10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Verdeling na scheiding | Gemeenschap van goederen

Alles wat je moet weten over gemeenschap van goederen

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen of ga je in gemeenschap van goederen trouwen? En hebben jullie een koophuis of gezamenlijke schulden? Vraag je je af hoe al jullie bezittingen verdeeld gaan worden en hoe het zit met je eigen bedrijf? Lees op deze pagina alles over de verdeling bij gemeenschap van goederen.

Wat is trouwen in gemeenschap van goederen?

Als je voor 1 januari 2018 een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent aangegaan dan ben je in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Dat betekent dat alle bezittingen én schulden van jullie samen zijn. Als jij en je partner gaan scheiden moeten alle bezittingen gelijk verdeeld worden.

Wetswijziging

Sinds 1 januari 2018 geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Als je na 1 januari 2018 getrouwd bent, ben je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Er gelden dan andere regels met betrekking tot de verdeling van het gezamenlijke bezit.

Welke gevolgen heeft de wetswijziging?

Als jij en je partner gaan trouwen en niets bijzonders afspreken, dan trouwen jullie automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je eigen bezittingen en schulden (denk aan een huis of onderneming), deze blijven ook na het huwelijk alleen van jou. Voor het geregistreerd partnerschap gelden ook dezelfde regels.

Scheiden met beperkte gemeenschap van goederen, wat wordt er verdeeld?

Bij een scheiding worden alle gezamenlijke bezittingen en schulden verdeeld. Persoonlijke schulden en/of bezittingen blijven dus ‘persoonlijk’. Je dient wel te kunnen bewijzen dat iets persoonlijks is.

Trouwen in gemeenschap van goederen eigen huis

Ben je getrouwd voor 1 januari 2018? En heb je geen huwelijkse voorwaarden afgesproken? Dan zijn alle bezittingen die je al had voor het huwelijk, nu ook van je partner. In geval van een scheiding heeft de andere partner 50% recht op jouw woning.

Eigen zaak

Ben je getrouwd voor 1 januari 2018? En heb je geen huwelijkse voorwaarden afgesproken? Dan zijn alle bezittingen die je al had voor het huwelijk, nu ook van je partner. In geval van een scheiding heeft de andere partner 50% recht op jouw eigen zaak.

Scheiden

Scheiden mediation

Mediation werkt goed bij twee partijen die getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. En die de insteek hebben om er samen uit te komen.

Een mediator helpt jullie bij de verdeling van de gezamenlijke goederen. Legt alle afspraken vast in een scheidingsconvenant. Helpt jullie om een oplossing te vinden voor geschilpunten.

Tijdens de mediation is het belangrijk om samen tot een oplossing te komen. Dus instemming van beide partijen is noodzakelijk.

Een mediator moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Per mediator verschilt de werkwijze natuurlijk. Ga alleen bij een MFN Registermediator.

Via ons kan je daarmee in contact komen. Wij helpen je daarbij.

Kom je in aanmerking voor een toevoeging? Dan kan je ook een gesubsidieerde mediation aanvragen. Hierover kan je meer vinden op de website van Raad voor Rechtsbijstand.

Schulden bij gemeenschap van goederen

Ook voor de schulden geldt dat deze 50/50 verdeeld moeten worden tussen beide partners. Daarbij maakt het niet uit of je de schulden samen bent aangegaan of alleen.

Volgens de wet is de schuld namelijk van jullie allebei. Je kunt allebei een eigen lening afsluiten en dan de gezamenlijke schulden inlossen. Het is ook mogelijk de schulden aan te houden. Schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan, en zelfs schulden die vóór het huwelijk zijn aangegaan door jou of je partner, vallen binnen de gemeenschap van goederen.

Verschil tussen huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen

Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken over bezittingen en/of schulden. Dit wordt afgesproken voor het huwelijk. Bezittingen en/of schulden blijven gescheiden.

Hoe werkt het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Ga dan naar de pagina over huwelijkse voorwaarden.

Beperkte gemeenschap van goederen onderneming

Ben je getrouwd na 1 januari 2018? En heb je geen huwelijkse voorwaarden afgesproken? Dan zijn alle bezittingen die je al had voor het huwelijk, alleen van jou.

In geval van een scheiding heeft de andere partner geen recht op jouw onderneming. Dit blijft gescheiden.

Relevante artikelen

Tags: mediation naast rechtspraak, gebruik te maken, juridische procedure