10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Echtscheidingsblogs | Kosten echtscheidingsadvocaat

Wat kost een scheidingsadvocaat?

Daar kan geen specifiek antwoord op gegeven worden. Dat is afhankelijk van de echtscheidingssituatie en van jouw inkomen en vermogen. Een echtscheiding kost natuurlijk geld. Zowel de procedure als een echtscheidingsadvocaat kosten geld. Denk aan de griffierechten. Dit zijn de kosten van de rechtbank. De advocaat heeft uittreksels nodig uit het persoonsregister, huwelijksregister en de geboorteregister.

Hieronder vindt u een overzicht van kosten die u kwijt zult zijn bij het inschakelen van een scheidingsadvocaat.

Griffierechten

Op de website van de rechtspraak vindt je een overzicht van de griffierechten.

Kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtshulp? Dan krijg je een fikse korting op het griffierecht. Bel ons en wij geven je wat meer informatie.

Kosten uittreksels

Wanneer je gaat scheiden, heeft de advocaat ook uittreksels nodig. De kosten van de uittreksels variëren per gemeente. Je moet hierbij denken aan gemiddeld zo’n EUR 10,– tot 15,– per uittreksel.

Kosten gerechtsdeurwaarder

Bij het indienen van een eenzijdig echtscheidingsverzoek schakelt de advocaat een gerechtsdeurwaarder in. De gerechtsdeurwaarder maakt het verzoek officieel bekend (wordt ook wel “betekening” genoemd) aan je ex-partner. De kosten van de gerechtsdeurwaarder zijn vastgelegd in het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders.

In 2015 is het tarief EUR 61,58 voor het verzoekschrift. De tarieven worden jaarlijks geïndexeerd. Kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtshulp? Dan vallen de werkzaamheden van de deurwaarder onder het bereik van de toevoeging en zijn deze kosteloos.

Kosten van een scheidingsadvocaat

Wat zijn de kosten van een advocaat? Dat is afhankelijk van de echtscheidingssituatie en van jouw inkomen en vermogen.

Kosten van een scheidingsmediator

Gaan jullie samen een echtscheiding aanvragen? Mediator inschakelen! Als jullie samen uit elkaar gaan en denken samen tot afspraken te komen. Kan een mediationtraject ook goedkoper uitkomen voor jullie. Maak altijd van tevoren een duidelijke financiële afspraak met de advocaat of mediator. Een advocaat rekent kosten per uur of er wordt vooraf afgesproken hoeveel de zaak zal bedragen. Dit hangt af van de hoeveelheid tijd een advocaat aan je zaak besteedt.

Direct advies?

Neem dan contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-21:00
085 019 2020

Of laat ons jou terugbellen.

Op werkdagen bellen we je binnen 1 uur terug.

    Wilt u ons inschakelen?

    Neem dan contact met ons op:

    • Gratis adviesgesprek
    • Direct een jurist aan de lijn
    • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

    Of laat ons u terugbellen

      Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

      Gesubsidieerde rechtsbijstand

      Mogelijk kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Op basis van je inkomen wordt gekeken of je in aanmerking komt voor een toevoeging. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt is te vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Hier staan de toevoegingsgrenzen en eigen bijdragen vermeld.

      Drie aandachtspunten voor een mediation bij echtscheiding of beëindiging samenwoning.

      1. Bij een echtscheiding en beëindiging van samenwoning telt het inkomen van je partner niet mee: er wordt alleen naar het eigen inkomen gekeken.
      2. Zijn er minderjarige kinderen, dan word je als alleenstaande ouder beschouwd als je bij de BRP (GBA) op hetzelfde adres staat ingeschreven als tenminste een van de kinderen. Staan de ouders nog op hetzelfde adres ingeschreven, dan worden beiden beschouwd als alleenstaande ouders en geldt voor beiden dus de hogere inkomensgrenzen. Daardoor komen meer mensen in aanmerking voor een toevoeging dan soms wordt gedacht.
      3. Bij mediation is in veel gevallen de eigen bijdrage veel lager dan bij ieder een eigen advocaat.

      Wij adviseren daarom altijd om in overweging te nemen om samen via mediation te gaan scheiden. Dat kan namelijk flink in de kosten schelen. Natuurlijk hangt het af van de omstandigheden.

      Uurtarieven en vaste tarieven

      Als je niet in aanmerking komt voor een toevoeging dan betaal je een uurtarief. Ook word je altijd vooraf door jouw advocaat of mediator geïnformeerd over de kosten. Uitgangspunt is dat het tarief in verhouding is tot de omvang en kwaliteit van de verleende diensten. Centraal staat het belang van de zaak en de wensen van de cliënt.

      Deze factoren leiden door gezamenlijk overleg tot een passende en concurrerende vergoeding voor de te verrichten diensten.

      Advocaten en mediators werken op basis van een uurtarief of op basis van vaste tarieven. Informeer bij jouw advocaat of mediator naar de mogelijkheden.