de hand van NIBUD tabellen. Draagkracht van ouders wordt berekend op basis van de door rechters ontwikkelde Tremanormen.

Scheiding aanvragen met kind

Het is wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen voor minderjarige kinderen. Dit geldt voor zowel ouders die getrouwd of samenwonend zijn en ouderlijk gezag hebben.

Bij een scheiding zal de advocaat de rechter vragen uitspraak te doen over het ouderschapsplan.

Ook zal de rechter een kindgesprek voeren waarbij de kinderen vertellen wat zij vinden over de afspraken die gemaakt worden. Een scheiding heeft namelijk grote gevolgen voor kinderen en zo worden zij gehoord. Door juridische bekrachtiging van de rechter zijn beide ouders verplicht zich aan het ouderschapsplan te houden.

Wil je hulp bij jouw scheiding?

Op onze website vind je gespecialiseerde echtscheidingsadvocaten en mediators. Zij hebben veel kennis van en ervaring in ouders die gaan scheiden.