10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Verdelen na scheiding | Gemeenschap van goederen

Gemeenschap van goederen

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? En hebben jullie een koophuis of gezamenlijke schulden? Vraag je je af hoe al jullie bezittingen verdeeld gaan worden? Lees op deze pagina alles over de verdeling bij gemeenschap van goederen.

 

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan betekent dit dat alle spullen van jullie samen zijn. Als jij en je partner gaan scheiden, dan moeten alle bezittingen eerlijk worden verdeeld (50/50 dus). De peildatum van de verdeling is het tijdstip waarop het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend. Dit exacte tijdstip van het eindigen van de gemeenschap van goederen kan van belang zijn. Bijvoorbeeld als één van beiden op de dag van indiening van het verzoekschrift een gift ontvangt. Schakel altijd een familierecht advocaat in voor advies over de verdeling, zodat er achteraf geen problemen ontstaan met je ex-partner of bijvoorbeeld met de Belastingdienst.

Ben je niet in gemeenschap van goederen getrouwd,  maar op huwelijkse voorwaarden? Ga dan naar de pagina over huwelijkse voorwaarden.

Verdeling huis bij gemeenschap van goederen

Als jullie een koopwoning hebben en jullie gaan scheiden, dan moet de waarde van de woning eerlijk verdeeld worden. Als eerste moet vastgesteld worden of de woning een overwaarde heeft of een onderwaarde. Met andere woorden: is de hypotheekschuld hoger of lager dan de waarde van de woning? We gaan er nu even vanuit dat de woning meer waarde heeft dan de hypotheek.

Een van beide partners koopt de woning

Het kan zijn dat één van de partners de woning koopt (en de hypotheekschuld op zich neemt). Deze partner moet dan de helft van de overwaarde betalen aan de andere partner. Het is belangrijk om hierover goed te overleggen met een financieel deskundige én een  echtscheidingsadvocaat.

Een ander koopt de woning

Als iemand anders de woning koopt, dan zal van de opbrengst eerst de hypotheek worden voldaan. Wat er dan overblijft aan geld wordt 50/50 verdeeld tussen jou en je ex-partner. Jullie hebben recht op evenveel geld.

Verdeling schulden bij gemeenschap van goederen

Ook voor de schulden geldt dat deze 50/50 verdeeld moeten worden tussen beide partners. Daarbij maakt het niet uit of je de schulden samen bent aangegaan of alleen. Volgens de wet is de schuld namelijk van jullie allebei. Je kunt allebei een eigen lening afsluiten en dan de gezamenlijke schulden inlossen, maar het is ook mogelijk om de schulden aan te houden. Je advocaat kan hier meer informatie over geven.

Verdeling inboedel bij gemeenschap van goederen

Als het overleg met je partner nog goed is dan wordt de inboedel (meubels, potten en pannen) vaak in onderling overleg verdeeld en bepalen partijen zelf wat ze eerlijk vinden. De verdeling vindt dan vaak “met gesloten beurs” plaats. Dit is voor de rechter voldoende. Als je er niet samen uitkomt, dan moet alle inboedel op een lijst worden gezet met de waarde daarbij. De inboedel moet uiteindelijk gelijk verdeeld worden en de rechter zal hier dan naar kijken. Het is echter verstandiger om dit zelf op te lossen, anders krijg je straks misschien spullen toegewezen die je eigenlijk niet wilt.

Verdeling verzekeringen bij gemeenschap van goederen

De meeste verzekeringen worden opgezegd of op naam van één van beiden gezet. Dit is vaak met verzekeringen die geen waarde hebben, zoals de autoverzekering of de inboedelverzekering. Een levensverzekering of een beleggingsverzekering heeft meestal wel een waarde. Deze waarde moet gelijk verdeeld worden. De verzekeringspolis kan dan worden toegedeeld aan degene die de ander daarvoor (50%) moet compenseren of de verzekering wordt beëindigd met 50/50 verdeling van de waarde.

Wees praktisch

Als de verdeling van de bezittingen het enige is dat de afronding van de scheiding tegenhoudt, dan kun je overwegen om toch alvast de scheiding uit te laten spreken en daarna een verdelingsprocedure te starten. Dan is in ieder geval de scheiding erdoor. Jouw advocaat kan je meer over deze mogelijkheid vertellen.

Vraag advies

Het is soms niet gemakkelijk om de gemeenschappelijke bezittingen te verdelen. Je weet misschien niet wat de bezittingen waard zijn of wat je ex-partner wil hebben.
Ga niet eindeloos in debat met je ex-partner, de scheiding wordt er alleen maar ingewikkelder door en zal langer duren. Laat je bijstaan door een advocaat die je kan adviseren en de zaken goed voor je kan regelen.