Gesubsidieerde rechtsbijstand

Iedereen die in Nederland woont en rechtsbijstand nodig heeft, maar niet kan betalen, heeft recht op een bijdrage van de Raad voor Rechtsbijstand in de kosten. Dit wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. De Raad voor rechtsbijstand is een overheidsinstantie. 

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand? De toevoegingsgrenzen en eigen bijdragen vindt u op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. U komt in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand als uw inkomen en vermogen onder een bepaalde grens liggen. Het inkomen van uw partner speelt hierbij ook een rol. Als uitgangspunt geldt uw jaarinkomen van 2 jaar terug (het peiljaar). Als uw inkomen of vermogen echter is gedaald, kan uw advocaat ook vragen vorig jaar of dit jaar als grondslag te nemen. Als uw inkomen onder de pro deo inkomensgrens ligt dan bent u alleen een (verplichte) eigen bijdrage verschuldigd aan de advocaat. De inschakeling van een advocaat is in dat geval verder gratis voor u. Uw advocaat zal u graag informeren over uw situatie en kan u helpen met uw pro deo aanvraag. Uw advocaat zal u overigens altijd uit zichzelf informeren over uw recht op Pro Deo rechtshulp.

Onderstaand treft u 3 aandachtspunten aan voor een mediation bij echtscheiding of beëindiging samenwoning.

1. Bij echtscheidingszaken en beëindiging samenwoning wordt het inkomen van uw partner door de Raad voor Rechtsbijstand buiten beschouwing gelaten. Er wordt alleen naar het eigen inkomen gekeken.

2. Heeft u minderjarige kinderen, dan wordt u als alleenstaande ouder beschouwd als u bij de BRP (GBA) op hetzelfde adres staat ingeschreven als tenminste één van uw kinderen. Staan de ouders nog op hetzelfde adres ingeschreven, dan worden beiden beschouwd als alleenstaande ouders en geldt voor beiden dus de hogere inkomensgrenzen. Daardoor komen meer mensen in aanmerking voor een toevoeging dan soms wordt gedacht.

3. Bij mediation is in veel gevallen de eigen bijdrage veel lager dan bij ieder een eigen advocaat.

Advies nodig? Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bel 085 – 029 10 00 Lokaal tarief Direct iemand aan de lijn.
7 dagen per week, ook 's avonds.
Geheel vrijblijvend!


Of stel uw vraag.
Wij bellen u binnen één werkdag terug.
Stel uw vraag

De dienstverlening van Echtscheiding.nl wordt beoordeeld met een 9.1 (678 beoordelingen) De hoogste score is een 10.