10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Verdeling na scheiding | Scheiden met koopwoning

Scheiden met koopwoning

Hebben jullie al afgesproken wie er in het huis blijft wonen en is dit financieel gezien ook mogelijk?  Van belang is ook wie eigenaar van de woning is en probeer hier samen afspraken over te maken. Als je beiden eigenaar bent van de woning dan moeten jullie de overwaarde of schuld op de woning verdelen, dit kan soms leiden tot verkoop van de woning. 

Het is een van de lastigste zaken om rond te krijgen bij een echtscheiding: de verdeling van de woning. Vooral bij een koopwoning kunnen de gemoederen heet oplopen, aangezien het gaat vaak om veel geld.

Koopwoning wordt verkocht

Uit een onderzoek van het Nibud blijkt dat bij een derde van de echtscheidingen beide partners verhuizen. Dat geldt zowel voor huurwoningen als koopwoningen. Een koopwoning wordt dan verkocht. De overwaarde wordt meestal 50-50 verdeeld over beide partners, tenzij daar andere afspraken over worden gemaakt.

Eén van beiden blijft in de woning

Maar in de meeste gevallen blijft een van beide partners in de woning wonen en zal de ander dus op zoek moeten gaan naar een andere woning. Als het gaat om een koopwoning, dan is van belang of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of op grond van huwelijkse voorwaarden. Bij gemeenschap van goederen moet alles 50-50 verdeeld worden, dus ook de koopwoning en de hypotheekschuld. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden dan is in de akte van huwelijkse voorwaarden vastgelegd van wie de koopwoning en hypotheekschuld is.

Uitkopen uit koopwoning

Als een van de partners graag in de woning wil blijven wonen dan is dat natuurlijk alleen mogelijk als er genoeg geld is om alleen de hypotheek te betalen en de ander uit te kopen. Vraag aan je bank of hypotheekadviseur tijdig om advies om de mogelijkheden te verkennen. Is het financieel niet haalbaar dan zal de woning moeten worden verkocht. Vervolgens zal de hypotheek worden afgelost en de overwaarde onderling worden verdeeld. Kom je er niet uit, dan kan de rechter beslissen wie in de woning mag blijven.

Bijleenregeling

Als er geld vrijkomt uit de verkoop van de woning en je wil na de echtscheiding een nieuwe woning kopen, hou dan rekening met de zogenaamde bijleenregeling. Dat houdt in dat je de overwaarde die vrijkomt bij verkoop van de woning in de volgende woning moet investeren. Doe je dat niet, dan heb je geen hypotheekrenteaftrek over het leningbedrag ter grootte van het bedrag van de overwaarde.

Aansprakelijkheid hypotheekschuld

Let er goed op dat als je na de echtscheiding niet de woning krijgt toebedeeld dat je er voor zorgt dat je met de bank regelt dat je ook niet langer aansprakelijk bent voor de hypotheekschuld. Je kunt dat samen met je ex-partner en de bank afspreken. Zodra de bank je niet langer mede aansprakelijk houdt voor de hypotheekschuld kun je de bank ook vragen schriftelijk toestemming te geven jouw naam uit de hypotheekakte door te halen. De notaris maakt dan een royementsakte waarmee bij het Kadaster de hypothecaire registratie wordt aangepast.

Wie heeft recht op de woning

Kom je er samen niet uit dan kan er een probleem ontstaan. De ene partner kan de andere partner niet zomaar uit huis zetten. Raadpleeg in dat geval een goede familierecht advocaat.

Direct advies?

Neem dan contact met ons op.

 • Gratis adviesgesprek
 • Direct een jurist aan de lijn
 • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-21:00
085 019 2020

Of laat ons jou terugbellen.

Op werkdagen bellen we je binnen 1 uur terug.

  Wilt u ons inschakelen?

  Neem dan contact met ons op:

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

  Of laat ons u terugbellen

   Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug