10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Echtscheidingsblogs | Belasting scheiding

Belasting scheiding

Een echtscheiding heeft grote financiële gevolgen. De echtscheidingsprocedure kost geld en er worden afspraken gemaakt over kinderalimentatie, partneralimentatie en de woning. De belastingdienst komt ook om de hoek kijken.

Kosten echtscheiding en belasting

De kosten van de echtscheidingsprocedure zijn niet aftrekbaar van de belasting. Ook de administratiekosten van de bank om de alimentatiebetaling te starten zijn niet aftrekbaar.

Partneralimentatie en belasting

Als je partneralimentatie moet betalen mag je deze alimentatie wel aftrekken van je inkomensbelasting. Als jij partneralimentatie ontvangt dan moet je daarover loonbelasting betalen. Als er voor wordt gekozen om de partneralimentatie in een keer af te kopen dan heeft dit ook fiscale consequenties. Als je duidelijkheid wil hoe het een en ander belastingtechnisch zit, raadpleeg dan jouw advocaat of financieel deskundige.

Kinderalimentatie en belasting

Kinderalimentatie levert voor de partner die het ontvangt geen fiscale voor of nadelen op. De belastingdienst ziet kinderalimentatie namelijk niet als inkomen, maar als bijdrage in de kosten van de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Voor degene die de kinderalimentatie betaalt is er wel een fiscaal voordeel. De kosten die u maakt voor het levensonderhoud van de kinderen zijn gedeeltelijk aftrekbaar van de belastingen. Een advocaat kan hier meer over vertellen.