10+ jaar

Toonaangevend in rechtshulp

150+

Gespecialiseerde advocaten

30.000+

Juridische zaken behandeld

Home | Echtscheidingsblogs | Internationale echtscheiding

Wanneer kun je scheiden in Nederland en wanneer niet?

Soms bestaat er onzekerheid bij jou en/of je partner of het mogelijk is om in Nederland een echtscheiding aan te vragen. Het kan zo zijn dat jij en je partner niet de Nederlandse nationaliteit bezitten, dat je niet in Nederland woont en je partner wel. Het is belangrijk om te weten waar je in zo’n situatie terecht kunt. Hier lees je alles over een internationale echtscheiding.

Mijn partner en ik bezitten niet de Nederlandse nationaliteit;

Wanneer zowel jij als je partner niet de Nederlandse nationaliteit bezitten kan je in beginsel niet in Nederland scheiden. In de volgende gevallen kun je wel in Nederland scheiden ongeacht je nationaliteit.

  • Jullie willen beiden scheiden en een van beiden heeft de gewone verblijfplaats in Nederland;
  • Je partner wil de scheiding aanvragen en jouw gewone verblijfplaats is in Nederland;
  • Jij wil zelf de scheiding inzetten en je hebt tenminste 1 jaar in Nederland je gewone verblijfplaats gehad;
  • Jullie hebben beiden de gewone verblijfplaats in Nederland;
  • De laatste gewone verblijfplaats van jou of van je partner bevindt zich in Nederland en een van jullie verblijft daar nog.

Mijn partner en ik wonen allebei niet in Nederland;

Wanneer jij en je partner beide in het buitenland wonen is het alleen mogelijk om in Nederland te scheiden als jullie beiden de Nederlandse nationaliteit bezitten. Het verzoek moet dan naar de rechtbank in Den Haag gestuurd worden. Wanneer u niet beiden de Nederlandse nationaliteit bezit kun je in principe niet scheiden in Nederland. Er kan alleen een uitzondering gemaakt worden voor gevallen waar het niet mogelijk blijkt om in het buitenland te scheiden. In de Filipijnen kun je bijvoorbeeld niet scheiden. De Nederlandse rechter kan zich onder bijzondere omstandigheden alsnog bevoegd verklaren en de scheiding in Nederland behandelen.

Ik woon niet in Nederland maar mijn partner wel;

Als jij zelf niet in Nederland woont maar jouw partner wel, dan is het mogelijk om in Nederland te scheiden. De advocaat stuurt dan het verzoek tot echtscheiding naar de rechtbank in de regio waar je partner woont.

Mijn partner en ik zijn in het buitenland getrouwd;

Als je in het buitenland bent getrouwd en het huwelijk is in Nederland ingeschreven bij de burgerlijke stand van je woonplaats, dan geldt het huwelijk als een Nederlands huwelijk. Je ontbindt het huwelijk dan met een Nederlandse echtscheiding. Wil je weten wat de gevolgen van deze Nederlandse scheiding zijn voor het land waar het huwelijk gesloten is, dan kun je terecht bij de ambassade van het desbetreffende land.

Ik kan in Nederland scheiden, hoe nu verder?

Denk je dat er sprake is van een een echtscheiding waar internationaalrechtelijke vragen moeten worden beantwoord? Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen je in dat geval direct doorverwijzen naar een advocaat die gespecialiseerd is in Internationaal Privaatrecht (IPR).