10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Echtscheidingsblogs | Echtscheiding definitief

Wanneer is de echtscheiding definitief?

Een echtscheiding is pas definitief als de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

De uitspraak van de rechter wordt echtscheidingsbeschikking genoemd. De echtscheidingsbeschikking is onherroepelijk op het moment dat er geen bezwaar of beroep meer gemaakt kan worden, of wanneer er geen bezwaar meer gemaakt zal worden.

Registratie scheiding – binnen zes maanden

Zodra de echtscheidingsbeschikking onherroepelijk is geworden, zal de beschikking binnen 6 maanden geregistreerd moeten worden bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk gesloten is. Je advocaat regelt dit. Als de beschikking niet binnen 6 maanden wordt geregistreerd, is de beschikking niet meer rechtsgeldig en blijft het huwelijk in stand.

Vermelding echtscheiding op huwelijksakte

Op de huwelijksakte wordt de melding toegevoegd dat je bent gescheiden.  Je kunt van de huwelijksakte met de vermelding van de echtscheiding een afschrift opvragen bij de gemeente. De huwelijksakte met de vermelding van echtscheiding kun je zien als het ‘bewijs’ van echtscheiding.

Opvragen echtscheidingsakte

Het kan gebeuren dat er aan je gevraagd wordt een scheidingsakte te tonen, bijvoorbeeld bij een procedure om je naam te wijzigen. Je kunt deze akte opvragen bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk is gesloten.