10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Verdeling na scheiding | Bezittingen en schulden

Verdeling bezittingen en schulden tijdens een scheiding

Ga je scheiden, dan moet je de bezittingen en schulden verdelen. Hoe je verdeelt, is afhankelijk van je huwelijk. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, in beperkte gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Lees op deze pagina hoe het zit met het verdelen van bezittingen en schulden bij een scheiding.

Bij een echtscheiding worden de bezittingen van jou en je ex-partner verdeeld. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, moeten alle bezittingen eerlijk worden verdeeld (50/50). Voor huwelijken die na 1 januari 2018 zijn gesloten, geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd ligt het anders en bepaalt de akte van huwelijkse voorwaarden de spelregels voor de verdeling.

Het huis

Als je een koopwoning hebt moet besloten worden wat ermee gaat gebeuren. Koopt één van beiden de woning of moet de woning aan iemand anders worden verkocht? Als één van de partners in het huis blijft wonen moet diegene de ander uitkopen. De woning moet daarvoor worden getaxeerd. Er moet wel voldoende geld beschikbaar zijn om de andere partner uit te kopen. Als het niet lukt om dit financieel rond te krijgen moet de woning worden verkocht. Eventuele winst of restschuld wordt dan verdeeld over beide partners.

Meer informatie in het geval van een huurhuis vind je hier.

Scheiden en schulden

Als er sprake is van een schuld moet ook de schuld verdeeld worden. Dat geldt voor een hypotheekschuld, maar ook voor andere schulden zoals kredieten, creditcards of schulden bij postorderbedrijven. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd worden de schulden over beide partners verdeeld. Elke partner is ook hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan. Dat wil zeggen dat als één van beide ex-partners niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, de schuldeiser bij de andere ex-partner kan aankloppen voor de volledige schuld. Betaal je die schuld, dan kun je weer aankloppen bij de andere partner.
Als je bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden ligt het anders, dan worden de schulden verdeeld zoals is afgesproken in de akte van huwelijkse voorwaarden.

Inboedel

De inboedel van het huis: de meubels, de wasmachine, de potten en pannen, maar ook kleine dingen zoals bestek en servies moeten ook worden verdeeld. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd moet de inboedel eerlijk worden verdeeld over beide partners. Je kunt daarover in het convenant andere afspraken maken, zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat de ene partner de inboedel van het huis krijgt en de andere partner bijvoorbeeld de caravan. Als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd hangt de verdeling van de inboedel af van wat er is afgesproken.

Verzekeringen

Tot slot moeten de verzekeringen worden geregeld, zoals een levensverzekering, een beleggingsverzekering, een autoverzekering, een studieverzekering en een inboedelverzekering. Sommige verzekeringen hebben een waarde, zoals levensverzekeringen, lijfrentes en kapitaalverzekeringen. Die waarde wordt ook wel de afkoopwaarde genoemd. De afkoopwaarde is de waarde van de verzekering op de datum van verdeling.

Tot slot

De manier waarop de verdeling tot stand zal komen ligt aan de trouwvorm: bij gemeenschap-van-goederen moet alles gelijk worden verdeeld. Bij huwelijkse voorwaarden is de verdeling anders, maar komt het ook voor dat afgesproken wordt dat ingeval van echtscheiding zal worden verdeeld “als ware men in gemeenschap van goederen gehuwd”. Raadpleeg jullie akte van huwelijkse voorwaarden.

Wij adviseren je ten alle tijden een goede familierecht advocaat in te schakelen, vooral wanneer er veel te verdelen is. Twijfel je of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Een gespecialiseerd advocaat kan je hier meer informatie over geven.

Direct advies?

Neem dan contact met ons op.

  • Gratis adviesgesprek
  • Direct een jurist aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-21:00
085 019 2020

Of laat ons jou terugbellen.

Op werkdagen bellen we je binnen 1 uur terug.

    Wilt u ons inschakelen?

    Neem dan contact met ons op:

    • Gratis adviesgesprek
    • Direct een jurist aan de lijn
    • Bereikbaar op werkdagen van 8:00-18:00

    Of laat ons u terugbellen

      Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug