10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Scheiden | Stappenplan scheiden

Scheiding aanvragen in 5 stappen

Als je hebt besloten dat je wilt scheiden, dan komt er veel op je af. Naast alle emoties moeten er veel zaken worden geregeld.
We hebben de belangrijkste stappen van het scheidingsproces voor jou op een rijtje gezet.

Stap 1: vertel het je partner

Je hebt besloten dat je wilt scheiden. Het is belangrijk dat je dit eerst aan je partner vertelt. Vertel duidelijk waarom je wilt scheiden. Geef je partner de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Neem geen overhaaste beslissingen.

Stap 2: zoek scheidingshulp

Beslis of je de scheiding samen met je partner wilt regelen of dat je ieder een eigen advocaat inschakelt. Via ons platform vind je snel de juiste advocaat of mediator voor jouw scheiding. Alle advocaten en mediators die aan ons platform zijn verbonden zijn gespecialiseerd in scheidingszaken. Zo weet je zeker dat je goed wordt geholpen. Neem contact met ons op en we helpen je bij het maken van de juiste keuze.

Stap 3: maak afspraken

Het is belangrijk om voorafgaand aan de echtscheidingsprocedure te proberen om samen zoveel mogelijk afspraken op papier te krijgen. De advocaat of mediator helpt bij het vastleggen van die afspraken. Financiële zaken, zoals de verdeling van bezittingen en schulden en de partneralimentatie worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Zijn er minderjarige kinderen, dan worden afspraken over de omgangsregeling en kinderalimentatie vastgelegd in een ouderschapsplan. Over zaken waar jullie het niet eens over worden, beslist de rechter.

Stap 4: vraag de scheiding aan

De scheiding wordt door de advocaat aangevraagd bij de rechter. Dat kan een gezamenlijk verzoek zijn of een eenzijdig verzoek. Een advocaat inschakelen is verplicht, u kunt niet zelf een scheidingsverzoek indienen. Zijn er zaken waar jullie het niet over eens zijn geworden, dan zal de rechter hier een beslissing over nemen. Op de zitting kunnen beide partners de standpunten met hun advocaten toelichten. Zijn er kinderen, dan is een ouderschapsplan verplicht. De kinderen

Stap 5: inschrijven echtscheiding

De rechter beslist en spreekt de echtscheiding officieel uit. Zijn jullie het eens met de uitspraak? Dan kan de echtscheiding snel worden ingeschreven bij de gemeente. Jouw advocaat zorgt hiervoor. Na de inschrijving ben je definitief gescheiden. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je binnen drie maanden in hoger beroep gaan.

Spoedprocedure

Zijn er zaken die niet kunnen wachten. Dan kun je een spoedprocedure opstarten. Je kunt een spoedprocedure starten over de volgende onderwerpen:

  1. het gebruik van de woning
  2. bij wie de kinderen verblijven
  3. de omgangsregeling
  4. kinderalimentatie
  5. partneralimentatie

De rechter neemt een voorlopige beslissing die geldig blijft tijdens de scheidingsprocedure. Die beslissing geldt dan tot de einduitspraak.

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug.
Bel mij terug

Wilt u ons inschakelen?

Neem dan contact met ons op:

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Wat is een mediator

Een mediator is een neutrale derde partij die gesprek(ken) tussen de bijvoorbeeld scheidende partijen faciliteert. Een mediator is een professioneel conflictbemiddelaar. De mediator heeft een bemiddelende rol en waakt er voor dat hij/zij geen inhoudelijke sturing geeft aan gesprekken. Mediator is geen beschermde titel. Een aantal mediators is gecertificeerd door het Nederlands Mediation Instituut (NMI). Deze mediators zijn gebonden aan de gedragsregels van het NMI.

Mediation overeenkomst

De afspraken met de mediator worden meestal vastgelegd in een mediationovereenkomst. In dit contract, dat afgesloten wordt door de partijen én de mediator, worden de zaken zoals de spelregels, vertrouwelijkheid, de verdeling van de kosten, de rol van derden (bijv. advocaten en adviseurs).

De vaststellingsovereenkomst

Wanneer de mediationgesprekken tot een voor beide partijen bevredigend eindresultaat hebben geleid, worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. In echtscheidingszaken wordt dit ook wel een echtscheidingsconvenant genoemd. Een mediator is geen advocaat. Zodra de mediation is afgerond met een overeenkomst dient het echtscheidingsverzoek nog te worden ingediend bij de rechtbank door een advocaat. Dit is vaak nog een formaliteit. Veel mediators werken samen met advocaten. Zodra de uitspraak van de rechtbank is ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand bent u officieel gescheiden.

Waarom mediation?

Een procedure voor de rechter is altijd mogelijk, maar in veel gevallen niet de beste oplossing. Na een procedure is de verhouding tussen partijen er meestal niet beter op geworden. Zeker in echtscheidingszaken loont het de moeite te nemen om samen met en mediator naar oplossingen van de gerezen geschillen te zoeken.