Home | Scheiden | Eenzijdig scheiden

Direct advies?

Neem contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 18:00

Kan je eenzijdig scheiden?

Stel jij wilt scheiden, maar je partner wil dit niet. Het lukt niet om samen goede afspraken te maken. Zelf verdere stappen ondernemen kan de oplossing zijn. Je kunt eenzijdig scheiden door middel van een verzoekschrift bij de rechtbank. Je hebt dan een eigen advocaat nodig. Lees hieronder wat het betekent om te scheiden met een eigen advocaat.

Scheiding eenzijdig aanvragen

Als jouw partner niet wil scheiden, maar jij wel, is dit mogelijk via een procedure bij de rechter. Samen met je eigen advocaat stel je een verzoekschrift tot eenzijdig scheiden op dat wordt ingediend bij de rechter.

Naast het verzoek tot echtscheiding kan er een verzoek tot nevenvoorzieningen worden gedaan. Dit zijn zaken die samenhangen met de scheiding, bijvoorbeeld wie er in het huis blijft wonen, een ouderschapsplan voor minderjarige kinderen, partneralimentatie en/of kinderalimentatie, et cetera. Eenzijdig scheiden is een mogelijkheid als samen scheiden geen optie is.

Kosten eenzijdige scheiding

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel een eenzijdige scheiding precies kost. Bij een eenzijdige scheiding liggen de kosten vaak hoger dan bij een scheiding waarbij goed overleg mogelijk is. Zowel jij als je ex partner moeten advocaatkosten maken. Als er veel zaken zijn waar jullie niet samen uitkomen zullen de kosten oplopen. Hier hebben advocaten vaak meer werk aan.

Hoe lang duurt een eenzijdige scheiding?

Goed om te beseffen is dat een eenzijdige scheiding meestal langer duurt dan een gezamenlijke scheiding. Nadat het eerste verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend, heeft de ander zes weken de tijd om een verweerschrift in te dienen. Zijn of haar advocaat kan ook nog eens uitstel vragen na de eerste zes weken. De tijd kan zich zo snel opstapelen.

Na de beschikking staat de termijn van drie maanden van hoger beroep die er bovenop kunnen komen. Al met al is het mogelijk dat je ruim een half jaar verder bent voordat de scheiding officieel kan worden ingeschreven.

Voorwaarden eenzijdige scheiding

Nadat het eenzijdig verzoekschrift is opgesteld, dient jouw advocaat dit in bij de rechtbank. Hierna heeft jouw ex partner zes weken de tijd om te reageren en bezwaar aan te tekenen. Dit doet hij/zij met een verweerschrift.

Na het ontvangen van dit verweerschrift vindt de zitting plaats. Hier worden de standpunten toegelicht en geeft de rechter een uitspraak over de scheiding en de gevorderde nevenvoorzieningen. Dit is dan de beschikking op het eenzijdige verzoek.

Zodra de beschikking is afgegeven, kan je binnen drie maanden in hoger beroep. De hogere rechter kijkt dan opnieuw naar de hele zaak.

Je kan je echter ook berusten in de uitspraak van de rechter. Doet je partner dit ook, dan kan er een akte van berusting getekend worden. Dit betekent dat jullie akkoord gaan met de scheiding en niet in hoger beroep gaan; de afspraken zijn vastgelegd. Deze akte wordt bij de beschikking gevoegd. Hierna moet je de echtscheiding indienen bij de Burgerlijke Stand.

Maar let op; je bent nog niet officieel gescheiden! De scheiding is pas definitief zodra de beschikking en de akte van berusting wordt ingeschreven in het register van de Burgerlijke Stand.

Nadeel eenzijdige scheiding

Een eenzijdige scheiding zal in de meeste gevallen langer duren dan een gezamenlijke scheiding. Een nadeel hiervan is dat de kosten vaak hoog oplopen.

Vaak als er een verzoek tot eenzijdig scheiden bij de rechter wordt ingediend gaat dit gepaard met ruzie tussen jou en je ex-partner. Het is van belang dat de scheiding niet uitmondt in een vechtscheiding. Dit is niet in het belang van (eventueel) jullie kinderen en jezelf.