10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Echtscheidingsblogs | Pensioen na echtscheiding

Pensioen na echtscheiding / Verdeling van pensioen

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar ook je pensioen moet je bij een echtscheiding goed regelen. In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen. Heb jij al nagedacht over de rechten op je pensioen en dat van je partner? Lees op deze pagina alles over het pensioen bij scheiding.

Aanspraak ouderdomspensioenrechten partner

Je rechten zijn vastgelegd in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS). Het komt hier op neer dat er wettelijk altijd aanspraak bestaat op een deel van de pensioenrechten van de ander. Regel je niets met elkaar dan is de wet van toepassing. Mogelijk kan je dus recht hebben op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner. Een andere mogelijkheid is om over en weer geheel af te zien van elkaars pensioenrechten. Dat kan bijvoorbeeld de praktische oplossing zijn als je allebei een gelijkwaardige pensioenregeling hebt. De pensioenuitvoerder kan het te verdelen ouderdomspensioen rechtstreeks uitkeren aan jou en je ex-partner. Daarvoor is nodig dat je de pensioenuitvoerder informeert over jouw echtscheiding. Je moet dat doen binnen twee jaar na de scheiding met een speciaal daarvoor bestemd formulier.

Als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden dan kan de situatie anders zijn. De mogelijkheid bestaat dat er in de huwelijkse voorwaarden iets anders bepaald is over de pensioenrechten. Bij echtscheidingen op of na 1 mei 1995 wordt het pensioen altijd verdeeld, dus ook bij koude uitsluiting, tenzij de Wet VPS expliciet niet van toepassing wordt verklaard in de huwelijkse voorwaarden of scheidingsconvenant. Ben je tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 gescheiden en is de koude uitsluiting overeengekomen? Dan is het pensioen niet verdeeld.

Nabestaandenpensioen

Het nabestaandenpensioen is het pensioen dat iemand zelf opgebouwd heeft en zo uitgebreid mogelijk heeft kunnen maken als hij of zij wilde. Het is persoonsgebonden en hoeft daarom niet verdeeld te worden. Hier kun je dus geen aanspraak op maken als je gaat scheiden.

Pensioenen zijn altijd lastig. Er zijn veel regels waar je rekening mee moet houden. Laat je daarom hierover goed door je advocaat informeren!

Binnen twee jaar na de scheiding

Regel binnen twee jaar de verdeling van pensioen. Wanneer dit niet gebeurt zal de ex-partner, partner die het pensioen heeft, zelf een deel van het pensioen naar jou moeten overmaken. Andersom ook. Daarom is het van belang om ten tijde van de scheiding een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat in te schakelen zodat alles ten tijde van de scheiding goed geregeld wordt.

Tags: deel van het ouderdomspensioen, volledige ouderdomspensioen, scheiding, ouderdomspensioen

Direct advies?

Neem dan contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-21:00
085 019 2020

Of laat ons jou terugbellen.

Op werkdagen bellen we je binnen 1 uur terug.