Wat houdt scheidingsbemiddeling of mediation in?

Scheidingsbemiddeling of mediation betekent dat een erkende bemiddelaar (mediator) u en uw partner helpt bij het oplossen van de conflicten die (zijn) ontstaan bij de scheiding. Mediation is een vrijwillige keuze.
Een mediator hoeft geen advocaat te zijn, vaak is dit echter wel het geval.

Mediation helpt bij het samen oplossen van conflicten

De mediation moet gaan over alle onderdelen van de scheiding waarover u van mening verschilt. Het uitgangspunt van mediation is dat conflicten gezamenlijk worden opgelost en dat beide partijen de oplossingen zelf aandragen. De mediator kiest hierin geen partij. Zijn of haar rol is het begeleiden van de onderhandelingen en te zorgen dat de echtscheiding zo eerlijk mogelijk verloopt. De mediator waakt erover dat gemaakte afspraken niet in strijd zijn met de wet.

Vaststellingsovereenkomst

De afspraken die gemaakt zijn tijdens de onderhandelingen, worden uiteindelijk in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd . Een advocaat zet de overeenkomst vervolgens om in een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank. Als de mediator ook advocaat is, kan hij de overeenkomst zelf omzetten en de scheiding voor u afhandelen. De rechter bevestigt de uitkomsten van de mediation. Het is niet mogelijk om zonder tussenkomst van de rechter te scheiden.

Advies nodig? Wij nemen uw zorgen uit handen!

Bel 085 – 029 10 00 Lokaal tarief Direct iemand aan de lijn.
7 dagen per week, ook 's avonds.
Geheel vrijblijvend!


Of stel uw vraag.
Wij bellen u binnen één werkdag terug.
Stel uw vraag

De dienstverlening van Echtscheiding.nl wordt beoordeeld met een 9.1 (678 beoordelingen) De hoogste score is een 10.